Meddig tart a pupillát tágító szemcsepp hatása? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Szemvizsgálatra készülök és az orvosom tájékoztatott, hogy pupilla tágító cseppet fognak alkalmazni. Meddig tart a szer hatása, meddig nem vezethetek?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A gyógyszerekre való reakció nagy egyéni variációt mutathat: van akinek már néhány óra alatt "visszaáll" a pupilla reakciója és megszűnik a homályos látás - van akinek három nappal később is vannak még panaszai.

Főleg a közeli, precíziós munka esetén maradnak tovább meg a tünetek, panaszok. Átlagban kb. 24 óra szükséges a teljes hatás megszűnéséhez.

Van akit tág pupilla mellett sem zavar a homályosabb látás, van aki szédül, állandóan reflexesen dörzsöli a szemét, erőteljesen pislog, hunyorog a fényérzékenység miatt stb.

A gyakorlatban a gyógyszer természetes hatásmegszűnését érdemes választani, de szükség esetén választhatjuk a pupilla szűkítő szemcseppek használatát is.

Erről azonban tudni kell, hogy rövid idő alatt beáll a hatás, de mellékhatásként, egyeseknél komoly halántéktáji fejfájást is okozhat. Ez a csepp még azoknál is "behúzza" a pupillát, akiknek nem akar megfelelő ritmusban beszűkülni a szembogár.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Szembetegségek megjelenése...

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére...

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

"Szemüveg kell a 4 éves kisfiamnak?"...

Kisfiam 4 éves. Gyerekorvosunk elküldött szemorvoshoz, mert nem tudtuk eldönteni, hogy az egyik szemével nem tudta elolvasni a táblát, vagy már csak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.