Pszichiáter téma

Sokan ismerik és tisztelik, és ő is számos páciens lelkének, elméjének, személyiségének gyógyítója, és ismerője. Elhivatott pszichiáter, aki örömmel hódol a kerékpározásnak, a sportnak, az utazások élményének, megőrizve az értékrendjének megfelelő szépségeket, bölcsességeket, hétköznapi szokásokat.
Elmeorvos szakértő
Dr. Kristóf Andrea pszichiáter három éve hagyta el Debrecent családjával, és immár Budapesten gyakorolja sokrétű hivatását a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetében, ahol elmeorvos szakértőként tevékenykedik. A nem mindennapi feladatokról és a hivatásáig vezető útról kérdeztük.

Mi utalhat arra, hogy depresszióban szenved?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016-09-25 20:50

Magyarországon havi szinten 200 000 ember szenved a depresszió tüneteitől, de alig 50 százalékuk áll orvosi, gyógyszeres kezelés alatt. A betegség lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.

Az alábbi tényezők jelentkezésekor fennáll a veszélye, hogy Ön depresszióban szenved:

  • rossz hangulat,
  • az örömre való képesség elvesztése,
  • a napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése,
  • az önértékelés alacsony szintje,
  • alvászavar,
  • csökkent koncentrálás, akadályozott gondolkodás,
  • testtömeg változása,
  • agitáció vagy gátoltság,
  • fáradtság,
  • halállal kapcsolatos gondolatok.

Amennyiben a fenti tünetek közül legalább öt együttesen fennáll legalább két héten keresztül, a depresszió diagnózisa valószínűsíthető.

A betegséget minden esetben kezelni kell - gyógyszerekkel, pszichoterápiával, fényterápiával és életmódváltással -, valamint tanácsos rendszeresen felkeresnie orvosát, érdemes többet járni közösségbe, egészségesen táplálkozni és kerülni az alkoholfogyasztást!

Önértékelő kérdőívünk segítségével megállapíthatja, hogy mennyire ingadozott hangulata, illetve választ kaphat arra is, hogy ez már depressziónak tekinthető-e: Depresszió teszt

"Férjem viselkedéséből néha arra következtetem, hogy homo- vagy biszexuális. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen kezelési módjai lehetnek ennek a problémának? Pszichiáterhez kellene mennie?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
A Münchausen-szindrómáról szeretném kérdezni Önöket. Családunk egyik tagja, úgy tűnik, ebben szenved. Állandóan különféle tüneteket produkál, fejfájás, hasfájás, gyomorfájás..., és nincs vége a tüneteknek. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Dr. Veress Dóra

WEBBeteg - 2011-03-03 11:40
Dr. Veress Dóra, a WEBBeteg pszichiáter szakértőjének (betegtájékoztató cikkek és online tanácsadás) önéletrajza.

Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter - 2010-11-06 08:17
"Nap mint nap találkozom a pszichiáter, a pszichológus és a pszichoterepauta kifejezésekkel. Szívesen venném, ha valaki el tudná világosan magyarázni a különbségeket." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
"Az egyik családtagom, nevezetesen a testvérem, azt hiszem kletomániában szenved. Egyszerűen örömet okoz neki ha ezt azt ellophat, boltból, ismerősöktől." - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Pszichiátert a bíróknak!

Független Hírügynökség - 2009-11-08 04:10
A konfliktusok kezelésére felkészítő tréninget terveznek a Fővárosi Bíróságon (FB) - írta a Népszabadság. A bírák ugyanis egyre gyakrabban találkoznak botrányos helyzetekkel.

Ál-pszichoterapeuták és kóklerek

Független Hírügynökség - 2009-04-29 20:02
Vizsgálatot indított az ombudsman a Magyar Pszichológiai Társaság bejelentése nyomán. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az egészségügyi miniszter segítségét is kérte az ügyben.

Semminek sincs értelme

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-10-09 08:23
tisztelt doktor nő kőszőnőm a válaszát igaz nemsok mindent értek belőle mi az őnbizalom? és hogy legyen pozitiv véleményem ha egyszer nemtudok semit megoldani és elfelejtek dolgokat véleményem szerint seminek sincs értelme már anak sem hogy egyen az