Az elhanyagolt gyermekek közül négyszer többen szenvednek mentális betegségekben

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Azt eddig is tudtuk, hogy az agresszív felnőttek viselkedése többnyire a gyermekkorukra vezethető vissza. (Ezért is hivatkoznak oly sokan a bíróságon arra, hogy nehéz gyermekkoruk volt.) Ennél pontosabb vizsgálatról olvastunk a Medicalxpressben.

A Birminghami Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy azoknál a gyermekeknél, akiket elhanyagoltak vagy akiket bántalmaztak a szüleik, négyszer nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan súlyos mentális betegségek, mint például a pszichózis, a skizofrénia és a bipoláris zavar.

A kutatók 1995 és 2018 között 217 758, 18 év alatti beteg nyilvántartását tanulmányozták, majd összehasonlították 423 410 olyan beteg nyilvántartásával, akiknek nem volt ilyen jellegű előéletük. Ez az eddig legnagyobb ilyen típusú tanulmány a gyermekbántalmazás és elhanyagolás, valamint a mentális betegségek kialakulása közötti összefüggések feltárására. A The Lancet Psychiatry által közzétett tanulmány megállapította, hogy azoknál a gyerekeknél, akikkel rosszul bántak, több mint kétszer olyan valószínű volt gyógyszerest kezelést szükségessé tevő súlyos mentális betegség, mint például a pszichózis, a skizofrénia és a bipoláris zavar kialakulása. A kutatók azt is megállapították, hogy a bántalmazott gyermekeknél kétszer annyira valószínű, hogy valamilyen mentális betegség, például depresszió vagy szorongás alakul ki.

A gyermekkori rossz bánásmód, amelyet fizikai, szexuális vagy érzelmi bántalmazás és elhanyagolás bármilyen formájaként határoznak meg, globális közegészségügyi és emberi jogi kérdés. A globális adatok szerint átlagosan három gyermekből ez legalább egyet érint!

A szerző, Dr. Joht Singh Chandan, a Birminghami Egyetem Alkalmazott Egészségügyi Kutató Intézetének népegészségügyi klinikai munkatársa elmondta: "Figyelembe véve a rossz bánásmód gyakoriságát, egyértelmű, hogy nem teszünk eleget a mentális betegségek e fontos kockázati tényezőinek megelőzéséért és felismeréséért. Feltétlenül át kell gondolni az eddigi gyakorlatot.” Dr. Krish Nirantharakumar hozzátette, hogy a családok, a helyi szolgálatok és közösségek rezilienciáját kell növelni.

Egy korábbi cikkben a Yale egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a 18 év alatti amerikai gyermekek 12 százalékára igaz mindaz, amit a fentiekben leírtunk.

Tovább Pedofília és gyermekbántalmazás - Mit lehet tenni?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Abused or neglected children are four times more likely to develop serious mental illness, study finds (MedicalXpress)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.