Hazudozás kamaszkorban - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Tizenöt éves fiamat a volt férjem neveli, de naponta beszélünk telefonon a fiammal. A probléma az, hogy mindkettőnknek rendszeresen hazudik. Néha már azt hiszem ez kényszeres probléma nála!" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Anyuka!

15 évesen a fia a serdülőkor közepén jár. Ilyenkor a korábban problémamentes gyermekek viselkedése is gyakran felborul.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája
Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

A hazudozás hátterében nem csak a fizikai bántalmazástól való félelem állhat, hanem a gyermek úgy érzi, hogy bizonyos tetteivel nem felel meg szüleinek, szégyenkezik, nem akar csalódást okozni, ezért teszi.

Lehet, hogy igenis tisztában van a szociális és családi normákkal, de ezeknek nem tudta teljesíteni, ezért inkább eltitkolja.

Emellett a különélés és válás is (még ha korábban történt is) kihatnat a viselkedésére. Amit mindketten tenni tudnak, hogy nem minősítik, hanem feltétlen szeretetükről biztosítják.

Bizalomteljes légkör és a fontos szabályok betartása

A téma cikkei

Megértő, bizalomteljes légkört biztosítanak számára, hogy tudja, bármiben és bármikor fordulhat Önökhöz. Tudnia kell fiúknak, hogy nem muszáj tökéletesnek lennie, akkor is szeretik, így a hazudozás elveszti értelmét.

Persze a fontos szabályokat továbbra is közvetítsék számára.

Ha a későbbiekben a viselkedése más téren is romlik (agresszív viselkedés, esetleg bűncselekmények, normák és szabályok súlyos megsértése és ehhez kapcsolódó hazugságok), vagy úgy látják hangulata, étvágya, alvása negatív irányba változik, szorong esetleg valamitől, akkor keressenek fel gyermekpszichiátert.

(WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.