Szellemi doppingon élnek az egyetemisták?

Szerző: Független Hírügynökség

Az amerikai egyetemeken egyre több diák használ rendszeresen szellemi teljesítményfokozó gyógyszert, hívta fel a figyelmet egy csütörtökön megjelent tanulmány.

Egyes amerikai egyetemeken a hallgatók egynegyede szed az intenzívebb tanulás érdekében szellemi stimulánsokat, első sorban amphetaminokat és származékaikat. Ezek általában olyan gyógyszerek, amelyeket eredetileg pszichikai zavarok kezelésére engedélyeztek.

A diákok az intenzívebb éjszakai tanulás, a jobb emlékezőképesség kedvéért alkalmazzák a gyógyszereket.

Általában ezek a szerek csak mérsékelten tudják javítani a szellemi teljesítményt, írja a Journal of Medical Ethics című szaklapban Vince Cakic, az ausztráliai Sydney-i Egyetem pszichológusa.

De szerinte csak idő kérdése, mikor jelennek meg az erősebb változatok, és akkor nyilván azok jönnek divatba a fiatalok között.

"Ha lehetővé válik majd a tudáspirula megvásárlása, annak nyilván nagy lesz a keletje a normális vagy átlagosnál jobb képességű diákoknál" - írja a pszichológus.

A szellemi teljesítményfokozó szerek nemcsak fizikálisan veszélyesek, hanem nem kívánt mentális mellékhatásokkal is járhatnak, tetejében szinte lehetetlenség kimutatni a szedésüket, hívja fel a figyelmet a kutató.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pszichés betegségek komorbiditása...

A komorbiditás kutatása a múlt század második felében vette kezdetét. Komorbiditásról beszélünk, ha egynél több specifikus betegség áll fenn egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.