Kancsalság megszüntetése műtéti úton? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Mi a legjobb műtéti eljárás kancsalság esetén? Melyik műtétnél marad meg a legkisebb fokú kancsalság? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kancsalság megszüntetése műtéti úton?

Öt éves kisfiam két éve szemüveget hord, másfél éve takarjuk a szemét. Fegyelmezetten tűri, nagyon szépen alkalmazkodott a helyzethez.
A legutolsó vizsgálat szerint kancsalsága nem javul. Befelé kancsalít mindkét szemével, az egyikkel nagyon, ha lekerül a szemtakaró, már húzódik is be a szeme. Kettőslátása van, szépen használja mindkét szemét külön-külön.
Orvosunk szerint még egy hónapot várunk, új lencséket kapott a szemüvegébe,hátha lesz esetleg javulás, aztán ha nem, akkor műtétre lesz szükség.

Tisztelt Kérdező!

A kancsalsági műtétek kimete - a műtét után marad kancsalsági szög - általában egyedi.

Függ attól, kinek melyik szemén, melyik szemizma, milyen mértékben műküdik túlságosan, mennyire vastagodik meg vagy éppen gyengül el.

A kancsalság

A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Háromhónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság fiúkat és lányokat egyforma arányba érinti.
A kancsalságról bővebben>>

Az ideális kor a műtéthez valóban az 5-6 éves kor. A műtéti típusokról megoszlanak a vélemények. Különböző jellegű kancsalítások esetén különböző műtéti megoldások javasoltak.

A laminotomia kis sebzésen keresztüli, "kíméletes" megoldás: a megvastagodott, heges részek óvatos, részleges átmetszésével éri el a kívánt hatást.

Ilyenkor kevésbé lehetséges a pontos kancsalsági szög tervezése, de a heges részek átvágása jó megoldást jelent.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Cikkajánló

Kancsalság - Tünetek és kezelés

Dr. Papp Júlia, szemész
A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Három hónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság a fiúkat és a lányokat ugyanolyan arányban érinti.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Holányi Péter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.