Az Év Fogyatékos Sportolója Berente Judit veseátültetett

Szerző: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A Szervátültetettek Téli Világjátékán Kanadában szerzett három aranyérmével (biatlon és két sífutó szám) vívta ki a sportújságírók elismerését Berente Judit (57), aki 25 éve veseátültetett. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnökeként mindent megtesz, hogy sorstársai is felismerjék: a rendszeres, életvitelszerű mozgás gyógyír a bajra. Kutatások igazolják, hogy a szervtúlélés idejét is 30 százalékkal meghosszabbíthatja.

Mit jelentett a sport az életében a transzplantáció előtt?

Tornáztam, kézilabdáztam, úsztam, asztaliteniszeztem, ám amikor tizenhárom éves koromban kiderült a végstádiumú vesebetegségem, már nem kaptam versenyengedélyt. Azt csak később tudtam meg, hogy édesanyámnak azt mondták az orvosok, nem érem meg a nagykorúságot. Szerencsére találkoztam egy nagyszerű dietetikussal is, akinek fehérjediétájával tizenhat éven át el tudtam kerülni a dialíziskezelést.

Annyira szerettem a sportot, hogy főiskolára is először testnevelés szakra jelentkeztem. Igaz, amikor figyelmeztettek, nem lesz érvényes a félévem, ha nem tudom a felemáskorlát-gyakorlatokat bemutatni, akkor a hólyag-pacemakerem miatt visszaléptem. Ellenben amikor sítáborban voltam a testnevelés szakosokkal, már az első ott rendezett versenyt is megnyertem. Rendszeresen úsztam, síeltem, az 1995-ös szervátültetésig minden sportolási lehetőséget kihasználtam.

Mi sarkalta sportolásra a transzplantáció után? Milyen út vezetett a 2020-as kanadai téli világjátékokon elért három aranyérméhez?

A szegedi műtétem idején találkoztam a kórházban egy transzplantált lánnyal, aki éppen akkor jött haza Manchesterből, a Szervátültetettek Világjátékáról. Rögtön ráéreztem, hogy én is visszakaphatok valamit az elveszett álmaimból!

Három hónapos kórházi kezelés után decemberben engedtek haza az orvosok. Januárban már jelentkeztem a szervátültetettek sportegyesületébe – úszással kezdtem –, és márciusban el is indultam egy versenyen. A rendszeres mozgás csodálatos változásokat eredményezett: csökkentette a gyógyszerek mellékhatásait, és elhagyhattam a vízhajtókat. A szervkilökődés megelőzésére alkalmazott szteroidterápia okozta „holdvilág” arcom és deformálódott testem is „visszaalakult”, sokkal jobban éreztem magam a bőrömben.

A műtét után két évvel, 1997-ben vettem részt az első nyári, és 1999-ben az első téli világjátékomon, utóbbin ugyanúgy három aranyérmet szereztem, mint 2020-ban.

Berente Judit

Az Év Sportolója díját az ismeretlen donorjának ajánlotta. A rá gondolás még ma is része az életének?

Igen! Sohasem felejtem el megköszönni neki a sikereimet, de a mindennapjaimat is. Általa élek, ezt a negyedszázados gyönyörű időszakot neki köszönhetem. Új életet kaptam, amelyből ki kell hoznom a legtöbbet, nemcsak magam miatt, miatta is.

Új élete új feladatának tekinti – ahogy a díjátadó köszönőbeszédében elmondta –, hogy az MSZSZ elnökeként a sorstársakért tegyen.

Minden a sporttal kezdődött! – szoktuk mondani a rendezvényeinken, hiszen az első szervezet, amely a szervátültetettek számára alakult, az egy sportegyesület volt 1987-ben. A szabadidő- és versenysport továbbra is nagyon fontos, emellett érdekvédelemi és betegedukációs feladatokat is ellátunk.

A Képzett Beteg programjainkon is tanítjuk, miért fontos a rendszeres sportolás. Edzéslehetőségeket is kínálunk, Budapesten most már jó ideje minden sportágban vannak szakképzett edzőink, és dolgozunk a vidéki lehetőségek szélesítésén is. A sportoló szervátültetettek pedig részt vehetnek a hazai versenyrendszerünkben, és eljuthatnak a nemzetközi versenyekre, a nyári és téli világjátékokra is.

Tapasztalata szerint mi a mozgás szerepe az egészségmegőrzésben?

Ma már tudjuk, hogy a mozgás gyógyír a bajra – ezt számtalan vizsgálat igazolta –, az orvosok is erre az útra irányítják a betegeket. Mi is arra ösztönzünk minden szervátültetettet, hogy hetente legalább 3x50 percet rendszeresen mozogjon, hiszen ez segít a gyógyszer-mellékhatások kiküszöbölésében, kedvezően befolyásolja a vérnyomást, és jótékonyan hat az általános fizikai-mentális állapotra is. Orvosi kutatások bizonyítják azt is, hogy a szervtúlélést is 30 százalékkal meghosszabbíthatja!

A rendszeres testmozgás mindenki számára fontos, nem csak a szervátültetetteknek. Rendszeres testmozgással csökkenthető a magas vérnyomás, a cukorbetegek inzulin szükséglete, a csontritkulás mértéke, gyakorlatilag az egész szervezet működésére jótékony hatással bír. Orvosilag bizonyított tény az is, hogy számos daganatos betegség esetén is javíthatja a túlélést.

Az interjú a KNK PR&Média közreműködésével készült.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívmegállás Szívmegállás

Hetekkel korábban lehetnek tünetei. Tudatosan kellene figyelni a jelekre.

Elvégezték az 500. élődonoros...

A COVID-19 járvány harmadik hulláma alatt, márciusban kapott új vesét az a 49 éves férfi, aki az ún. nefrózis szindróma miatt szorult...

A szervátültetettek 45 százaléka...

Bár ez év januárjában ígéretesen megindult a szervátültetettek oltása, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) információi szerint...

Kilökődést is okozhat, ha a beteg...

A szervátültetés életet ment, azonban keveset beszélnek arról, hogy az új szervvel meg kell tanulni élni. Az élethosszig tartó gyógyszerszedés...

A két Rita és veséjük esete

A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség...

Évente akár hússzal több...

Már nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek, például barátnak, társnak, távoli rokonnak adhatunk szervet, a...

Mi a szervátültetés? Alapfogalmak

A transzplantáció (átültetés) egy bizonyos szövet, szerv eredeti helyéről történő eltávolítását és a szervezeten belül más helyre vagy más...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.