• Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a géndopping

    Szerző: Medipress

    Egy új módszerrel a hagyományos módon levett vérből akkor is kimutatható a géndopping, ha az már 56 nappal azelőtt történt. A relatíve olcsó eljárással kiszűrhetők a leggyakrabban doppingolt gének.

    Hirdetés

    Korábban nem volt lehetőség annak bizonyítására, hogy egy sportolónál géndopping történt, az új, A Tübingeni és Mainzi Egyetem kutatói által kifejlesztett vizsgálat azonban egyértlemű választ ad a kérdésre annak alapján, hogy jelen van-e úgynevezett transzgénikus DNS a vérmintában. A transzgénikus DNS (tDNS) nem a vizsgált személytől származik, hanem rendszerint vírusok segítségével viszik be a szervezetbe, hogy olyan teljesítményfokozó anyagokat termeljen, mint például a vörösvértestek képzéséhez szükséges eritropoetin (EPO).

    "A géndoppingolt sportolók szervezete anélkül termeli a teljesítményfokozó hormonokat, hogy idegen vegyületeket vinnénk be kívülről" – magyarázta Dr. Perikles Simon, a Mainzi Egyetem professzora. "Így a test saját magát látja el doppingszerrel." 2006-ban Simon és munkatársai már kidolgoztak egy olyan eljárást, amely segítségével már a transzgénikus DNS nyomai is kimutathatók a vérből, ennek hatékonyságát most egérkísérletek során is bizonyították.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az izomsejtekbe bejuttatott genetikai anyag olyan hormont termel, amely új erek képződését indítja el, ezeket az egereket még két hónap elteltével is világosan meg lehetett különböztetni a kontrollcsoport állataitól. A módszer biztonságosságát és érzékenységét a kutatók 327, amatőr és profi sportolótól vett vérminta segítségével tesztelték. "Még a legmerészebb doppingolókat is elrémíszheti, hogy az új eljárás még két hónappal később is kimutatja a géndoppingot" – véli Simon.

    A kutatást a Doppingellenes Világszervezet (WADA) finanszírozta, az eredményeket a Gene Therapy folyóiratban tették közzé.

    Legutóbb frissült: 2010.09.12 07:33
    Címkék: Dopping,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Doppingok - Kivételek és természetes teljesítményfokozók

    A dopping elemzett témakör, és gyakran előkerül az egyre szaporodó, sportpályán történő megmagyarázhatatlan halálesetek kapcsán is.

    Hamarosan indul az olimpia! Minden, amit tudni érdemes!

    Az augusztus 5-én kezdődő olimpián 158 magyar sportoló indul, akik összesen 21 sportágban képviselik majd hazánkat. A csapatra 20 fős egészségügyi személyzet fog vigyázni, és minden magyar olimpikon, mielőtt kiutazna Rióba, legalább háromszor átesik doppingellenőrzésen.

    A különböző doppingszerek hatásai és veszélyei

    Minden ember szép testre vágyik, sokan tesznek is érte. Az izmos test érdekében néhányan különböző anyagokat visznek be a szervezetükbe. Meg sem fordul a fejükben, hogy akár mérgezhetik is magukat.

    A dopping és a drog ellen

    A fiatalkori drogfogyasztás világszerte, így Magyarországon is társadalmi problémát jelent. Az utánpótlás korú sportolók nemzetközi versenyeztetésének kiszélesedésével pedig a fiatal sportolóknál is egyre gyakrabban elfordul, hogy a teljesítményfokozás érdekében, vagy gyakran kellő tájékoztatás híján tiltott szereket használnak. Ennek veszélyeire hívta fel a fiatal sportolókkal foglalkozó edzők figyelmét egy debreceni konferencia.

    Tiszeker Ágnes: eddig minden lelet negatív

    A Londonban versenyző 33 paralimpiai sportoló mindegyike átesett már a szükséges doppingvizsgálaton, a héten lezárulnak a magyarországi ellenőrzések, egy sportolótól kétszer vettünk mintát - tudtuk meg Tiszeker Ágnestől, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjétől. A versenyzőknél eddig minden lelet negatív volt, ez mindenképpen pozitív hír.

    Lance Armstorng - nem érte meg doppingolni!

    Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) megfosztotta hét Tour de France-győzelmétől Lance Armstrongot. Mivel a kerékpáros úgy döntött, hogy nem küzd tovább az ellene felhozott vádakkal szemben, örökre eltiltották a versenyzéstől.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.