A szénmonoxid szintre is figyelni kell vízipipázás során

Medipress
megjelent:

A Floridai Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a vízipipás kávézókban több mint háromszor akkora a szénmonoxid szintje, mint a hagyományos bárokban.

A szénmonoxid csökkenti a vér oxigénszállító képességét, és hosszú távú behatása szív-érrendszeri betegségekhez vezethet. Az American Journal of Preventive Medicine szaklap márciusi számában megjelent tanulmány szerzője, Tracey Barnett elmondta, hogy a vízipipázás társasági természetéből adódóan nagyon népszerű a fiatalok körében, és az a téves vélemény alakult ki vele kapcsolatban, hogy a cigarettázás egészséges alternatívája.

Vízipipa vagy cigaretta?

Sokan azt hiszik, hogy a vízipipa biztonságosabb mint a cigi, mert a víz miatt kevesebb méreg jut az ember szervezetébe. Pedig a dohány nem kevésbé káros. A vízipipázók tulajdonképpen több dohányfüstöt lélegeznek be, mint azok, akik dohányoznak, a füst állandó áramlása miatt. Bővebben>>

A vízipipa egy izzó faszenet és dohányt tartalmazó fejből, egy víztartályból és egy csőből áll. A dohányfüst áthalad a vízen, mielőtt a fogyasztó a csövön keresztül belélegzi.

Főleg a fiatalok körében népszerű

Barnett vizsgálata azt mutatta, hogy a 2007-ben megkérdezett floridai középiskolások 11 százaléka, és a középiskola előkészítősök 4 százaléka már kipróbálta a vízipipát. A főiskolai hallgatók körében különösen népszerű. A Memphis Egyetem becslései szerint jelenleg a fiatal népesség 10-20 százaléka vízipipázik rendszeresen.

Barnett elmondta, hogy a tanulmány első alkalommal mérte a szénmonoxid szintet közvetlenül a helyszínen. A fogyasztókat közvetlenül a kávézó elhagyásakor vizsgálták meg a 2009-es év folyamán. A kutatók egy szénmonoxid mérővel tesztelték a kilélegzett levegő szénmonoxid tartalmát 173 vízipipás, és 198 hagyományos, dohányzó bárba látogató vendégben.

A megemelekedett szén-monoxid szint oka

Az eredmények alapján a vízipipázók átlagos szénmonoxid szintje több mint háromszorosa volt a hagyományos bár vendégeiben mért szintnek, ráadásul még azokban is a szénmonoxid megemelkedett szintjét mutatták ki a vízipipás kávézóban, akik nem szívtak vízipipát.

Barnett úgy véli, hogy a vízipipázás során tapasztalható megemelkedett széndioxid szint a dohánynak, a dohány hevítésére használt faszénnek, valamint a vízipipázás jellegének tudható be, mely során a fogyasztók legalább egy órán keresztül, folyamatosan dohányoznak.

A szakemberek szerint a legfontosabb cél az, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a vízipipázás veszélyeire, és mindenki rádöbbenjen, hogy a dohányt nem lehet biztonságos módon fogyasztani.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.