Élőben közvetítettek egy szívműtétet

Szerző: MTI/infostart.hu

Magyarországon először élőben követtek kamerák egy háromdimenziós torakoszkóppal végrehajtott billentyűrekonstrukciós szívműtétet.

A szívsebészet nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben – hangsúlyozta a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Andréka Péter hozzátette: a sajtónyilvános beavatkozáson használt technika jelenleg a legmodernebb eljárás.

Egy billenytűmentő műtét

A lényege, hogy a sebész egy kis lyukon keresztül végzi el a műtétet, amelyet 3D-s kamerarendszer segítségével követ figyelemmel. Ez az eszköz az országban és a környező országokban máshol nem használható. Az érdeklődők egy billenytűmentő műtétet láthattak.

Billentyűmentés

Fotó: MTI

A közvetítés célja az ismeretterjesztés, a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak egyaránt – mondta a szakértő. Az Országos Kardiológiai Intézetben a szívműtétek 20-25 százaléka már ezzel az eljárással zajlik, de gyerekeken is végeznek így beavatkozásokat.

(MTI/infostart.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Futóversennyel, faültetéssel...

Október 9-e a szervdonáció és transzplantáció európai és világnapja. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) arra kér mindenkit, hogy e...

Térdprotézis-operáció:...

Az emberek alig tulajdonítanak jelentőséget annak, amikor beteg ismerősüktől, családtagjuktól ezt a választ kapják: „Semmihez nem hasonlítható az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.