"Szemüveg kell a 4 éves kisfiamnak?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Kisfiam 4 éves. Gyerekorvosunk elküldött szemorvoshoz, mert nem tudtuk eldönteni, hogy az egyik szemével nem tudta elolvasni a táblát, vagy már csak nem volt kedve. Ma voltunk a szemésznél. Kisfiam minden figurát látott. Utána még csináltak géppel valamilyen vizsgálatot. Az orvos közölte, hogy a fiamnak szemüveg kell. Pupilla tágító szemcseppet is kell adnom neki a következő vizsgálatig. Mi lehet a gond? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A gyermekorvos nagyon jó megérzéssel küldte Önöket a szemészetre. Ilyen kicsi korban nagyon gyakori, hogy bár tökéletesen végigolvassa a táblát lehet, hogy szüksége van szemüvegre. A gyerekek szeme tökéletesen tud alkalmazkodni - akár még 10-13 dioptriát is le tudnak győzni a szemizmok az alkalmazkodásának segítségével.

Kontaklencse vagy szemüveg?

"Erősen fontologatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ön mit ajánlana?" - Az Orvos válaszol rovat kérdéseiből. Kontaklencse vagy szemüveg?>>

Kontaktlencse-viselés : veszélyek

A nem megfelelő ápolás súlyos szemészeti következményekkel járhatnak. Mire figyeljünk oda? A kontaktlencse viselésének rejtett veszélyei>>

Ugyanakkor ha folyamatosan alkalmazkodik a szem az fejfájást, a szem megerőltetését okozhatja. Szűk pupilla mellett bármennyire is jó együttműködő, ügyes a kisfia csak nagyon korlátozottan értékelhetőek a vizsgálatok. Ezért volt sajnos ennyire rövid a vizsgálat.

Az alkalmazkodást segítő szemizmok akaratlanul működnek, tehát csak pupilla tágító szemcsepp segítségével lehet a működésüket felfüggeszteni. A pontos számítógépes és kézi műszeres leméréshez pedig arra van szükség, hogy a pupilla szemizmai ne működjenek.

A vizsgálat segítségével tudhatjuk meg, hogy van-e fénytörési hibája, esetleg kell-e szemüveg az apróságnak. A pupilla tágító szemcsepp kicsit csíp, erre érdemes a kisfiát előre felkészíteni. A szembogarat már az első cseppentés alkalmával meg fogja tágítani, de három nap alatt tágul ki alaposan. Sőt ez a szembogártágasság az igazi jele, hogy valóban belement a szemcsepp a szembe - hogy jól cseppentett!

Hogyan működik a megtágult szembogár?

A szem természetes öregedése

Korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud a megfelelő távolságra alkalmazkodni, sőt közelre nézéskor gyakran fejfájás is fellép. Ez a presbiópia, azaz öregszeműség jelensége.
A szem természetes öregedése>>

A megtágult szembogár mellett a szeme fényérzékenebb lesz (napszemüveg jó lenne), valamint homályosan fog látni és refelexesen dörzsölni próbálja majd - ezt lehetőleg ne engedje. Fontos, hogy mindkét szembe cseppentsen és ne felejtse el a vizsgálat napján is becseppenteni (érdemes a vizsgálatra is elvinni, mert szükség esetén ott is újra kell cseppenteni.)

Ha a mérés szerint szemüvegre lenne szükség akkor újabb időpontban vissza kell majd menni szűk pupillával. Ez azért lesz fontos mert szűk pupillával újra élesen lát a gyerek és így fel lehet próbálni az új szemüvegét, ki tudja választani a legkényelmesebbet magának.

(WEBBeteg/ Dr. Papp Júlia, szemész)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Szembetegségek megjelenése...

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére...

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

Meddig tart a pupillát tágító...

"Szemvizsgálatra készülök és az orvosom tájékoztatott, hogy pupilla tágító cseppet fognak alkalmazni. Meddig tart a szer hatása, meddig nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.