A szemgödri zsírszövetek plasztikája - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Szemsüllyedéssel kapcsolatosan hallottam a szemgödri zsírszövetek plasztikájáról. Arra lennék kíváncsi hogyan lehetséges ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Szemsüllyedés plasztikája

Szemsüllyedéssel kapcsolatosan hallottam a szemgödi zsírszövetek plasztikájáról. Hogyan lehetséges ez? Hogyan alakul egy ilyen műtét és mennyire veszélytelen a beavatkozás?
A szemgödör zsírszöveteit az én zsírszövetemmel pótolják? A műtét okoz mellékhatást? Volt már valaha ilyen műtét itt Magyarországon?

Tisztelt kérdező!

Első lépésben a szemgödör állapotát, a szem benne elfoglalt helyét és a környező szöveteket lenne érdemes megvizsgálni. Hertel ophthalmometerrel - műszer melyet a szemgödör külső csontos széléhez érintve a szemgolyó pontos helyét lehet megállapítani.

Karikás szemek - Betegséget is jelezhet!

A szem körüli bőr igen vékony, és érzékeny a testben zajló anyagcsere-változásokra, így elég hamar jelzi, ha nincs valami rendben.
Karikás szemek - Betegséget is jelezhet!>>

Ez segít abban, hogy a szemgolyó optimális helyen van és a körülötte lévő "párnázó" szövetek csökkentek-e. Fontos még a szemgödri ultrahang is, összevetni a két oldalt.

A háttérben álló betegségek közül pl. autoimmun, pajzsmirigy betegségre gondoltam, mert ezek befolyásolhatják az itt található szövetek mennyiségét. Ha még mindig nem derül fény az okra ritka esetben még szövettani biopszia, mintavétel is szóba jöhet.

Végső megoldás a plasztikai műtét

Végső esetként, ha nem igazolódik betegség, hanem az életkorral járó természetes zsír és kötőszövet átalakulásról, tónusváltozásról van szó jöhet szóba plasztikai műtét.

Akár a laza lecsüngő szemhéjról, akár a szemgödri szövetpótló "párnácskáról" van szó. A plasztikai műtéttel kapcsolatos aggodalom és a sok kérdés teljesen jogos. Alaposan körbe kell járni a műtét kérdését. Az ilyen típusú műtétet általában nagy egyetemi centrumokban végezhetik.

Érdemes felkeresni és megbeszélni a műtétet vállaló sebésszel a lehetőségeket, mert sajnos mint egyetlen műtét, ez sem veszélytelen, mérlegelni kell a lehetséges szövődményeket. Másik szakterületet is érdemes felkeresni: a szájsebészetet.

Az arccsontok bonyolult törései, sérülései utáni helyreállító műtétek során szoktak megfelelő implantátumokat beültetni, megerősíteni a szemgödör alsó falát.

A műtéti terv egyedi, amint az eltérés is teljesen egyedi és csak alapos kivizsgálás után lehet felvázolni.

(WEBBeteg/ Dr. Papp Júlia, szemész)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.