• Hazudozás kamaszkorban - A pszichiáter válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Tizenöt éves fiamat a volt férjem neveli, de naponta beszélünk telefonon a fiammal. A probléma az, hogy mindkettőnknek rendszeresen hazudik. Néha már azt hiszem ez kényszeres probléma nála!" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Anyuka!

    15 évesen a fia a serdülőkor közepén jár. Ilyenkor a korábban problémamentes gyermekek viselkedése is gyakran felborul.

    Hirdetés

     

     A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája
    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

    A hazudozás hátterében nem csak a fizikai bántalmazástól való félelem állhat, hanem a gyermek úgy érzi, hogy bizonyos tetteivel nem felel meg szüleinek, szégyenkezik, nem akar csalódást okozni, ezért teszi.

    Lehet, hogy igenis tisztában van a szociális és családi normákkal, de ezeknek nem tudta teljesíteni, ezért inkább eltitkolja.

    Emellett a különélés és válás is (még ha korábban történt is) kihatnat a viselkedésére. Amit mindketten tenni tudnak, hogy nem minősítik, hanem feltétlen szeretetükről biztosítják.

    Bizalomteljes légkör és a fontos szabályok betartása

     

     A téma cikkei

    Megértő, bizalomteljes légkört biztosítanak számára, hogy tudja, bármiben és bármikor fordulhat Önökhöz. Tudnia kell fiúknak, hogy nem muszáj tökéletesnek lennie, akkor is szeretik, így a hazudozás elveszti értelmét.

    Persze a fontos szabályokat továbbra is közvetítsék számára.

    Ha a későbbiekben a viselkedése más téren is romlik (agresszív viselkedés, esetleg bűncselekmények, normák és szabályok súlyos megsértése és ehhez kapcsolódó hazugságok), vagy úgy látják hangulata, étvágya, alvása negatív irányba változik, szorong esetleg valamitől, akkor keressenek fel gyermekpszichiátert.

    (WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Módosítva: 2010.01.28 13:17, Megjelenés: 2010.01.28 13:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfi nemi szervek

    Férfi nemi szervek

    Cs. K., fordító

    Ha elváltozást észlel, mielőbb forduljon orvoshoz a diagnózis és kezelés érdekében!

    A neuropátia szűrése

    A neuropátia szűrése

    Prof. Dr. Barkai László

    Fontos a korai felismerés! A szűrés a cukorbeteggondozás elkerülhetetlen eleme.

    Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

    Cyberchondria: az internetes öndiagnosztizálás veszélyei

    A XXI. század egyik legnagyobb előnye, hogy az internetnek köszönhetően bármilyen számunkra szükséges információ néhány kattintással elérhető. Azonban a korlátlan információáramlásnak nemcsak előnyei, hanem árnyoldalai is vannak.

    A test serdülőkori változásai

    Pubertás, azaz serdülőkor. Sok tizenéves teszi fel magának ebben az életkorban a kérdést: normálisan fejlődöm? Sokszor a szülők is bizonytalanok egy korábban, vagy később fejlődő gyermek láttán abban, hogy mi az ami belefér a normál variánsba, és mikor kell orvoshoz fordulni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.