• Kancsalság megszüntetése műtéti úton? - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Mi a legjobb műtéti eljárás kancsalság esetén? Melyik műtétnél marad meg a legkisebb fokú kancsalság? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Kancsalság megszüntetése műtéti úton?

    Öt éves kisfiam két éve szemüveget hord, másfél éve takarjuk a szemét. Fegyelmezetten tűri, nagyon szépen alkalmazkodott a helyzethez.
    A legutolsó vizsgálat szerint kancsalsága nem javul. Befelé kancsalít mindkét szemével, az egyikkel nagyon, ha lekerül a szemtakaró, már húzódik is be a szeme. Kettőslátása van, szépen használja mindkét szemét külön-külön.
    Orvosunk szerint még egy hónapot várunk, új lencséket kapott a szemüvegébe,hátha lesz esetleg javulás, aztán ha nem, akkor műtétre lesz szükség.

    Tisztelt Kérdező!

    A kancsalsági műtétek kimete - a műtét után marad kancsalsági szög - általában egyedi.

    Hirdetés

    Függ attól, kinek melyik szemén, melyik szemizma, milyen mértékben műküdik túlságosan, mennyire vastagodik meg vagy éppen gyengül el.

      A kancsalság

    A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Háromhónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság fiúkat és lányokat egyforma arányba érinti.
    A kancsalságról bővebben>>

    Az ideális kor a műtéthez valóban az 5-6 éves kor. A műtéti típusokról megoszlanak a vélemények. Különböző jellegű kancsalítások esetén különböző műtéti megoldások javasoltak.

    A laminotomia kis sebzésen keresztüli, "kíméletes" megoldás: a megvastagodott, heges részek óvatos, részleges átmetszésével éri el a kívánt hatást.

    Ilyenkor kevésbé lehetséges a pontos kancsalsági szög tervezése, de a heges részek átvágása jó megoldást jelent. 

    (WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

    Módosítva: 2012.12.28 19:12, Megjelenés: 2012.12.28 19:12
   • Cikkajánló

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Mi okozhat tüsszentést?

    Mi okozhat tüsszentést?

    Cs. K., fordító

    Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    Kancsalság - Mikor vigye szemészhez a gyereket?

    Gyermekem 11 hónapos, de bal szemével néha még mindig befelé néz. Hat hónapos kora előtt szinte minden képen a bal szeme beljebb volt. Azzal nyugtattak, hogy ez majd beáll. Vigyem orvoshoz? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Gyermekszemészeti tudásteszt

    Nagyon fontos a gyermekkorban előforduló szembetegségek korai felismerése, hiszen a rossz látás nem csupán a gyerekek hétköznapi életét nehezíti meg (pl. iskolai teljesítmény, olvasás, írás). A nem megfelelő időben kezdeményezett látáskorrekció tompalátáshoz, a szem gyors kifáradásához, illetve szemgyulladáshoz vezethet. Töltse ki gyermekszemészeti tesztünket, és tudjon meg többet!

    Kancsalság

    A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Három hónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság a fiúkat és a lányokat ugyanolyan arányban érinti.

    "A számítógép előtt sokszor kancsalítok, miért?" - Az orvos válaszol

    "A számítógép előtt ülve előfordul, hogy a jobb szemem beugrik az orromhoz és percekig kancsal maradok. Gyakoribb gondom, hogy amikor középen élesen látok egy kb. 5 miliméteres lyukon, körülötte úszkál valami mindkét szemen egyszerre, és percekig." A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA