• Az extasy hosszútávon károsítja az agyműködést

    Szerző: Medipress

    A legújabb kutatások szerint hosszú távú változásokat okozhat az agyban az extasy nevű szintetikus kábítószer.

    Amerikai kutatók funkciós MRI segítségével vizsgálták meg a vizuális stimulációra reagáló 18 és 35 év közötti önkéntesek agyát. Az önkénteseknek mind volt tapasztalatuk az extasyval, de nem a kutatást megelőző két hétben. A kutatók ezek után összehasonlították a vizsgálati eredményeket olyan emberekével, akik sosem használtak extasyt.

    Hirdetés

    Az eredmények szerint a droghasználók agya fokozott aktivitást mutatott három, a vizuális információ feldolgozásáért felelős régióban. A Vanderbilt Egyetem Egészségügyi Központjának tudósai szerint ez azt jelenti, hogy az extasy használata együtt jár a szerotonin jelzésrendszer leépülésével, ami az agy fokozott aktivitását, hiper-ingerlékenységét eredményezi.

    Maradandó károsodások az agyban

    A hiper-ingerlékenység miatt az agy veszít teljesítményéből, hiszen így több energiára van szüksége az információ feldolgozásához és az agyi folyamatok elvégzéséhez.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azoknál az önkénteseknél, akik több mint egy évig használták a kábítószert, az agy még a kísérletben használt vizuális stimulus megszűnésekor sem tért vissza a normális állapotába.

    Ez arra enged következtetni, hogy az extasy krónikus, hosszú távú, maradandó változásokat okoz az agyban - nyilatkozta Dr. Ronald Cowan pszichiáter - A kérdés csak az, mi történik ezeknek az embereknek az agyával 60 éves korukban.

    A 2009-es Országos Egészségügyi és Kábítószerhasználati Felmérés adatai szerint az Egyesült Államokban 14,2 millió 12 év feletti már legalább egyszer kipróbálta az extasyt. 760 000-en a felmérést megelőző egy hónapban is használtak a kábítószerből.

    A kutatás részletes leírása a Neuropsychopharmacology című szaklap májusi számában olvasható.

    A drogok és az emberi agy


    Egy német kutatás szerint a drogok az emberi agyban tönkretehetik, de legalább is súlyosan károsíthatják az összetett ideg- és érhálózatokat. A Rostocki Egyetem kutatói több mint kétszáz, droghasználat miatt elhalálozott 15 és 45 év közötti személy tetemét vizsgálták meg. A drogok és az emberi agy>>

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.05.21 12:14
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

    A tavasz közeledtével éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, mégis ezekben a kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak, az emberek fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak.

    A csokoládé: hasznos vagy káros?

    Tejcsokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé, töltött vagy töltetlen: a csokoládé ma már számos változatban kapható. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak számára a csokoládé fogyasztása jutalmazást, boldogságot jelent.

    Az örömhormon pótlása télen

    A szerotoninnal (úgynevezett örömhormon) kapcsolatos ismereteink hiányosak, sokszor ellentmondóak. A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal vagy akár a premenstruációs szindrómával is. Dr. Hubina Erika, endokrinológus az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    Leállítható a test hővédelmi válasza

    Az egész test lehűtése megmentheti az agykárosodástól azokat, akik éppen szélütésen vagy szívrohamon estek át, mert csökkenti az agy oxigénigényét.

    Egy új lehetőség az alkoholizmus legyőzésére

    Azok az alkoholisták, akik egy hányinger elleni gyógyszert szedtek, vissza tudták fogni alkoholfogyasztásukat. Az ondansetron nevű hatóanyag könnyen alkalmazható kezelés lehet az alkoholisták leszoktatásában.

    Ecstasy terápiás célokra?

    A Chicagói Egyetem kutatói szerint az ecstasy nevű kábítószert lehetne alkalmazni szocializációs problémákkal járó pszichiátriai betegségek kezelésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.