Hogyan legyen úrrá szenvedélyein?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Teljesen mindegy, hogy cigarettáról, édességekről, vagy kokainról van szó - aki képes pozitív képekre koncentrálni, jobban kordában tudja tartani vágyait, sőt káros szenvedélyeinek is nagyobb valószínűséggel parancsol megálljt - számolt be a focus.de.

Ha egy káros szenvedély teljesen befészkelte magát agyunkba (jobban mondva az abban található önjutalmazási központba), csak nagy erőfeszítések árán szabadulhatunk meg tőle. Egy apró trükkel azonban némi előnyhöz juthatunk: az agyon elvégzett tudományos kísérletek is bebizonyították, hogy amennyiben szép dolgokra koncentrálunk erősen, az önjutalmazásért felelős központban csökken az agyi aktivitás. Már csak egy dologra kell figyelnünk: a pozitív gondolat nehogy a félretenni kívánt szenvedéllyel legyen kapcsolatos!

Mauricio Delgado, a newarki Rudgers egyedtem kutatója és New York-i kolléganője, Elizabeth Phelps összesen tizenöt önkéntes segítségével végzett az agyi aktivitásra vonatkozó kísérleteket. A méréseket egy teljesen egyszerű, ártatlan játék közbe végezték el: a résztvevőknek azt a feladatot adták, hogy egy monitoron figyeljék egy kék kártya felbukkanását. Motiváló tényezőként mindenkivel közölték, hogy minden egyes kék kártya felbukkanása után 4 dollár üti a markát.

A kutatók a játék kezdete előtt azonban két csoportra osztották a társaságot. Az egyiket arra kérték, hogy folyamatosan a várható pénzösszegre koncentráljanak, míg a csapat másik felének egy azúrkék óceánra kellett összpontosítania lelki szemei előtt minden egyes kék lap felbukkanásakor. A "kártyalesők" kezére eközben elektródákat erősítettek, hogy azok bőrének ellenállását és az izzadás mértékét - az izgalmi állapotra utaló két fontos jellemzőt - műszerekkel is rögzíteni tudják.

Delgado és Phelps megállapították, hogy a kék lapok felbukkanásakor a pénzösszegre koncentráló csoport tagjai (nem meglepő módon) messze izgatottabbak voltak a gondolatban kék tengerbe csobbanó társaiknál, s a dollárokat számlálók agyának önjutalmazási központja is jóval nagyobb aktivitást mutatott.

Szenvedélybetegeknek és fogyókúrázóknak is segítség lehet

"A kábítószer- és szerencsejáték-függők, de a fogyókúrázók is sokkal könnyebben úrrá tudnak lenni szenvedélyeiken és saját maguk felett újra visszavehetik az irányítást, amennyiben a kísérlet kognitív technikáját elsajátítják" - hívják fel a figyelmet az amerikai kutatók. Természetesen a komolyabb szenvedélybetegségek esetében a függőség többszöröse a néhány potyadollárral kecsegtető kártyás játékban tapasztaltnál - ismeri el Delgado és Phelps - az elv mégis ugyanaz.

A gyakorlati alkalmazásnál nem elhanyagolható, hogy a szenvedélybeteg a számára legvonzóbb, a függőséggel semmiféle kapcsolatban nem lévő dologra gondoljon: tehát egy kokainfüggőségben szenvedőnek például egy égen úszó bodor bárányfelhő helyett ajánlatosabb a családjára gondolnia, ha a fehér por rabságából szabadulni kíván.

(WEBBeteg - K. J., Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.