Innovatív szolgáltatás segíti ezentúl a látássérülteket

szerző: Rehabportál - MTI
megjelent:

Infokommunikációs távszolgáltatást indít látássérülteknek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ).

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke elmondta, a Távszem nevű szolgáltatáshoz kifejlesztenek egy okoseszközökre letölthető, internet segítségével használható alkalmazást, amelyen keresztül képzett szakemberek videohívásokat fogadnak majd, és az eszközök kameráján keresztül látják a hívó fél környezetét, illetve a problémát, amelynek megoldásában segíteniük kell.

A szakemberek segíthetnek például öltözködéskor a megfelelő ruhadarabok kiválasztásában, a lakásban elveszett tárgyak megtalálásában, vásárláskor az élelmiszerek beazonosításában vagy útbaigazíthatnak a közlekedés során - mondta a szövetség elnöke.

Hozzátette, az alkalmazás IOS, Android és Windows alapú eszközön is elérhető lesz, az elnyert összegből pedig okoseszközöket is vásárolnak azoknak az érintetteknek, akik még nem rendelkeznek ilyennel.

A szolgáltatás 0-24 óráig igénybe vehető majd

Gulyás Zsuzsa projektvezető elmondta, nemsokára kezdődik a hívásokat fogadó szakemberek képzése, majd tesztidőszak következik. Terveik szerint a szolgáltatás a hét minden napján 24 órában igénybe vehető lesz majd.

A projektvezető a szolgáltatást hiánypótlónak nevezte, amelyhez hasonló Európában még nem működik.

Támogatással megvalósuló projekt

A projektet a kormány 470 millió forinttal támogatja - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly közölte, áprilisban hirdetett meg a kormány egy négymilliárd forintos keretösszegű pályázatot a Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjainak, ezen a kiíráson nyert az MVGYOSZ.

Elmondta, a látássérülteket segítő szolgáltatás a néhány éve elindult, hallássérülteknek létrehozott Kontakt video-tolmácsszolgáltatás továbbfejlesztése, amelyet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) indított el.

Ez a projekt már bizonyította, hogy a fogyatékossággal élők akadálymentesítését nagyban segíthetik a modern technikai eszközök - tette hozzá az államtitkár majd kiemelte, a kormány célja, hogy minden eszközzel előmozdítsa a fogyatékos emberek társadalmi integrációját, amihez elsősorban az önálló életvitel esélyét kell biztosítani.

Ennek érdekében több fejlesztés is elindult az elmúlt időszakban, országossá bővítették például a vakok elemi rehabilitációjának rendszerét, a tevékenység támogatását pedig jövőre 100 millióról 120 millió forintra emelik. Emellett 25 millióról 45 millió forintra nő a segítő és terápiás kutya kiképzésére fordított összeg. Egy uniós pályázaton keresztül pedig 3,3 milliárd forintos támogatást kapnak a család- és gyermekjóléti központok, amelyek a jövőben a látássérült embereknek és családtagjaiknak segítenek abban, hogyan gondozzák, támogassák fogyatékossággal élő hozzátartozójukat - sorolta Czibere Károly.

(MTI / Rehabportál)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.