Kismama taping: hogy a pocak is szép és egészséges maradjon

Feövenyessy Krisztina
szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
megjelent:

A várandósság életünk talán legszebb néhány hónapja, a befelé fordulás, az intimitás időszaka. Bármit megtennénk a bennünk fejlődő gyermekért, így gyakran háttérbe szorulnak saját igényeink, külsőnk, és legfőképp egészségünk. A terhességgel járó legfőbb problémák közé tartozik a terhességi csíkok kialakulása, a hasizmok szétnyílása, a végtagok vizesedése, illetve az állandó derékfájdalom.

Mindezeket hajlamosak vagyunk állapotunk elkerülhetetlen velejáróinak tekinteni, holott ma már léteznek olyan természetes módszerek, amelyekkel megelőzhetőek, illetve jelentősen csökkenthetőek a panaszok, hisz ezek nem csupán a várandósság időszakát nehezítik meg, de későbbi életünkre is hatással vannak.

Mire jó a kinesio tape?

A kinesio tape-et a 70-es évek derekán fejlesztette ki egy japán orvos, és mára a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő módszerévé vált. Olyannyira, hogy egyre szélesebb körben alkalmazzák a minden hatóanyagtól mentes színes szalagokat, s kísérletek sorával bizonyították, hogy a terhesség alatt is igen komoly segítséget nyújthatnak.

A tape képes arra, hogy szinte azonnal, mellékhatások nélkül csökkentse a pocak növekedésével gyakran együtt járó derékfájdalmakat, a terhességi csíkok kialakulásának, illetve az egyenes hasizmok szétnyílásának esélyét. A gerinc ágyéki szakaszára és a pocakra egyidejűleg felragasztva stabilizálja és tehermentesíti a keresztcsontot és az ízületeket, illetve megtámasztja a hasat. A rugalmas anyag elemeli a bőrt az érintett területről, lehetővé téve, hogy a vér- és nyirokkeringés intenzívebbé váljon, a felhalmozódott salakanyagok eltávozzanak. Mindez nem csupán a fájdalom további csillapodását segíti elő, de a pangás megszüntetésével a bőr megereszkedése is elkerülhető. A bőr a pocak növekedésével sem szakad el, mert a felragasztott szalagok megakadályozzák azáltal, hogy erősen egyben tartják. A tape hatékonyan alkalmazható a várandóssággal jellemzően együtt járó végtag vizesedés ellen is, az ún. „polip” ragasztási technika elősegíti az ödéma elvezetését az érintett területről.

Mikortól alkalmazhatjuk a tape-et?

Minél később kezdjük el a terápiát, annál kisebb az esélye annak, hogy meg tudjuk akadályozni a has bőrének megereszkedését, a csíkok kialakulását és az izomzat sérülését. Épp ezért a megelőző ragasztást érdemes mihamarabb, már a terhesség első harmadának végétől elkezdeni, de az optimális időpont természetesen a pocak növekedésének ütemétől is függ. A derékfájdalom, illetve az ödémák elleni ragasztást elegendő akkor megejteni, ha panaszaink vannak.

Hogyan is néz ki a ragasztás?

A kezelést minden esetben alapos vizsgálat előzi meg, ezt követően a terapeuta a problémára specifikusan ragasztja fel a szalagot. A terápia fájdalommentes, és mindössze 15-20 percet vesz igénybe. A tape nem korlátozza viselőjét hétköznapi életvitelében, bár fürdeni nem ajánlott, mert könnyen leázhatnak a szalagok. Zuhanyozni azonban nyugodtan lehet kinesio tape-pel is. A felragasztott szalag általában 5-7 napig marad fent, ezt követően újra kell ragasztani, mert leválik a bőrről.

Elegendő-e a tape a problémák kialakulásának megelőzéséhez?

Mint minden terápia, a kinesio tape is akkor igazán hatékony, ha a várandósság alatt odafigyelünk arra, hogy megfelelően táplálkozzunk, valamint elegendő mennyiségű és minőségű testmozgást végezzünk. Napi 30 perc mozgásra a terhesség alatt is szükségük van, talán még inkább, mint máskor. A mozgás legyen kellemes és változatos, kismamák számára javaslom a mindennapos könnyű sétát, illetve heti egy-két alkalommal a speciális kiscsoportos terhestornát.

Használható-e a szalag a szülést követően is?

A kinesio tape a szülést követően is komoly segítségünkre lehet a bőr regenerációjában, az izmok, ízületek megerősítésében, illetve az esetlegesen szétvált hasizmok korrekciójában.

(Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.