Snowboard: Hőtermelés és hőleadás

Sportorvos.hu
megjelent:

A snowboard – csakúgy, mint a legtöbb téli sport – nagy megterhelést ró a szervezetre, hiszen nem csupán az egész napos aktivitáshoz kell alkalmazkodni, hanem az alacsony környezeti hőmérséklethez is.

Hidegben az energiafelhasználás jelentősen megnövekszik, hiszen testünk saját fűtőrendszerét intenzíven működtetni kell. Nem véletlen tehát, hogy a hosszantartó, egyenletes, vagy változó intenzitású mozgásformák (sílesiklás, sífutás, snowboard, korcsolyázás) megsokszorozzák az energiaszükségletet. Nem csak az élversenyzők, hanem a szabadidő sportolók esetében is megduplázódik az ú.n. eléhezés kockázata. Az alábbiakban a snowborad szerelmeseinek optimális táplálkozásáról és folyadékbeviteléről írunk.

Hőtermelés és hőleadás

Sportoldal a WEBBetegen

A különböző sportágak, edzésformák egészségügyi vonatkozásairól, élettani hatásairól, a sportsérülések ellátásáról bővebben olvashat a WEBBeteg sportoldalán.

Még mielőtt belemelegedünk a kulináris részletekbe, mindenképpen említést kell tenni az eltérő környezeti hőmérséklet élettani folyamatokat befolyásoló hatásairól. Szervezetünk hőtermelését számos külső és belső tényező befolyásolja. Az izommunka-, a táplálékfelvétel-, az eltérő élettani folyamatok hőt termelnek, míg az izzadás, légzés, vizelet-, székletürítés a hőleadást fokozza. Amikor a környezeti hőmérséklet alacsony, a szervezet hőt veszít, az ú.n. hővezetéssel ad le hőt a levegőnek, míg a környezetében lévő tárgynak (pl. sífelvonó) sugárzással ad át hőt. Melegben ugyanez a jelenség fordítva játszódik le, vagyis ugyanezekkel a folyamatokkal a szervezet hőt vesz fel.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.