Új módszerrel gyorsabban gyógyulhat egy keresztszalag-szakadás után

Emineo Magánkórház
megjelent: 2014.12.03.

Az egyik leggyakoribb térdsérülés a keresztszalag-szakadás, amely akár több hónapra is visszavetheti a beteget a magán- és a szakmai életében.

A legújabb műtéti eljárásoknak köszönhetően azonban a rehabilitációs időszak olyannyira lerövidülhet, hogy a sérült már három hét után ismét vezethet autót, két hónap elteltével pedig akár futásra is vállalkozhat. Az úgynevezett kétköteges módszert az elsők között Dr. Knoll Zsolt Ph.D sportsebész alkalmazta Magyarországon.

sielésA térd az egyik legsérülékenyebb testrészünk, nagy terhet visz, bonyolult mozgást végez, különösen igaz, ha valaki rotációs sportokat (pl. síelés, kosárlabda, squash, labdarúgás) végez. A térdsérülések közül is az egyik legelterjedtebb a keresztszalag-szakadás: míg 10-15 évvel ezelőtt évente kb. 1000-1500 szalagpótlást végeztek idehaza, ezek száma mára meghaladja a négyezret.

Dr. Knoll Zsolt Ph. D., az ország egyik legelismertebb térdspecialistája szerint napjainkban, a modern térdsebészeti műtéti technikáknak köszönhetően, nem olyan hosszú a lábadozási időszak egy ilyen sérülés után. Az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban, amelynek egyik szakmai vezetője, minden héten találkozik olyan térdszalag szakadásokkal, amelyek általában sportolás közben, nagyobb erejű, csavarodó mozgások közben történnek meg.

Térdszalag-sérülések

A térd sérülése esetén elszakadhatnak a térd szalagjai, az inak megduzzadhatnak, sőt a mindennapos megerőltetés is koptatja a térdet. A külső és belső oldalon lévő oldalszalagok főleg az ízület oldalirányú merevítéséért felelősek. Térdszalag-sérülések

A leggyakoribb sérülés a combcsontot és a lábszárcsontot összekötő elülső keresztszalag-szakadás. A keresztszalag pótlására többfajta műtét létezik, a legújabb a kétköteges, úgynevezett double-boundle technika. Ebben az esetben az elülső keresztszalagot nem egy kötegként kezeljük, hanem két kötegként pótoljuk azt. Lényegében két furatot helyezünk a lábszárba, kettőt pedig a combcsontba, és ezen keresztül áthúzzuk a térdet tartó inakat – magyarázta el a módszer lényegét Dr. Knoll Zsolt. Az ortopéd-traumatológus Magyarországon az elsők között alkalmazta ezt a fajta szalagpótlást és már több száz sikeres műtétet hajtott végre.

Ezzel a modern anatómiai rekonstrukcióval olyan mértékben felgyorsul a rehabilitációs időszak, hogy a műtét után három héttel a páciensek már autót tudnak vezetni. Az egész eljárás összesen kb. két hét kiesést jelent a munkahelyről. A legnagyobb előnye pedig, hogy kórházban mindössze egy napot kell eltölteni!

A műtétet mégis sokan igyekeznek megúszni, pedig egy ilyen sérülés után könnyebben alakulhat ki ízületi kopás, amely további panaszokkal járhat. Előfordulhat azonban, hogy a sportbaleset, vagy egy rossz mozdulat miatt valaki nem kerül azonnal műtőasztalra.

Az azonnali és a halasztott keresztszalag-pótlásnak is megvan az előnye és a hátránya – vélekedik Dr. Knoll Zsolt. – Mire ezek a főleg síbalesetekben érintett betegek a kezelőorvosukhoz eljutnak és megkapják a megfelelő diagnózist, olykor 6-12 nap is eltelhet a sérülést követően. Ebben az időszakban az ízületi tok az esetek nagy százalékában begyullad, és bár sebészetileg a műtét elvégzése nem jelent akadályt, a betegek többségénél hosszú évekre kiható mozgáskorlátozottság, térdkalács mögötti fájdalom, terheléses ízületi duzzanat alakulhat ki.

Más a helyzet olyan esetben, amikor a beteg a sérülést követően 1-3 nappal kerül műtőasztalra. A szakember tapasztalatai alapján ezeknél a betegeknél kevesebb az előbb említett szövődmény kialakulásának lehetősége. Olyan is előfordul, hogy valaki a sérülést követően nem érzi szükségét, hogy elvégeztesse a pótlást, mert jól érzi magát, mozgásában nem különösebben zavarja. A szakemberek, a későbbi panaszok elkerülése érdekében mégis a műtét mellett érvelnek. Nemcsak az alacsony szövődmények miatt, hanem a már korábban említett ízületi kopás esetleges kialakulása, megnövekedett rásérülés miatt.

A halasztott keresztszalag-pótlások esetén egyébként a műtét után 4-5 napig teljes ágynyugalom javasolt, 1,5-2 héttel mankózhat a beteg, 6-8 héttel később már futhat, úszhat, kerékpározhat, hat hónap múlva pedig – heti egyszeri gyógytornász foglalkozás után -, visszatérhet a rotációs sporttevékenységeihez.

(emineo.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Műtéti érzéstelenítés gyermekkorban

A műtéti érzéstelenítés során az érzékelés részben vagy teljesen kikapcsolásra kerül, ami által lehetővé válik az orvosi beavatkozás...

Véralvadásgátlás műtét során

A vérrögképződés és a következményeként bekövetkező halálozás a vezető halálokok közé tartozik. Emiatt minden olyan orvosi beavatkozás...

A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások

Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű diagnosztikának és gyógyszeres terápiának köszönhetően nem jelent akadályt a...

Mennyire veszélyes az altatás?

1846-ban William T. Morton először alkalmazott étert altatáshoz egy tumor eltávolításánál. Ezáltal megnyitotta az altatásban végzett műtétek...

A pajzsmirigyműtét

A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás...

A hegsérv tünetei, kezelése

A különféle sebészeti beavatkozások után a hegvonalban sérvek alakulhatnak ki. Miért alakulnak ki ezek, és milyen kezelési módok léteznek?

Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás...

A méh- és hüvelysüllyedés kezelése

A méh- és hüvelysüllyedés kezelése lehet konzervatív, azaz műtét nélküli, illetve műtéti.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.