• Reflux - Melyik kezelés a hatékony?

    Szerző: Medipress

    Egy friss tanulmány szerint műtéttel és az omeprazolhoz, lanzoprazolhoz vagy ezomeprazolhoz hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerekkel egyaránt hatékonyan kezelhető a krónikus reflux betegség.

    Körülbelül minden harmadik magyar embert érint a gasztroesophageális (gyomor-nyelőcső) reflux betegség. A rendellenesség során gyomorsav áramlik vissza a nyelőcsőbe, nagymértékben megnehezítve az alvást, a munkavégzést és az általános életminőséget.

    Hirdetés

    Dr. Jean-Paul Galmiche, a Nantes Egyetem gasztroenterológusa szerint azonban jelentős előrelépéseket értünk el a reflux kezelésében. A lehetőségek közé tartozik a laporoszkópos műtét és a protonpumpa gátló gyógyszerek, például az omeprazol, a lanzoprazol vagy az ezomeprazol.

    A Journal of the American Medical Association május 18-i számában közzétett új tanulmányból kiderült, hogy mind a műtéti eljárás, mind a gyógyszeres terápia kimenetele jelentős mértékben javult az utóbbi időben. A GORB tüneteinek enyhítése tekintetében nem tapasztaltak különbséget a gyógyszeres és a műtéti módszer között. Galmiche ugyanakkor hozzátette, hogy mindegyik lehetőségnek megvan a maga előnye és hátránya. Műtét után például ritkább a sav visszaáramlása a nyelőcsőbe, másrészt viszont a sebészeti beavatkozást követően gyakoribb a puffadás és flatulencia.

    A szakértő szerint tehát a betegeken áll, hogy melyik terápiát választják. Ha valaki nem akar egész életében gyógyszeren élni, választhatja a műtétet, ha viszont fél a sebészeti beavatkozásoktól, a gyógyszer mellett dönthet.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.05.20 15:07, Megjelenés: 2011.05.20 15:07
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

    A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    Refluxbetegség gyermekkorban

    A reflux a gyomor savas tartalmának a nyelőcső felé történő visszaáramlása. Ez naponta néhány alkalommal egészséges emberekben is előfordul, ám ha ez gyakori és erőssé válik, az már kóros lehet.

    A refluxbetegség várható kimenetele

    A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.

    Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

    Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő kezelés kialakítása érdekében mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

    A refluxbetegség

    A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.

    Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

    Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethető vissza a reflux kialakulása. A terhesség alatt és csecsemőkorban jelentkező tünetek idővel rendszerint elmúlnak.

    Életmódtanácsok refluxos betegeknek

    Sok időre és türelemre van szükség, hogy a mindennapokban kiegyensúlyozottak tudjunk maradni, leküzdhessük a stresszt és megelőzzük annak minden negatív következményét, ám mindez nem lehetetlen feladat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.