Semmelweis Egyetem: Különleges végtagrekonstrukciós centrum jöhet létre

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Újabb nagy lépést tett a különleges végtagrekonstrukciós műtéti centrummá válás útján az Ortopédiai Klinika, ahol június elején országszerte egyedülálló, speciális és komplex eljárással operáltak meg veleszületett lábszár-álízület betegségben szenvedő gyerekeket a varsói székhelyű Európai Paley Intézet közreműködésével.

Egy ritka fejlődési rendellenesség miatt kialakuló kórképben a sípcsontot fedő csonthártya olyan mennyiségben termel csontlebontó anyagot, amely a csont spontán töréséhez, hosszabb távon végtagrövidüléshez, járási nehezítettséghez, majd gyakran a végtag amputációjához vezet. A veleszületett lábszár-álízület betegség évente 2-3 újszülöttnél fordul elő Magyarországon, gyógyítása 10 évvel ezelőttig más szemlélet mentén történt, a csont betegségeként kezelték szemben az újabb eljárással, amelynél már a csonthártya betegség gyógyítása az elsődleges.

Korábban ugyanis hiába távolították a beteg csontrészt, a műtét hosszú távon csak az esetek felében vezetett gyógyuláshoz. A betegek másik felénél ismét törések alakultak ki, a folyamat végül gyakran a végtag amputációjához vezetett – ismertette a kórképet dr. Domos Gyula, az Ortopédiai Klinika különleges végtagrekonstrukciókra specializálódó szakorvosa, aki a kezelés eredményesebb útjai után kutatva új technikát sajátított el a módszer kifejlesztője, az amerikai dr. Dror Paley által létrehozott floridai Paley-intézetben, valamint a szintén dr. Dror Paley által alapított, varsói székhelyű európai központban is. Ez az eljárás a kórkép megközelítésében tér el a korábbi terápiától – magyarázta az ortopéd sebész szakorvos.

Míg azelőtt a csont betegségeként kezeltük a területet, az amerikai ortopédsebész, dr. Dror Paley a csonthártya-elváltozásra fókuszálva dolgozta ki komplex műtéti módszerét. Ennek része, hogy a siker érdekében a csonthártyából sokkal nagyobb részt távolítanak el, mint az alatta lévő beteg csontnak megfelelő területet – magyarázta az ortopédsebész specialista.

Az eltávolítandó rész méretének megállapítása a műtét előtti MR vizsgálattal történik

A csontot és a csonthártyát a csípőlapát csontjából és csonthártyájából pótolják, a beavatkozás egyszerre zajlik a két területen, két-két sebész dolgozik a csípőn és a lábszáron – magyarázta dr. Domos Gyula. A pótlást és a lábszár csontjait többféle implantátummal kapcsolják egymáshoz. Ezek egyike a csont belsejébe helyezett, teleszkópos növekedési velőűrszeg, amely képes a csont növekedésével együtt nyúlni. A dr. Dror Paley Egyesült Államokban kifejlesztett terápiáját elsajátító dr. Domos Gyula 2018 óta alkalmazza a procedúrát az Ortopédiai Klinikán az országban egyedülállóan, eddig 9 gyereket kezeltek az új módszerrel, ami ugrásszerűen, 50 százalékról 90 százalék fölé növeli a gyógyulási esélyeket, megőrzi a járásképességet, és eredményeként elmarad az amputáció.

A veleszületett lábszár-álízület gyógyításában ugrásszerű eredményeket felmutató terápiát mindent érintett megkaphatja az Ortopédiai Klinikán, idén további két beavatkozást terveznek. A beültetett növekedési velőűrszeg finanszírozását a NEAK egyedi kérelemre biztosítja.

A páciensek jól vannak

A gyerekortopédiai műtétek között legbonyolultabbnak számító eljárás hazai alkalmazását a június elején a varsói székhelyű európai Paley- központ vezetőjének látogatása, az általa az Ortopédiai Klinikán elvégzett operáció még teljesebbé, kiterjedtebbé tette. Ahogy a klinika ortopédsebésze fogalmazott, a módszer tökéletesítése csupán szívességből Budapestre érkező dr. Tomasz Albrewczynski mutatott néhány olyan lépést, illetve mondott olyan tanácsokat, amelyek a hivatalos műtéti leírást is kiegészítették.

Noha a 2018 óta ezzel a technikával operált betegek is meggyógyultak, azonban a dr. Tomasz Albrewczynski által mutatott fogások tovább javítják a hosszútávú eredményességet – hangsúlyozta a specialista, kiemelve, hogy ilyen komplexitású beavatkozásra eddig nem került sor az országban, mint amelyet a lengyel kolléga egy 11 éves kisfiún elvégzett. A júniusi további két műtétet már ezen tapasztalatok birtokában hajtotta végre dr. Domos Gyula és a magyar team. Az ortopédsebész elmondta, a 11, 7 és 3 éves páciensek jól vannak, teljes gyógyulásuk azonban legalább féléves folyamat.

Dr. Tomasz Albrewczynski budapesti munkája egy szoros szakmai együttműködés kialakításának kezdete is a klinika és a szakmában csúcsintézménynek számító központ között, ami túl azon, hogy kiemelten fontos szakmai kapcsolat, jelentős lépés is az eddig csak külföldön elérhető, az országban máshol el nem végezhető, speciális végtagrekonstrukciós műtéti centrummá válás felé – tette hozzá dr. Domos Gyula.

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.