• Reflux - Melyik kezelés a hatékony?

    Szerző: Medipress

    Egy friss tanulmány szerint műtéttel és az omeprazolhoz, lanzoprazolhoz vagy ezomeprazolhoz hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerekkel egyaránt hatékonyan kezelhető a krónikus reflux betegség.

    Körülbelül minden harmadik magyar embert érint a gasztroesophageális (gyomor-nyelőcső) reflux betegség. A rendellenesség során gyomorsav áramlik vissza a nyelőcsőbe, nagymértékben megnehezítve az alvást, a munkavégzést és az általános életminőséget.

    Hirdetés

    Dr. Jean-Paul Galmiche, a Nantes Egyetem gasztroenterológusa szerint azonban jelentős előrelépéseket értünk el a reflux kezelésében. A lehetőségek közé tartozik a laporoszkópos műtét és a protonpumpa gátló gyógyszerek, például az omeprazol, a lanzoprazol vagy az ezomeprazol.

    A Journal of the American Medical Association május 18-i számában közzétett új tanulmányból kiderült, hogy mind a műtéti eljárás, mind a gyógyszeres terápia kimenetele jelentős mértékben javult az utóbbi időben. A GORB tüneteinek enyhítése tekintetében nem tapasztaltak különbséget a gyógyszeres és a műtéti módszer között. Galmiche ugyanakkor hozzátette, hogy mindegyik lehetőségnek megvan a maga előnye és hátránya. Műtét után például ritkább a sav visszaáramlása a nyelőcsőbe, másrészt viszont a sebészeti beavatkozást követően gyakoribb a puffadás és flatulencia.

    A szakértő szerint tehát a betegeken áll, hogy melyik terápiát választják. Ha valaki nem akar egész életében gyógyszeren élni, választhatja a műtétet, ha viszont fél a sebészeti beavatkozásoktól, a gyógyszer mellett dönthet.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.05.20 15:07, Megjelenés: 2011.05.20 15:07
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Meglepő ok a torokfájás mögött

    A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut az élelmiszer a gyomorba, és a nyelőcső végén található egy izom, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom, melynek feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    A refluxbetegség várható kimenetele

    A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.

    Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

    A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

    A refluxbetegség

    A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.

    Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

    Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő kezelés kialakítása érdekében mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

    Refluxbetegség gyermekkorban

    A reflux a gyomor savas tartalmának a nyelőcső felé történő visszaáramlása. Ez naponta néhány alkalommal egészséges emberekben is előfordul, ám ha ez gyakori és erőssé válik, az már kóros lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.