Kancsalság megszüntetése műtéti úton? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Mi a legjobb műtéti eljárás kancsalság esetén? Melyik műtétnél marad meg a legkisebb fokú kancsalság? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kancsalság megszüntetése műtéti úton?

Öt éves kisfiam két éve szemüveget hord, másfél éve takarjuk a szemét. Fegyelmezetten tűri, nagyon szépen alkalmazkodott a helyzethez.
A legutolsó vizsgálat szerint kancsalsága nem javul. Befelé kancsalít mindkét szemével, az egyikkel nagyon, ha lekerül a szemtakaró, már húzódik is be a szeme. Kettőslátása van, szépen használja mindkét szemét külön-külön.
Orvosunk szerint még egy hónapot várunk, új lencséket kapott a szemüvegébe,hátha lesz esetleg javulás, aztán ha nem, akkor műtétre lesz szükség.

Tisztelt Kérdező!

A kancsalsági műtétek kimete - a műtét után marad kancsalsági szög - általában egyedi.

Függ attól, kinek melyik szemén, melyik szemizma, milyen mértékben műküdik túlságosan, mennyire vastagodik meg vagy éppen gyengül el.

A kancsalság

A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Háromhónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság fiúkat és lányokat egyforma arányba érinti.
A kancsalságról bővebben>>

Az ideális kor a műtéthez valóban az 5-6 éves kor. A műtéti típusokról megoszlanak a vélemények. Különböző jellegű kancsalítások esetén különböző műtéti megoldások javasoltak.

A laminotomia kis sebzésen keresztüli, "kíméletes" megoldás: a megvastagodott, heges részek óvatos, részleges átmetszésével éri el a kívánt hatást.

Ilyenkor kevésbé lehetséges a pontos kancsalsági szög tervezése, de a heges részek átvágása jó megoldást jelent.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Módosítva: 2012.12.28 19:12, Megjelenés: 2012.12.28 19:12
Címkék: Kancsalság, Műtét
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

Zöldhályog hete – vigyázzunk a...

Március 6. a glaukóma, ismertebb nevén a zöldhályog világnapja. A világnapot először 2008-ban rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a...

Kancsalság - Tünetek és kezelés

A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Három hónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban...

Kancsalság - Mikor vigye szemészhez a...

Gyermekem 11 hónapos, de bal szemével néha még mindig befelé néz. Hat hónapos kora előtt szinte minden képen a bal szeme beljebb volt. Azzal...

Gyermekszemészeti tudásteszt

Nagyon fontos a gyermekkorban előforduló szembetegségek korai felismerése, hiszen a rossz látás nem csupán a gyerekek hétköznapi életét nehezíti...

"A számítógép előtt sokszor...

"A számítógép előtt ülve előfordul, hogy a jobb szemem beugrik az orromhoz és percekig kancsal maradok. Gyakoribb gondom, hogy amikor középen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.