A gyógyító pedikűr

Szerző: WEBBetege - Gálné Kecskés Valéria, gyógyító pedikűrös

Lábunk a naponta megtett hozzávetőleg nyolcezer lépésünk összes terhét viseli testsúlyunk nyomása alatt. Csontok, izmok, inak, idegek és vérerek mesteri egysége biztosítja teherbírását.

A harmónia bármely okból történő megbomlása: ortopédiai deformitások, a lábat ellátó verőerek betegsége, az idegek károsodása a fokozott nyomásnak kitett területeken a láb bőrének és bőr alatti szöveteinek sajátos elváltozásaihoz vezethetnek.

Ezek nyomán hámhiányok, sebek képződhetnek, melyek felülfertőződése elmélyíti a problémát. Bizonyos idült betegségek hajlamosítanak ismétlődő sebek, repedések, szárazság kialakulására, ilyen a cukorbetegség és az érszűkület. Legtöbbször utólag figyelünk ezekre a problémákra, amikor a gyógyulás lassúbb és körülményesebb. Gondos lábápolással és ellenőrzéssel a krónikus szövődmények azonban megelőzhetők, a bajra figyelmeztető jelek megtanulhatók!

Mivel foglalkozik a gyógyító pedikűrös?

A pedikűr (az elnevezés a latin eredetű „pedis” = láb „ cure” = gyógyítás szavakból származik) a láb gondozásának mestersége, melynek célja lábunk karbantartása, állapotának megőrzése, illetve szépítése. Az esztétikai célú pedikűr mellett, mely a bőr és köröm eredeti formájának megtartását biztosítja, a láb különböző betegségek okozta eltéréseinek gyógyulását, korrekcióját segítő gyógyító pedikűr is elterjedőben van. A gyógyító pedikűrös szakember tisztában van a felülfertőzés megelőzésének módjaival, a sérülést minimalizáló technikákkal, eszközökkel.

Az alábbi problémákkal fordulhatunk gyógyító pedikűröshöz:

  • nehezen eltávolítható bőrkeményedések,

  • köröm deformitások: benőtt köröm, megvastagodott gombás köröm esetén (ennek vékonyítása céljából),

  • amennyiben a körömvágást körömágygyulladás kíséri,

  • ha a körömvágást gyakran vérzés kíséri (akár alvadásgátló gyógyszer szedése mellett),

  • sarokrepedés esetén.

Cukorbetegeknél az izzadás elmaradása, lábszárazság, gyérebb vérellátás miatt nagyobb valószínűséggel jelennek meg ellátást igénylő problémák, ezért - különösen látásromlás esetén - a láb napi önellenőrzése mellett havonta kérje gyógyító pedikűrös segítségét!

Hogyan történik a láb ellátása?

Manuális és gépi pedikűr útján biztosítjuk a kíméletes, fájdalommentes, sérülésmentes és biztonságos lábápolást.

  • A láb bőrének felpuhítására szükség szerint vizes áztatást végzünk.

  • Vizes pedikűrgéppel lehetőség van az elhalt hámsejtek szakszerű eltávolítására, melyeket a pedikűrgép finom gyémántszemcséi kíméletesen dörzsölnek le. Az eszköz alkalmas a megvastagodott, gombás körmök elvékonyítására, a benőtt köröm kíméletes eltávolítására.

  • Rövidítjük, formázzuk a körmöket vágással, illetve reszeléssel.

  • Talp és lábfej kezelése, szükség esetén masszázsa.

  • Visszapótoljuk a nedvességet hidratáló készítményekkel.

Lábápolási tanácsokkal segítünk abban, hogy lábai továbbra is legfőbb támaszai lehessenek! Az ideális az, ha a gyógyító pedikűrösök tevékenysége orvos-szakmai háttérrel egészül ki, így diabetológus, bőrgyógyász, érsebész, neurológus szakorvosokkal.

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Gálné Kecskés Valéria, gyógyító pedikűrös

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mi okozza a fejbőr zsírosodását és...

Mindenkinél előfordulhat időnként, hogy a fejbőr egy kicsit zsírosodik, és egy kis zsírosodás még nem jelent gondot. A zsír (faggyú) segít...

A töredezett haj okai és ápolása

A legtöbb esetben a hajtöredezettség csak átmeneti állapot, és bizonyos termékek használatával, illetve hajápolási szokásaink vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.