• Étrend-kiegészítővel csökkenthető a hajtépés

    Szerző: MTI

    A kutatásban részt vevő emberek több mint felénél csökkentette a hajtépést az acetilcisztein nevű, vény nélkül kapható étrend-kiegészítő - közölték amerikai kutatók az Archives of General Psychiatry című szaklap hétfőn megjelent számában.

    A szerzők szerint az olcsó étrend-kiegészítő felveszi a versenyt a drágább, receptköteles szerekkel az olyan obszesszív-kompulzív zavarnak nevezett állapotokban, mint a haj tépkedése (trichotillomania).

    Hirdetés

      A hajtépés pszichológiája

    A trichotillomániás emberek saját testszőrzetüket tépik ki, tépkedik a hajukat, szemöldöküket, szempilláikat, szeméremszőrzetüket. A hajszálaikat egyenként tépkedők sokszor játszadoznak a kitépett szálakkal, sőt a problémával küszködők fele szájába veszi és lenyeli a kihuzigált hajat. 
    Trichotillománia: Miért tépik a hajukat?>>

    Becslések szerint ez a kényszerbetegség az emberek 0,5-3,5 százalékát érinti, kopasz foltokat okozhat a páciens fején, sőt előfordul, hogy mások haját is tépkedi az ettől szenvedő ember.

    Az antidepresszánsok általában nem segítenek az állapotukon. Jon Grant és kollégái a minneapolisi Minnesota Egyetem orvosi iskolájában az N-acetilcisztein nevű, drogériákban is kapható anyagot vizsgálták.

    Ez a cisztein nevű aminosav stabil származéka.

    Előnyös volt a szer használata

    A szer használatát korábban már előnyösnek találták más obszesszív-kompulzív zavarban, bipoláris rendellenességben és skizofréniában szenvedő embereknél is.

    A kutatók úgy vélik, hogy az acetilcisztein egy ingerületátvivő termelődését segíti elő az agyban.

    A 12 hetes próbát ötven pácienssel végezték, akik hat hétig napi 1200 milligramm N-acetilcisztein szedtek, majd hatástalanság esetén ennek dupláját a második szakaszban.

    A hatóanyagot szedő páciensek 56 százaléka "jobban vagy sokkal jobban" volt a teszt végére, míg a placebót szedőknek csak 16 százaléka - számoltak be eredményükről a kutatók.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.07.10 09:36, Megjelenés: 2009.07.10 09:36
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Az anorexia kezeléséről dióhéjban

    Az anorexia kezelésében a hazai gyakorlati irányelveket követjük, melyek a nemzetközi ajánlásokkal összhangban, a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében készültek.

    A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

    A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt - derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

    Trichotillománia: Miért tépik a hajukat?

    A trichotillomániás emberek saját testszőrzetüket tépik ki, tépkedik a hajukat, szemöldöküket, szempilláikat, szeméremszőrzetüket. A hajszálaikat egyenként tépkedők sokszor játszadoznak a kitépett szálakkal, sőt a problémával küszködők fele szájába veszi és lenyeli a kihuzigált hajat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások