Az extasy hosszútávon károsítja az agyműködést

Medipress
megjelent:

A legújabb kutatások szerint hosszú távú változásokat okozhat az agyban az extasy nevű szintetikus kábítószer.

Amerikai kutatók funkciós MRI segítségével vizsgálták meg a vizuális stimulációra reagáló 18 és 35 év közötti önkéntesek agyát. Az önkénteseknek mind volt tapasztalatuk az extasyval, de nem a kutatást megelőző két hétben. A kutatók ezek után összehasonlították a vizsgálati eredményeket olyan emberekével, akik sosem használtak extasyt.

Az eredmények szerint a droghasználók agya fokozott aktivitást mutatott három, a vizuális információ feldolgozásáért felelős régióban. A Vanderbilt Egyetem Egészségügyi Központjának tudósai szerint ez azt jelenti, hogy az extasy használata együtt jár a szerotonin jelzésrendszer leépülésével, ami az agy fokozott aktivitását, hiper-ingerlékenységét eredményezi.

Maradandó károsodások az agyban

A hiper-ingerlékenység miatt az agy veszít teljesítményéből, hiszen így több energiára van szüksége az információ feldolgozásához és az agyi folyamatok elvégzéséhez.

Azoknál az önkénteseknél, akik több mint egy évig használták a kábítószert, az agy még a kísérletben használt vizuális stimulus megszűnésekor sem tért vissza a normális állapotába.

Ez arra enged következtetni, hogy az extasy krónikus, hosszú távú, maradandó változásokat okoz az agyban - nyilatkozta Dr. Ronald Cowan pszichiáter - A kérdés csak az, mi történik ezeknek az embereknek az agyával 60 éves korukban.

A 2009-es Országos Egészségügyi és Kábítószerhasználati Felmérés adatai szerint az Egyesült Államokban 14,2 millió 12 év feletti már legalább egyszer kipróbálta az extasyt. 760 000-en a felmérést megelőző egy hónapban is használtak a kábítószerből.

A kutatás részletes leírása a Neuropsychopharmacology című szaklap májusi számában olvasható.

A drogok és az emberi agy

Egy német kutatás szerint a drogok az emberi agyban tönkretehetik, de legalább is súlyosan károsíthatják az összetett ideg- és érhálózatokat. A Rostocki Egyetem kutatói több mint kétszáz, droghasználat miatt elhalálozott 15 és 45 év közötti személy tetemét vizsgálták meg. A drogok és az emberi agy

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.