Módosult tudatállapot - hogyan éli meg a beteg és a gyógyító személyzet?

szerző: Nyerges Szilvia, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A módosult tudatállapot(MTA)egyik jelentése egyfajta beszűkült tudatállapot, amelyben a beteg ember megnövekedett szuggesztibilitással bír,azaz minden kimondott szónak jelentősége van számára,ez a betegsége teljes folyamatában jellemző.

Erzsike néni és a vastagbélrák - Pillanatkép

…-Várjon egy pillanatot, kedves... Erzsike néni lánya izzadós-döcögve szalad utánam a kihalt, poros utcán. A rendelő felé tartok, délidő van, harminchét fok. A forróság perzsel, remeg a töredezett aszfalt a hőségben. Meglepődve fordulok meg .

Erzsike néninek áttétes vastagbéldaganata van, tavalyelőtt ilyenkor állapították meg. A néni, bár alig nyom harmincnyolc kilót, él és virul- hála Istennek.

-Tessék mondani…-mosolygok rá. -Tudja, nővérke, hogy mennyit jelentettek a mamának a szavai akkor? Alázat villan az idősödő nő szemében. -Mit mondtam neki?...-kérdezem csodálkozva.

-Azt, hogy jövő nyáron ott fog kapálgatni a kertben a mama, és nővérke integetni fog neki a kerítésen át…csak meg szeretném köszönni, és doktor úrnak is, hogy tartották mamában a lelket…

Ez a történet-hasonlóan sok más „társához”- jó példa arra, hogy a beteg ember, amint beteszi a lábát akármilyen egészségügyi intézménybe, vagy éppenséggel beteg lesz, módosult tudatállapotba kerül - és ezt a tudatállapotot lehet gyógyító, pozitív erőként, vagy romboló, negatív hatásként megélni, kihasználni. Visszatérve a holisztikus gyógyítás alapelveihez, egyre inkább az előbbi kerül előtérbe.

Mikor beszélünk beszűkült tudatállapotról?

Személyiségtípusok a párkapcsolatban

Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban>>

A módosult tudatállapot (MTA) egyik jelentése egyfajta beszűkült tudatállapot, amelyben a beteg ember megnövekedett szuggesztibilitással bír,azaz minden kimondott szónak jelentősége van számára, ez a betegsége teljes folyamatában jellemző.

(De módosult tudatállapotnak tekinthető pl.az alvás, a hipnózis,a meditáció, relaxáció, AT-autogén tréning-,létrejöhet módosult tudatállapot drogok használata,éhezés, megfeszített tánc-ld.keringő dervisek-,szülés alatt.)

A módosult tudatállapot elménk mélyebb rétegeire nyit rálátást, tudatva ezzel,hogy az emberi elme bonyolult,összetett dolog-lelkünk hetedik szobája rengeteg meglepetést tartogat; ilyenkor bizonyos agyi területek aktivizálódnak, mások működése korlátozódik.

A megváltozott tudatállapot különleges bánásmódot igényel

A beszűkült-módosult tudatállapotban a beteg ember „mindent magára vesz”, magára vonatkoztat-gyakran látjuk, halljuk, hogy hiába nem neki szól esetleg a kérdés,mégis válaszol-klasszikus példája,amikor csörög a telefon, az orvos,vagy az asszisztens felveszi egy „Halló”-val,és a beteg válaszol, már mondja a magáét.

Fájdalomfüggőség

Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket.
A fájdalomfüggőségről részletesen

A megváltozott tudatállapot gyakran jár együtt megváltozott testképpel, testérzéssel,főleg súlyos, krónikus betegségekben.

Gyakran látni ezt olyan nőknél, akiknek daganat miatt eltávolították a mellüket.

Hiszen a mell az anyaság, nőiség, nőiesség szimbóluma. Éppoly nehéz feldolgozni valamelyik végtag amputációját is.

Érintés, és jó szó - orvosság testnek és léleknek

Nagy jelentősége van ilyenkor az érintésnek, a simogatásnak, mert a súlyos betegségek döntő többsége erős önutálattal jár együtt.

Kapcsolatfüggőség

A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
A kapcsolatfüggőségről

Hiszen a beteg emberek többsége már túlvan egy-két-sok műtéten,esetleg a hajuk kihullott, lesoványodtak, talán tele vannak kiütésekkel, de vegyünk csak egy „egyszerű” övsömört, amikor gyakran a beteg családtagjai sem mernek közeledni a beteghez, abban a hiszemben élve, hogy szerettük fertőz.

