Hogyan működik a pszichoanalitikus terápia?

Szerző: MTI

A pszichoanalízis nem gyógyszerekkel kezeli a lelki bántalmakat, hanem megpróbálja a betegség okait a beteg tudatalattijában felfedni.

Bár még a bizonyítási folyamat elején állnak, német és osztrák kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy a pszichoanalitikus terápia hatása mérhető a betegnél.

A kezelés hatékonysága réges-rég bizonyított, eddig azonban nem sikerült bizonyítani, hogy konkrétan befolyásolja az agyban zajló biológiai folyamatokat. Anna Buchheim, az Innsbrucki Egyetem pszichológus professzorának szavaival a pszichoanalitikusok és az agykutatók együttműködése még csak most kezdődik.

Kik ők: pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta?

"Nap mint nap találkozom a pszichiáter, a pszichológus és a pszichoterepauta kifejezésekkel. Szívesen venném, ha valaki el tudná világosan magyarázni a különbségeket." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. >>

A tanulmányhoz húsz depressziós beteget fektettek a pszichoanalitikus kezelés kezdetén magspintomográfba, amely láthatóvá teszi az agyi aktivitást. Az egyes betegeknek kórképüknek megfelelő képeket, illetve kulcsingereket mutattak fel, amelyek tudatalatti konfliktusaikkal szembesítették őket.

Hét, illetve tizenöt hónap elteltével megismételték a vizsgálatot. A kezelés kezdetén az agy félelemért és rémületért felelős területeinek aktivitása sokkalta nagyobb volt, mint a későbbi mérések során. Hét hónap elteltével azonban már jelentősen csökkent a kezdetekben mért túlzott aktivitás.

A tanulmány során brémai, heidelbergi, innsbrucki, kasseli, magdeburgi és ulmi kutatók működtek együtt Buchheim vezetése alatt.

Pszichoanalízis és agykutatás

Bár a depresszió túl bonyolult ahhoz, hogy magyarázatát az agyi területek aktivitására lehetne korlátozni, egy nap talán lehetővé válik, hogy az analitikusok munkájukat az agykutatás segítségével optimalizálni tudják - idézte Buchheimt a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Pszichés problémák

Személyiségzavarok, autizmus, táplálkozási zavarok, depresszió, szorongás, fóbiák...
Pszichés problémákról a WEBBetegen>>

Szerinte az idegtudományok és a pszichoanalízis metszetében megannyi kutatási lehetőség rejlik.

Egyelőre azt kell kideríteni, hogy a kezelések sikerét ki lehet-e hosszú távon is mutatni. Jelenleg a harmadik, 15 hónap elteltével végzett mérés kiértékelésénél tartanak a kutatók.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

A fiatalok online aktivitásának...

Veszélyben van-e a kamasz, aki bár otthon van, de órákat ül a számítógép előtt? Hogyan hat mentális egészségünkre a lezárások alatt...

Miként vészelhetjük át a...

A koronavírus-világjárvány harmadik hullámába lépett hazánk is, ami hatalmas lelki, mentális terhet ró az emberek millióira. A családok, az...

Pszichoterápia: a gyógyító szavak

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.