Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a géndopping

Szerző: Medipress

Egy új módszerrel a hagyományos módon levett vérből akkor is kimutatható a géndopping, ha az már 56 nappal azelőtt történt. A relatíve olcsó eljárással kiszűrhetők a leggyakrabban doppingolt gének.

Korábban nem volt lehetőség annak bizonyítására, hogy egy sportolónál géndopping történt, az új, A Tübingeni és Mainzi Egyetem kutatói által kifejlesztett vizsgálat azonban egyértlemű választ ad a kérdésre annak alapján, hogy jelen van-e úgynevezett transzgénikus DNS a vérmintában. A transzgénikus DNS (tDNS) nem a vizsgált személytől származik, hanem rendszerint vírusok segítségével viszik be a szervezetbe, hogy olyan teljesítményfokozó anyagokat termeljen, mint például a vörösvértestek képzéséhez szükséges eritropoetin (EPO).

"A géndoppingolt sportolók szervezete anélkül termeli a teljesítményfokozó hormonokat, hogy idegen vegyületeket vinnénk be kívülről" – magyarázta Dr. Perikles Simon, a Mainzi Egyetem professzora. "Így a test saját magát látja el doppingszerrel." 2006-ban Simon és munkatársai már kidolgoztak egy olyan eljárást, amely segítségével már a transzgénikus DNS nyomai is kimutathatók a vérből, ennek hatékonyságát most egérkísérletek során is bizonyították.

Az izomsejtekbe bejuttatott genetikai anyag olyan hormont termel, amely új erek képződését indítja el, ezeket az egereket még két hónap elteltével is világosan meg lehetett különböztetni a kontrollcsoport állataitól. A módszer biztonságosságát és érzékenységét a kutatók 327, amatőr és profi sportolótól vett vérminta segítségével tesztelték. "Még a legmerészebb doppingolókat is elrémíszheti, hogy az új eljárás még két hónappal később is kimutatja a géndoppingot" – véli Simon.

A kutatást a Doppingellenes Világszervezet (WADA) finanszírozta, az eredményeket a Gene Therapy folyóiratban tették közzé.

Módosítva: 2010.09.12 07:33, Megjelenés: 2010.09.12 07:33
Címkék: Dopping
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Gyorsabban, erősebben, doppingolva

Az egész karrierje, s vele együtt az egész élete derékba törik annak a sportolónak, akit doppingoláson, vagyis illegális szerekkel való...

Dopping: Sportágak és eredmények

Ma iszonyúan dopping-fertőzött a sportvilág- állítja Dr. Bakanek György a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja, a MOB Orvosi Bizottságának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.