Étrend-kiegészítővel csökkenthető a hajtépés

MTI
megjelent:

A kutatásban részt vevő emberek több mint felénél csökkentette a hajtépést az acetilcisztein nevű, vény nélkül kapható étrend-kiegészítő - közölték amerikai kutatók az Archives of General Psychiatry című szaklap hétfőn megjelent számában.

A szerzők szerint az olcsó étrend-kiegészítő felveszi a versenyt a drágább, receptköteles szerekkel az olyan obszesszív-kompulzív zavarnak nevezett állapotokban, mint a haj tépkedése (trichotillomania).

A hajtépés pszichológiája

A trichotillomániás emberek saját testszőrzetüket tépik ki, tépkedik a hajukat, szemöldöküket, szempilláikat, szeméremszőrzetüket. A hajszálaikat egyenként tépkedők sokszor játszadoznak a kitépett szálakkal, sőt a problémával küszködők fele szájába veszi és lenyeli a kihuzigált hajat.
Trichotillománia: Miért tépik a hajukat?

Becslések szerint ez a kényszerbetegség az emberek 0,5-3,5 százalékát érinti, kopasz foltokat okozhat a páciens fején, sőt előfordul, hogy mások haját is tépkedi az ettől szenvedő ember.

Az antidepresszánsok általában nem segítenek az állapotukon. Jon Grant és kollégái a minneapolisi Minnesota Egyetem orvosi iskolájában az N-acetilcisztein nevű, drogériákban is kapható anyagot vizsgálták.

Ez a cisztein nevű aminosav stabil származéka.

Előnyös volt a szer használata

A szer használatát korábban már előnyösnek találták más obszesszív-kompulzív zavarban, bipoláris rendellenességben és skizofréniában szenvedő embereknél is.

A kutatók úgy vélik, hogy az acetilcisztein egy ingerületátvivő termelődését segíti elő az agyban.

A 12 hetes próbát ötven pácienssel végezték, akik hat hétig napi 1200 milligramm N-acetilcisztein szedtek, majd hatástalanság esetén ennek dupláját a második szakaszban.

A hatóanyagot szedő páciensek 56 százaléka "jobban vagy sokkal jobban" volt a teszt végére, míg a placebót szedőknek csak 16 százaléka - számoltak be eredményükről a kutatók.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.