• Hazudozás kamaszkorban - A pszichiáter válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Tizenöt éves fiamat a volt férjem neveli, de naponta beszélünk telefonon a fiammal. A probléma az, hogy mindkettőnknek rendszeresen hazudik. Néha már azt hiszem ez kényszeres probléma nála!" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Anyuka!

    15 évesen a fia a serdülőkor közepén jár. Ilyenkor a korábban problémamentes gyermekek viselkedése is gyakran felborul.

    Hirdetés

     

     A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája
    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

    A hazudozás hátterében nem csak a fizikai bántalmazástól való félelem állhat, hanem a gyermek úgy érzi, hogy bizonyos tetteivel nem felel meg szüleinek, szégyenkezik, nem akar csalódást okozni, ezért teszi.

    Lehet, hogy igenis tisztában van a szociális és családi normákkal, de ezeknek nem tudta teljesíteni, ezért inkább eltitkolja.

    Emellett a különélés és válás is (még ha korábban történt is) kihatnat a viselkedésére. Amit mindketten tenni tudnak, hogy nem minősítik, hanem feltétlen szeretetükről biztosítják.

    Bizalomteljes légkör és a fontos szabályok betartása

     

     A téma cikkei

    Megértő, bizalomteljes légkört biztosítanak számára, hogy tudja, bármiben és bármikor fordulhat Önökhöz. Tudnia kell fiúknak, hogy nem muszáj tökéletesnek lennie, akkor is szeretik, így a hazudozás elveszti értelmét.

    Persze a fontos szabályokat továbbra is közvetítsék számára.

    Ha a későbbiekben a viselkedése más téren is romlik (agresszív viselkedés, esetleg bűncselekmények, normák és szabályok súlyos megsértése és ehhez kapcsolódó hazugságok), vagy úgy látják hangulata, étvágya, alvása negatív irányba változik, szorong esetleg valamitől, akkor keressenek fel gyermekpszichiátert.

    (WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Módosítva: 2010.01.28 13:17, Megjelenés: 2010.01.28 13:17
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel az autizmust

    Lányoknál sokszor nem veszik észre vagy hibásan diagnosztizálják az autizmust, mert annak előfordulása sokkal gyakoribb a fiúknál.

    Amikor a lélek betegíti meg a férfiak testét

    A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak jó megoldást. Ha az egészségükről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, vagy épp a bolhából is elefántot csinálnak, és olykor vélt, szerintük létező panaszaikkal orvosok sokaságát keresik fel.

    A test serdülőkori változásai

    Pubertás, azaz serdülőkor. Sok tizenéves teszi fel magának ebben az életkorban a kérdést: normálisan fejlődöm? Sokszor a szülők is bizonytalanok egy korábban, vagy később fejlődő gyermek láttán abban, hogy mi az ami belefér a normál variánsba, és mikor kell orvoshoz fordulni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.