Szívműtét után epeműtét?

73 éves édesapámnak egy évvel ezelőtt történt a szívbillentyűműtéte. Azóta - több más gyógyszer mellett - Syncumar-t szed (egy nap 2, másik nap 3 szemet) , az INR értéke viszonylag normális, havonta ellenőrizteti. Nagyon erős epegörcse volt két hete (éjszakai ügyelet enyhített rajta) , az UH derítette ki, hogy számos epeköve van. Sebészeti ambulancián járt, az ottani orvosok kicsit félnek a műtéttől (mi is) . Sajnos arra a kórházra, ahol a szívműtét történt, nem vagyunk jogosultak, pedig megnyugtatóbb volna, ha oda tudna menni, ha esetleg a szívsebész professzor és a sebész tudna konzultálni a műtét előtt, nyilván a megfelelő vizsgálatok elvégzése mellett. Kérdésem arra vonatkozna: mennyire fontos és szükséges Önök szerint az epeműtét? A műbillentyű ilyen esetben mennyire jelentős kockázati tényező? Van-e bármilyen lehetőség arra, hogy azt kórházat válasszuk, ahol a szívműtét történt (szomszéd kerület)? Mivel szeretnénk a legjobbat apunak, próbálunk válaszokat a kérdésekre, de sajnos egyelőre nem kaptunk egyértelmű állásfoglalást senkitől sem, pedig jó volna biztosan tudni, melyik út a legkevésbé kockázatos, milyen vizsgálatok deríthetik ki ezeket. Köszönöm szépen előre is a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza műbillentyű témában

Kedves Kérdező! Egy szívbillentyű műtét után, megfelelő előkészítéssel, várhatóan nagyobb probléma nélkül elvégezhető egy szükségessé váló epehólyag eltávolítás. A tünetet okozó epekövességet általában műtéttel kezelik. A műtéti előkészítésben kérje a kardiológus segítségét, aki az aktuális helyzethez igazítja a gyógyszereket. A műtéti kockázat pontosabb megbecslését az altatóorvos végzi, és ennek megfelelően előírhat még speciális teendőket. Szerencsés, ha műtétet egy gyakorlott sebész végzi, de professzori szakértelem nem szükséges hozzá (a kardiológus valószínűleg ebben is tud segíteni) . Jobbulást kívánok az Édesapjának! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2013. október 22., 17:12; Megválaszolva: 2013. október 25., 18:39
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus