• Az antipszichotikus szerek hízáshoz vezetnek - Kutatás

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Egyesült Államokban gyakran kezelik a pszichózist, a bipoláris zavart (más néven mániás depressziót), viselkedészavart második generációs vagy atípusos antipszichotikus szerekkel, mint amilyen az aripiprazol, olanzapin, quetiapin és a risperidon.

    Elhízás vagy kövérség fenyegeti azokat a gyerekeket és tizenéveseket, akiket úgynevezett másodgenerációs antipszichotikus gyógyszerekkel kezelnek - állapította meg egy amerikai tanulmány.

    Hirdetés

      Milyen tünetek jelzik a skizofréniát?

    Számos egyéb pszichiátriai betegség hasonlíthat legalábbis részben a skizofréniára. Ilyen többek közt a depresszió, a bipoláris betegség, egyéb pszichózisok, alkohol abúzus és más kábítószerek használata. Melyek a skizofrénia egyértelmű tünetei >>
    A szerzők 272 pácienst vizsgáltak meg, akiknek életkora 4 és 19 év között volt, és akik korábban nem kaptak ilyen gyógyszereket.

    A vizsgált csoport 49 százalékának voltak hangulatzavarai, 30 százaléknak szkizofréniája, 22 százalékot diagnosztizáltak agresszív viselkedéssel.

    A kontrollcsoport 15 olyan páciens volt, aki vagy nem volt hajlandó részt venni a vizsgálatban, vagy nem szedte a gyógyszerét.

    A pácienseket 12 héten át kezelték másodgenerációs antipszichotikus szerekkel.

    A gyógyszeresen kezelt gyerekek híztak

    Az Egyesült Államokban gyakran kezelik a pszichózist, a bipoláris zavart (más néven mániás depressziót), viselkedészavart második generációs vagy atípusos antipszichotikus szerekkel, mint amilyen az aripiprazol, olanzapin, quetiapin és a risperidon.

      Géndiagnosztika - a skizofrénia és a bipoláris zavar

    Nem kevesebb mint 30 ezer génváltozat lehet a skizofrénia és a bipoláris zavar hátterében, ami azt jelenti, hogy távol van még olyan gyorstesztek kidolgozása, amelyekkel bármelyik betegség előre megjósolható lenne. Géndiagnosztika - a skizofrénia és a bipoláris zavar>>

    A vizsgálat félidejében az összes gyógyszeresen kezelt gyereknél volt hízás, átlagosan 8,5 kiló. A kontrollcsoportban viszont csak minimális súlyváltozást mértek.

    A gyógyszerrel kezelteknél jelentős volt a zsírmennyiség és a derékbőség növekedése, állapították meg a kutatók. A páciensek 10-36 százaléka került át 11 hét után a túlsúlyos vagy a kövér kategóriába.

    A fejlődőkori elhízást különösen problematikusnak minősítették az orvosok, mert előrevetíti a felnőttkori kövérséget, anyagcsere-zavarokat, szív- és érrendszeri betegségeket.

    A kísérletről szóló beszámoló a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban jelent meg szerdán.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.10.30 10:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    Örökölhető a skizofrénia? Az orvos válaszol

    Feleségem 2006-ban összeomlott, és paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála. Azóta gyógyszerek, problémák és minden évben visszaesés... Félek, hogy 8 éves kislányunk örökölte a betegségre való hajlamot. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A skizofrénia kezelése

    A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek, így sokáig szinte teljes értékű életminőség biztosítható, jó orvos-beteg-család együttműködés és persze valamennyi szerencse esetén.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
    Dr. Árki Ildikó

    Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások