• Az elfojtott agresszió családtagokat is ölhet

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka újságíró / Tóth András újságíró

    Egy fiatal férfi - valószínűleg családi veszekedés után - megölte négy családtagját. A pszichiáter szerint hasonló esetekben általában az elfojtott agresszió miatt kitörő dührohamok okoznak hasonló pusztítást.

    Négy embert, a hírek szerint saját családtagjait ölte meg péntek reggel egy fiatal férfi Kulcson – számoltak be a híradások. A 24 éves férfi a gyanú szerint egy kardszerű bozótvágó késsel az édesapját, a nagyszüleit és a bátyját megölte, nővérét, édesanyját, és egy közeli rokonát pedig megsebesítette. A tett hátterében a rendőrség szerint családi veszekedés áll.

    Bár a gyilkosság pontos kiváltó oka még nem tisztázott, az eset kapcsán megkérdeztük Dr. Veress Dóra pszichiátert arról, hogy hasonló esetekben általában kinél mi válthat ki ilyen jellegű reakciót.

    Átlagos embereknek tűnnek

    Dr. Veress Dóra
    Dr. Veress Dóra

    A “hirtelen felindulásból” elkövetett erőszakos cselekedetek elkövetői leggyakrabban fiatal férfiak, többnyire 15 és 35 év közöttiek – közölte a pszichiáter, aki hozzátette: a mindennapi életben teljesen átlagos embereknek tűnnek, semmi jelét nem mutatják annak, hogy veszélyesek lennének. Gyakran visszahúzódóak, zárkózottak, félénkek, nem szívesen beszélnek magánéletükről. Kevés barátjuk van, mivel nem szívesen nyílnak meg mások előtt.

    Az ilyen emberek családjában gyakran tölt be domináns szerepet az apa, aki irányítja a többiek életét. A családtagok, a gyerekek szigorú szabályok szerint élnek, kis koruktól kezdve komoly elvárásoknak kell megfelelniük, melyekkel nem mindig tudnak azonosulni. Az sem ritka, hogy a családfő agresszívan viselkedik a többiekkel szemben, alkoholproblémákkal küzd, esetleg büntetett előéletű. Az ilyen környezetben nevelkedő gyermek az alkalmazkodás, a családba való beilleszkedés  kedvéért megtanulja elnyomni az indulatait, de nem képes azokat a helyükön kezelni.

    Kitör a felgyülemlő feszültség

    Fotó: MTI

    A felgyülemlő feszültség viszont utat keres magának, és bizonyos helyzetekben robbanásszerűen előtör, vagyis az illető elveszíti a fejét, és képtelen kontrollálni az érzéseit. Ezekben a helyzetekben a dühkitörés mértéke nincs arányban a kiváltó okkal, néha semmiségekre reagál borzasztó agresszivitással. Ilyenkor indulatosan viselkedik, kárt tesz a saját vagy más vagyontárgyaiban, dühöng, de a viselkedése akár a tettlegességig is fajulhat.

    Az ilyen problémától szenvedő emberek a dühkitörés előtt növekvő feszültségről számolnak be, melyet egy ideig tudnak kezelni, de aztán elveszítik az irányítást, és olyan cselekedetekre ragadtatják magukat, amit később maguk is megbánnak. A “roham” általában 15-20 percig tart, melyet követően megnyugszanak, indulatuk elpárolog, és helyét felváltja a szégyen, a lelkiismeretfurdalás és a szomorúság.

    Nem könnyű a felismerése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hasonló tragikus indulatkitörést okozhatnak még egyes drogok, gyógyszerek vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás is. Szintén fontos megemlíteni azokat az eseteket is, amikor valamilyen konkrét pszichiátriai probléma áll az indulatkitörés mögött, ilyen lehet például a mánia, a pszichózis vagy egyes személyiségzavarok. Kialakulhat hasonló jelenség koponyasérülés, esetleg balesetet követően is - tette hozzá a pszichiáter.

    Mivel a kívülállók számára nem érzékelhető az elfojtott agresszivitás, ezért felismerni sem könnyű ezt az állapotot. Mindenesetre figyelemfelkeltő lehet, ha valaki nagyon visszahúzódó, csendes, jó ember, de a családi élete problémás. Esetleg jelentéktelennek tűnő helyzetekben is indulatosan reagál, vagy folyton feszültnek tűnik.  A munkahely elvesztése, anyagi problémák, válás, állandó családi konfliktusok fokozhatják a dührohamok jelentkezését, míg nyugalmasabb időszakban akár kifejezetten ritkák is lehetnek - tette hozzá a pszichiáter.

    Családon belül követik el az emberölések felét


    Duplájára nőtt a személy elleni bűncselekmények száma hazánkban az elmúlt 4 év alatt. 2010-ben közel 28 000 ilyen eset történt. Szomorú tény, hogy az ismertté vált személy elleni bűncselekmények közel egynegyedét, az emberöléseknek pedig a felét családon belül követik el - derül ki az Országos Kriminológiai Intézet kutatásából. A leggyakoribb áldozat a házastárs vagy az élettárs, illetve a volt házastárs, míg az esetek több mint egyötödében a gyermekük sérelmére követnek el bűncselekményt a szülők vagy a nevelők. Tíz bűncselekmény közül kilencet férfiak követnek el, évente mintegy 6000 esetben a családtagok ellen. Az emberöléseket is többnyire felnőtt férfiak valósítják meg, az esetek felében családon belül történik a bűncselekmény. Igen nagy számban felnőtt korú sértettről van szó, és jelentős azoknak a férfiaknak a száma, akik szüleik sérelmére követték el ezt a bűntettet. Évente 10-15 ilyen esetről tudnak a szakemberek.

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró/ Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2012.04.06 15:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

    Az agresszív viselkedés okai - Ki nem tudja kontrollálni?

    A düh és az agresszivitás természetes emberi ösztön, mindannyiunk életében jelen van. Vannak azonban olyan emberek, akik nem tudják kontrollálni indulataikat és agresszív viselkedésükkel veszélybe sodorják magukat és másokat is.

    A fiatalabb orvosok kitettek leginkább a betegek agressziójának

    Az orvosok 13 százaléka szerint kifejezetten gyakori, hogy a mindennapi tevékenység során a betegek jogi szempontból támadóan, fenyegetőzően lépnek fel a szakemberekkel szemben.

    Készülni kell a dackorszakra

    Dac, engedetlenség, dühroham. Gyakran szembesülhetnek ezekkel a reakciókkal azok a szülők, akiknek 1,5 és 3 év közötti gyermekük van. A szakszóval dackorszaknak nevezett időszakban a kicsi ezekkel a sajátos eszközökkel próbálja elérni vágyai tárgyát.

    Párkapcsolati krízis - A pszichológus válaszol

    "Egy éve élünk együtt a párommal, de én nem tudom elfogadni a viselkedését. Nem érzem magam nőnek mellette, mert nem simogat és nem kényeztet. Mindig nekem kell közeledni hozzá. Ő azt mondja, hogy ilyen a természete és fogadjam el így. Ugyanakkor határokat szab mindenben és ilyenkor agresszív is. Mit tegyek?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Öngyilkossági hajlam - Kezelések és gyógyszerek

    Az öngyilkossági késztetés és hajlam kezelése jelentős mértékben függ az illető sajátos helyzetétől, beleértve az öngyilkosság kockázatának mértékét és azt, milyen lappangó problémák okozhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.