• Vízipipa - Ezért veszélyes!

    Szerző: Medipress

    A Floridai Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a vízipipás kávézókban több mint háromszor akkora a szénmonoxid szintje, mint a hagyományos bárokban.

    A Floridai Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a vízipipás kávézókban több mintháromszor akkora a szénmonoxid szintje, mint a hagyományos bárokban.

    Hirdetés

    A szénmonoxid csökkenti a vér oxigénszállító képességét, és hosszú távú behatása szív-érrendszeri betegségekhez vezethet. Az American Journal of Preventive Medicine szaklap márciusi számában megjelent tanulmány szerzője, Tracey Barnett elmondta, hogy a vízipipázás társasági természetéből adódóan nagyon népszerű a fiatalok körében, és az a téves vélemény alakult ki vele kapcsolatban, hogy a cigarettázás egészséges alternatívája.

    Vízipipa vagy cigaretta?


    Sokan azt hiszik, hogy a vízipipa biztonságosabb mint a cigi, mert a víz miatt kevesebb méreg jut az ember szervezetébe. Pedig a dohány nem kevésbé káros. A vízipipázók tulajdonképpen több dohányfüstöt lélegeznek be, mint azok, akik dohányoznak, a füst állandó áramlása miatt. Bővebben>>

    A vízipipa egy izzó faszenet és dohányt tartalmazó fejből, egy víztartályból és egy csőből áll. A dohányfüst áthalad a vízen, mielőtt a fogyasztó a csövön keresztül belélegzi.

    Főleg a fiatalok körében népszerű

    Barnett vizsgálata azt mutatta, hogy a 2007-ben megkérdezett floridai középiskolások 11 százaléka, és a középiskola előkészítősök 4 százaléka már kipróbálta a vízipipát. A főiskolai hallgatók körében különösen népszerű. A Memphis Egyetem becslései szerint jelenleg a fiatal népesség 10-20 százaléka vízipipázik rendszeresen.

    Barnett elmondta, hogy a tanulmány első alkalommal mérte a szénmonoxid szintet közvetlenül a helyszínen. A fogyasztókat közvetlenül a kávézó elhagyásakor vizsgálták meg a 2009-es év folyamán. A kutatók egy szénmonoxid mérővel tesztelték a kilélegzett levegő szénmonoxid tartalmát 173 vízipipás, és 198 hagyományos, dohányzó bárba látogató vendégben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A megemelekedett szén-monoxid szint oka

    Az eredmények alapján a vízipipázók átlagos szénmonoxid szintje több mint háromszorosa volt a hagyományos bár vendégeiben mért szintnek, ráadásul még azokban is a szénmonoxid megemelkedett szintjét mutatták ki a vízipipás kávézóban, akik nem szívtak vízipipát. Barnett úgy véli, hogy a vízipipázás során tapasztalható megemelkedett széndioxid szint a dohánynak, a dohány hevítésére használt faszénnek, valamint a vízipipázás jellegének tudható be, mely során a fogyasztók legalább egy órán keresztül, folyamatosan dohányoznak.

    A szakemberek szerint a legfontosabb cél az, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a vízipipázás veszélyeire, és mindenki rádöbbenjen, hogy a dohányt nem lehet biztonságos módon fogyasztani.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.04.16 05:27
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkoholizmus - A terápia lehetőségei

    Az alkoholfogyasztás és következményes velejárói egyidősek az emberiséggel, és kimondható, egyik kulturális, technológiai korszak sem tudott tartós általános eredményeket elérni ellene.

    Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

    A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kulturált. 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő!

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Vakságot is okozhat a dohányzás

    Jelentősen ronthatja a látást a dohányzás, akár vakságot is okozhat - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.