"Szemüveg kell a 4 éves kisfiamnak?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Kisfiam 4 éves. Gyerekorvosunk elküldött szemorvoshoz, mert nem tudtuk eldönteni, hogy az egyik szemével nem tudta elolvasni a táblát, vagy már csak nem volt kedve. Ma voltunk a szemésznél. Kisfiam minden figurát látott. Utána még csináltak géppel valamilyen vizsgálatot. Az orvos közölte, hogy a fiamnak szemüveg kell. Pupilla tágító szemcseppet is kell adnom neki a következő vizsgálatig. Mi lehet a gond? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A gyermekorvos nagyon jó megérzéssel küldte Önöket a szemészetre. Ilyen kicsi korban nagyon gyakori, hogy bár tökéletesen végigolvassa a táblát lehet, hogy szüksége van szemüvegre. A gyerekek szeme tökéletesen tud alkalmazkodni - akár még 10-13 dioptriát is le tudnak győzni a szemizmok az alkalmazkodásának segítségével.

Kontaklencse vagy szemüveg?

"Erősen fontologatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ön mit ajánlana?" - Az Orvos válaszol rovat kérdéseiből. Kontaklencse vagy szemüveg?>>

Kontaktlencse-viselés : veszélyek

A nem megfelelő ápolás súlyos szemészeti következményekkel járhatnak. Mire figyeljünk oda? A kontaktlencse viselésének rejtett veszélyei>>

Ugyanakkor ha folyamatosan alkalmazkodik a szem az fejfájást, a szem megerőltetését okozhatja. Szűk pupilla mellett bármennyire is jó együttműködő, ügyes a kisfia csak nagyon korlátozottan értékelhetőek a vizsgálatok. Ezért volt sajnos ennyire rövid a vizsgálat.

Az alkalmazkodást segítő szemizmok akaratlanul működnek, tehát csak pupilla tágító szemcsepp segítségével lehet a működésüket felfüggeszteni. A pontos számítógépes és kézi műszeres leméréshez pedig arra van szükség, hogy a pupilla szemizmai ne működjenek.

A vizsgálat segítségével tudhatjuk meg, hogy van-e fénytörési hibája, esetleg kell-e szemüveg az apróságnak. A pupilla tágító szemcsepp kicsit csíp, erre érdemes a kisfiát előre felkészíteni. A szembogarat már az első cseppentés alkalmával meg fogja tágítani, de három nap alatt tágul ki alaposan. Sőt ez a szembogártágasság az igazi jele, hogy valóban belement a szemcsepp a szembe - hogy jól cseppentett!

Hogyan működik a megtágult szembogár?

A szem természetes öregedése

Korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud a megfelelő távolságra alkalmazkodni, sőt közelre nézéskor gyakran fejfájás is fellép. Ez a presbiópia, azaz öregszeműség jelensége.
A szem természetes öregedése>>

A megtágult szembogár mellett a szeme fényérzékenebb lesz (napszemüveg jó lenne), valamint homályosan fog látni és refelexesen dörzsölni próbálja majd - ezt lehetőleg ne engedje. Fontos, hogy mindkét szembe cseppentsen és ne felejtse el a vizsgálat napján is becseppenteni (érdemes a vizsgálatra is elvinni, mert szükség esetén ott is újra kell cseppenteni.)

Ha a mérés szerint szemüvegre lenne szükség akkor újabb időpontban vissza kell majd menni szűk pupillával. Ez azért lesz fontos mert szűk pupillával újra élesen lát a gyerek és így fel lehet próbálni az új szemüvegét, ki tudja választani a legkényelmesebbet magának.

(WEBBeteg/ Dr. Papp Júlia, szemész)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Mire figyeljünk...

A gyártók egyre szélesebb palettáját kínálják az újabbnál újabb fejlesztésű szemüveglencséknek. Miután meghatározták a dioptriát a...

Szemhéj-remegés

A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy...

Meddig tart a pupillát tágító...

"Szemvizsgálatra készülök és az orvosom tájékoztatott, hogy pupilla tágító cseppet fognak alkalmazni. Meddig tart a szer hatása, meddig nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.