Transztelefonikus EKG rendszer - Már a háziorvosoknál is

MTI
megjelent:

Korszerű távdiagnosztikai rendszer segíti a háziorvosokat: az úgynevezett transztelefonikus EKG (TTEKG) abban segít, hogy szívpanaszok esetén a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózishoz juthassanak.

A Magyar Stroke Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) alapellátási és ellátásszervezési főosztálya szerint a fejlesztés abból a szempontból nagy jelentőségű, hogy az eszköz a Magyarországon súlyos népegészségügyi problémát jelentő agyi érkatasztrófa, szélütés (stroke) megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Az időben felismert szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció kezelése megelőzheti az agyi érelzáródást, amely súlyos esetekben bénuláshoz, halálhoz is vezethet.

A "Szívőr" egy hordozható, kicsi EKG-készülék, amely mobil technológiával képes kommunikálni a kardiológiai centrum fogadó-értékelő központjával, ahol az ügyeletes kardiológus a nap 24 órájában készenlétben állva azonnal megkapja az eredményt, percek alatt kiértékeli, és dönt a teendőkről.

A rendszer az alapellátásban gondozásra, követésre és nehezen diagnosztizálható esetek felismerésére is alkalmazható, a háziorvosi, szakorvosi és ügyeleti ellátókat is segíti abban, hogy szívpanaszok esetén a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózishoz juthassanak - közölték.

A szívritmuszavar diagnózisa

A szívritmuszavar diagnózisához elengedhetetlen, hogy az EKG akkor készüljön, amikor a ritmuszavar fennáll, tehát csak időszakosan jelentkező ritmuszavar igazolásáig hosszú idő telhet el. A szívritmuszavarok diagnózisának felállításához orvosa vizsgálhatja a hajlamosító betegségeket, illetve folyamatos monitorozást javasolhat az arrhythmiák kimutatására. A szívritmuszavar diagnózisa

A háziorvos például indokolt esetben kiadhatja betegének a készüléket azzal, hogy ha bizonytalan panaszai vannak, "szívdobogást", rendszertelen szívműködést érez, akkor azonnal, akár otthonról is küldhet EKG-eredményt közvetlenül a szívcentrumba, a gyors diagnózis pedig akár életmentő lehet. A készülék használata rendkívül egyszerű, bárki percek alatt el tudja sajátítani, és enyhe rosszullét esetén is könnyű használni.

A korszerű távdiagnosztikai rendszert a közelmúltban vezették be az Országos Mentőszolgálatnál. Mára az ország összes mentőautóját felszerelték TTEKG-készülékkel, és az elmúlt időszakban már csaknem húszezer jelküldést, -értékelést végeztek. A rendszer segíti a mentőket a legmegfelelőbb kórház megválasztásában, a betegút lerövidítésében, vagyis javítja a betegellátás gyorsaságát, eredményességét.

Magyarországon évente több mint negyvenezer ember kap stroke-ot, legnagyobb részük agyi érelzáródás miatt. A szélütés minden korosztályt érinthet. A stroke a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok, évente 18 ezren halnak meg valamilyen agyi katasztrófában Magyarországon.

Szélütéskor az agy egyes részeinek vérellátása megszűnik, ennek következtében az agy egyes részei elhalnak, ezért van kiemelt jelentősége a megelőzésnek. Az első stroke-on átesett betegek esetében másodlagos megelőzésről beszélhetünk, ennek azért van jelentősége, mert az első szélütés után tízszer nagyobb az esélye egy újabb agyi katasztrófának.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.