Pedig a simogatás- figyelembe véve a beteg ember igényeit- csökkenti az izolációt, elszigeteltséget,és az ebből származó frusztrációt.

Közelebb hozza a külvilágot, lelassítja pulzusszámot, serkenti az immunrendszer működését, egyszerűen csak embernek érezheti magát a beteg.

A döntés lehetősége legyen a betegé

Nagyon fontos, hogy a döntés lehetőségét mindig meghagyjuk, akár kisebb, akár nagyobb beavatkozásról van szó, például megkérdezhetjük, hogy melyik karjából vegyük a vért, most fürödjünk-e vagy később, és lehetőség szerint mindent elmagyarázzunk-lépésről-lépésre.

Ilyenkor a professzor is csak „egyszerű ember”, tele kételyekkel, szorongással.

A döntés a szabadság lehetőségét hordozza magában.

Megfigyelték, hogy azok a daganatos betegek, akik többet kérdezősködtek betegségük természetéről, saját maguk döntenek az őket érintő fontos dolgok felől, általában véve „renitensebbek”, mint beletörődő társaik, tovább élnek, jobbak az esélyeik.

Csak pozitívan - a negatív szuggesztió káros

Ebben a beszűkült tudatállapotban a logikai érvelés helyett sokkal jobban hat a pozitív szuggesztió, kerülni kell a negatív formulákat,élni kell az „átkeretezés” lehetőségével.

A kapuzárási pánik pszichológiája

A közhelyként oly gyakran használt kifejezés, amelyet általában pejoratív értelemben használ a mindennapi kifejezések között a köznyelv, igazából nagyon komplex lélektani folyamatot takar.
A kapuzárási pánik pszichológiája>>

„Meg tetszik látni, nemsokára hatni fog a fájdalomcsillapító injekció,a fájdalmai hamarosan mérséklődnek, jobban tud majd pihenni.

Ha jönnek a gyerekek, frissebben tetszik majd őket fogadni.”

A módosult tudatállapotban az ember a valóságot egészként éli meg, de ez a valóság a saját szubjektív, belső valósága,egy térkép, ami jó esetben közelíthet a”külső” valósághoz-a jó gyógyító-legyen az orvos, nővér, bármilyen egészségügyi személyzet-hídként vezeti át szavaival az objektív valósághoz a beteget.

A szavak súlya - nem mindegy mit és hogyan közölnek

A szavakkal,mondják, ölni, vagy ölelni lehet,de különösen igaz ez ebben a nagyon fogékony, nagyon befolyásolható állapotban - Amerikában például már vannak olyan altatóorvosok, akik műtét alatt csak pozitív kijelentéseket alkalmaznak. („A vérzés nem jelentős, hamar eláll. Ébredés után csak kevésbé lesznek fájdalmai.)

Az orvos beteg kapcsolatról

Lehetséges, hogy orvos és betege ma már alapvetően nem érti meg egymást, és ez vezet a kölcsönös bizalmatlansághoz, az együttműködés hiányához, végül a gyógyulási folyamat megtorpanásán keresztül a gyógyító tevékenység presztízsének csökkenéséhez?
Az orvos beteg kapcsolatról>>

Egyre több műtőben hallgat az orvos halk, megnyugtató zenét,ami mindenkire jó hatással van-remélhetőleg a hazai műtőkben is bevezetik ezt a gyakorlatot.

A módosult tudatállapot egyik legősibb, jótékony hatása, hogy fájdalmat lehet vele csökkenteni. Már az ősi Egyiptomból fennmaradtak írásos emlékek erről.

Ezt az öntudatlan "módszert" használják az anyukák akkor, amikor a játszótéren eleső gyermekük térdét azzal felkiáltással puszilják meg, hogy "Már nem is fáj,ugye?..."- és a gyerek valóban szalad vissza játszani, mintha mi sem történt volna...hisz az édesanyja mondta ezt,aki számára ebben az életkorban a legfontosabb személy,akinek a szava "szent."

A beteg ember számára a gyógyító szava "szent",és az ebben rejlő pozitív lehetőséget minél jobban ki kellene használni,hiszen ez csak apró odafigyelés a mindennapokban érintések,pozitív, de reális szavak alkalmazása-a beteg ember gyógyulásba, gyógyítójába,és nem utolsósorban önmagába és Istenbe vetett hitének elfogadása és megerősítése, mert valódi gyógyulás, azt hiszem, hit nélkül még manapság sem lehetséges.

Zárszó

- Erzsike néni már a második nyarat éri meg, és ha nem is kapál, de az unokáit pesztrálja... -

(WEBBeteg/Nyerges Szilvia, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.