Öngyilkossági kísérletek - Mit lehetne tenni?

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

"Az apósom eddig négyszer kísérelt meg öngyilkosságot. Előfordul, hogy éjszakákon át őrjöng. Beszélni nem lehet vele és orvoshoz nem akar menni. Legutóbb gyógyszereket is találtunk nála. Mit lehetne tenni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Mindenképpen szükséges lenne pszichiáter megkeresése. A többszöri öngyilkosságot megkísérlő személyek esetében fennáll a veszélye a további kísérleteknek. Emellett a háttérben komoly pszichiátriai betegség is állhat, úgy mint súlyos depresszió, skizofrénia.

Ügyelni kellene arra is, hogy apósa ne jusson olyan gyógyszerekhez, melyekkel ismét öngyilkossági kísérletet hajthat végre, hiszen írta, hogy találtak is nála különböző tablettákat. Zárt, hozzá nem férhető helyre kellene tenni a gyógyszereket.

Sajnos a belátás hiánya lehet a betegség velejárója is, ugyanakkor azok a személyek, akik elhatározták, hogy véget vetnek életüknek, nem keresnek orvosi segítséget, ezért megvan rá az esély, hogy meggyőzni nem tudják, menjen el Önökkel pszichiáterhez.

Ezért azt javaslom, konzultáljanak előre háziorvosukkal, vigyék el hozzá apósát "kontroll-vizsgálatra" (vérnyomás, labor stb.). A háziorvos talán meg tudja győzni, hogy keressen fel pszichiátert, esetleg olyan módon fogalmazza meg, hogy ne vegye azt rossz néven, javasol további kivizsgálásokat, melyet elfogad apósa.

Ezt is olvassa el! Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.