Egykilós hajcsomót operáltak ki a lányból - A Rapunzel-szindróma

Szerző: KamaszPanasz

Mikor Chandan Baria alhasi fájdalmakkal került a sebészetre, még az orvosok sem sejtették, hogy hamarosan egy több, mint 1kg-os, 50 cm-es hajcsomót fognak kioperálni belőle.

A 13 éves lány trichotillomániában szenved, mely lényege, hogy a beteg leküzdhetetlen kényszert érez arra, hogy a hajszálait kihúzza, majd megegye. Ez a betegség leginkább lányoknál jelentkezik, először általában a kamaszkor környékén.

A Rapunzel-szindróma a trichobezoar egy ritka kórképe, mikor a haj a vékonybélbe kerül. A „bezoár” elnevezés az arab badzehr és a perzsa panzehr szóból ered, ami ellenszert jelent. A bezoár nem más, mint a megemésztetlen anyagokból képződött, szorosan összetapadt kis csomó, mely képtelen távozni az emésztőrendszerből.

Ez a megemésztetlen anyag általában hajcsomó, de lehet zöldség vagy gyümölcs is. Általában azoknál fordul elő, akik valamilyen pszichiátriai rendellenességben szenvednek, megrágják és lenyelik a saját hajukat. A tünetek megtévesztőek, és általában alhasi panaszokkal, emésztési problémával járnak. Az esetek többségében a beteg trichophagiától szenved, s a diagnózis olyan későn következik be, mikor már csak a műtét segíthet.

A Rapunzel-szindrómánál általában a hajcsomó megakad a vékonybélben, alhasi fájdalmakat, étkezés vagy folyadékbevitel utáni hányásrohamokat okozva, mely testsúlyveszteséget is okoz.

Trichotillománia: Miért tépik a hajukat?
A trichotillomániás emberek saját testszőrzetüket tépik ki, tépkedik a hajukat, szemöldöküket, szempilláikat, szeméremszőrzetüket. A hajszálaikat egyenként tépkedők sokszor játszadoznak a kitépett szálakkal, sőt a problémával küszködők fele szájába veszi és lenyeli a kihuzigált hajat. Trichotillománia

A betegséget a Grimm testvérek egyik meséjéről nevezték el, melyben a főszereplő Rapunzel, aki hosszú haját egy börtöntoronyból leengedte, hogy a herceg azon felmászva ki tudja őt szabadítani.

E hosszú, lelógó hajfonathoz való hasonlóság alapján kapta a szindróma az elnevezését. Ha a trichobezoár a gyomor határait meghaladja, Rapunzel-szindrómáról beszélünk.

Manapság egyre több esettel lehet találkozni. A betegség azért is veszélyes, mert ha nem diagnosztizálják időben, akár a vékonybél perforálását és halált is okozhat.

A lány már jól van, ám pszichiáter fog vele foglalkozni, nehogy újból hajevésbe kezdjen.

(KamaszPanasz)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

COVID-os volt, és még mindig...

Szakemberek kezdik végre megtalálni annak magyarázatát, hogy a koronavírus fertőzést, majd betegséget követő elhúzódó állapot hogyan és...

Szomatoform vegetatív diszfunkció...

A szomatoform rendellenességek közé összefoglalóan olyan pszichológiai állapotok sorolhatóak, amelyek során egy személy olyan testi tüneteket...

Trichotillománia: Miért tépik a...

A trichotillomániás emberek saját testszőrzetüket tépik ki, tépkedik a hajukat, szemöldöküket, szempilláikat, szeméremszőrzetüket. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.