• Egykilós hajcsomót operáltak ki a lányból - A Rapunzel szindróma

    Szerző: KamaszPanasz

    Mikor Chandan Baria alhasi fájdalmakkal került a sebészetre, még az orvosok sem sejtették, hogy hamarosan egy több, mint 1kg-os, 50 cm-es hajcsomót fognak kioperálni belőle.

    A 13 éves lány trichotillomániában szenved, mely lényege, hogy a beteg leküzdhetetlen kényszert érez arra, hogy a hajszálait kihúzza, majd megegye. Ez a betegség leginkább lányoknál jelentkezik, először általában a kamaszkor környékén.

    Hirdetés

    A Rapunzel szindróma a trichobezoar egy ritka kórképe, mikor a haj a vékonybélbe kerül. A „bezoár” elnevezés az arab badzehr és a perzsa panzehr szóból ered, ami ellenszert jelent. A bezoár nem más, mint a megemésztetlen anyagokból képződött, szorosan összeapdt kis csomó, mely képtelen távozni a hasból.

    Ez a megemésztetlen anyag általában hajcsomó, de lehet zöldség vagy gyümölcs is. Általában azoknál fordul elő, akik valamilyen pszichiátriai rendellenességben szenvednek, megrágják és lenyelik a saját hajukat. A tünetek megtévesztőek, és általában alhasi panaszokkal, emésztési problémával járnak. Az esetek többségében a beteg trichophagiától szenved, s a diagnózis olyan későn következik be, mikor már csak a műtét segíthet. 

    A Rapunzel szindrómánál általában a hajcsomó megakad a vékonybélben, alhasi fájdalmakat, étkezés vagy folyadékbevitel utáni hányásrohamokat okozva, mely testsúlyveszteséget is okoz.

     Trichotillománia: Miért tépik a hajukat?

    A trichotillomániás emberek saját testszőrzetüket tépik ki, tépkedik a hajukat, szemöldöküket, szempilláikat, szeméremszőrzetüket. A hajszálaikat egyenként tépkedők sokszor játszadoznak a kitépett szálakkal, sőt a problémával küszködők fele szájába veszi és lenyeli a kihuzigált hajat. Trichotillománia>>

    A betegséget a Grimm testvérek egyik meséjéről nevezték el, melyben a főszereplő Rapunzel, aki hosszú haját egy börtöntoronyból leengedte, hogy a herceg azon felmászva ki tudja őt szabadítani.

    E hosszú, lelógó hajfonathoz való hasonlóság alapján kapta a szindróma az elnevezését. Ha a trichobezoár a gyomor határait meghaladja, Rapunzel-szindrómáról beszélünk.

    Manapság egyre több esettel lehet találkozni. A betegség azért is veszélyes, mert ha nem diagnosztizálják időben, akár a vékonybél perforálását és halált is okozhat.

    A lány már jól van,  ám pszichiáter fog vele foglalkozni, nehogy újból hajevésbe kezdjen.

    (KamaszPanasz)

    Legutóbb frissült: 2009.06.26 19:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kleptománia, avagy a lopási kényszer

    Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl.: Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait.

    A félelem kezelhető!

    A fóbiás betegek kezelésében elsősorban a terapeutának és a beteg részéről is időigényes pszichoterápiáknak van döntő szerepe. A legtöbb esetben az agy megtanítása is elegendő a fóbia leküzdéséhez, gyógyszeres kezelés nélkül is kiemelkedő eredmények érhetők el.

    A figyelem középpontjában lefagyok - A szociális szorongás fogságában

    Tapasztalták már azt, hogy ha közösségbe mennek, és a figyelem középpontjába kerülnek, előadást kell tartaniuk, netán vizsgáznak, vagy egyszerűen csak vásárláskor érdeklődnek az eladótól, szinte megfordul Önökkel a világ? Sőt, a megszokott komfortzónájukból kilépve gyakorta úgy beszélnek és viselkednek mások előtt, amiről saját maguk is azt gondolják: valami nincs rendben velem.

    Örökölhető a skizofrénia? Az orvos válaszol

    Feleségem 2006-ban összeomlott, és paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála. Azóta gyógyszerek, problémák és minden évben visszaesés... Félek, hogy 8 éves kislányunk örökölte a betegségre való hajlamot. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

    Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott műszakos munka, nem megfelelő alváskörnyezet, rossz szokások (pl. kiadós étkezés elalvás előtt, rendszertelen alvás), stb.. Alvászavar azonban számos betegség velejárója is lehet, így különféle testi és pszichés kórképeké. Melyek a leggyakoribb háttérben álló pszichés betegségek?

    Étrend-kiegészítővel csökkenthető a hajtépés

    A kutatásban részt vevő emberek több mint felénél csökkentette a hajtépést az acetilcisztein nevű, vény nélkül kapható étrend-kiegészítő - közölték amerikai kutatók az Archives of General Psychiatry című szaklap hétfőn megjelent számában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.