Tizenévesek kés alatt

Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

Egyre több tinédzser fekszik plasztikai sebész kése alá, a beavatkozásokat azonban csak alapos indokkal szabad elvégezni.

Dr. Kathó Jenő, az Oxygen Medical plasztikai sebésze az orvosok felelősségéről és a beavatkozások hatásairól beszélt.

A megalapozottság döntő

Növekvő számban fordultak az amerikai tinédzserek plasztikai sebészhez az elmúlt években – derül ki az American Society for Aesthetic Plastic Surgery felmérésből. A 18 év alattiak közt a fülplasztika a legnépszerűbb beavatkozás, de előfordul, hogy kémiai hámlasztás vagy akár hajbeültetés miatt is keresték a szakembereket a fiatalok. Az orvosok egyetértenek abban, hogy ha megfelelő az indíttatás és a beavatkozás mikéntje, az ilyen műtétek nagyfokú fizikai és lelki erősödést eredményezhetnek.

A leggyakoribb beavatkozások:

  • Fülplasztika

Ezt a fajta műtétet már akkor el lehet végezni, amikor befejeződött a fül növekedése, vagyis 5-6 éves kor után. Egy jól sikerült beavatkozás megelőzheti az iskolai csúfolódások okozta lelki traumákat.

  • Orrplasztika

Szokatlan esztétikai beavatkozások

Legyen az születési hiba, baleset- vagy egyszerűen csak az öregedés eredménye, az esztétikai sebészeti beavatkozással nemcsak a különböző testi problémákat lehet korrigálni, hanem a páciensek lelkiállapotának is jót tesznek, ám komoly kockázatuk is van. Szokatlan esztétikai beavatkozások>>

Amint az orr elérte a végső méretét és formáját, lehet változtatni rajta, ha szükséges. Ez lányoknál 16 éves korra, fiúknál 18 éves korra tehető.

  • Mellkisebbítés, - nagyobbítás

A túl nagy mell zavarhat egy tinédzsert a sportolásban, illetve hát- és vállfájdalmat is okozhat. Ha a mell elérte végső méretét, sor kerülhet a beavatkozásra. Mellimplantátum azonban 18 éves kor alatt nem helyezhető be. Egyes fiúknak komoly lelki terhet jelent a megnövekedett mellük, ez is korrigálható már tizenévesen.

4 szempont, amit érdemes átgondolni

Mielőtt bármely tizenéves kés alá feküdne, érdemes néhány szempontot átgondolnia, a szüleivel és esetleg plasztikai sebésszel átbeszélnie – javasolja dr. Kathó Jenő, az Oxygen Medical plasztikai sebésze.

1. Legyünk tisztában a fizikai érettséggel!

Ha abban az életkorban szeretné egy fiatal megoperáltatni magát, amikor még nem fejeződött be a növekedése, az operáció esetleg megzavarhatná a zavartalan fejlődést és csökkenthetné a beavatkozás által elért pozitívumokat.

2. Vegyük figyelembe az érzelmi érettséget és az elvárásokat!

Ahogyan a felnőtteknek, úgy a fiatal pácienseknek is tisztában kell lenniük a beavatkozások előnyeivel, kockázataival, a plasztikai sebészet korlátaival és reális eredményeket kell célul tűzniük.

3. Válasszunk megbízható szakembert!

A plasztikai sebész kiválasztásában a tinédzsereknek fontos körültekintőnek lenni, és hagyatkozni a szülők véleményére is. A korrekt szakember felvilágosít ad a lehetőségekről és esetleges veszélyekről és nem tesz beválthatatlan ígéreteket.

4. Ismerjük meg a részleteket!

Mind a fiataloknak, mind a szüleiknek pontosan ismerniük kell a műtét velejáróit, a gyógyulás idejét, a lábadozás időtartama alatti szabályokat és be is kell azokat tartani.

(Orvostkeresek.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Mi okozza a fejbőr zsírosodását és...

Mindenkinél előfordulhat időnként, hogy a fejbőr egy kicsit zsírosodik, és egy kis zsírosodás még nem jelent gondot. A zsír (faggyú) segít...

A töredezett haj okai és ápolása

A legtöbb esetben a hajtöredezettség csak átmeneti állapot, és bizonyos termékek használatával, illetve hajápolási szokásaink vagy...

Szokatlan esztétikai beavatkozások

Legyen az születési hiba, baleset- vagy egyszerűen csak az öregedés eredménye, az esztétikai sebészeti beavatkozással nemcsak a különböző testi...

Kínos kérdések a plasztikai...

Egyre több fiatal nő fekszik kés alá, ha a szépségéről van szó, már a 20-as éveiben járó nők is egyre többen választják a plasztikai sebészt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.