Szülő-gyermek kapcsolat téma

A szülővé válás pszichológiája

WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus - 2022-05-13 22:03
Sokan nem is gondolnák, de a szülővé válás folyamata már egész kiskorban elkezdődik. Azzal, hogy a kislányok az anyukájuk, a fiúk az apukájuk szerepkörébe bújik - még ha csak a játék kedvéért is - már a szülővé válás útjára léptek. Szülőnek lenni nem könnyű dolog, de annál szebb és boldogabb érzés, mikor gyermekeink a szeretetünket viszonozzák, nincs.

A borderline gyermek - Ahogyan a szülők éreznek

Oriold és Társai Kiadó - Paul T. Mason MS, Randi Kreger - 2022-04-04 18:33
Ha borderline személyiségzavaros gyermeke van, akkor számítson arra, hogy érzései nagyon sokfélék lehetnek, és folyamatosan változnak. A feltétlen szeretet mindig megvan, de a betegség hihetetlenül próbára teszi az embert. A szíve újra és újra összetörik, mert fáj látni, hogy ennyire szenved valaki, akit szeretünk.

A szülők és felnőtt gyermekeik kapcsolatának szakadása

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-02-01 11:33
Nem csupán tapasztaljuk, de számtalan kutatás is igazolja, hogy életünk szinte minden szakaszát meghatározza a családi minta, amit már kisgyermekként megélünk. Az érzelmi hatások, példamutatások, a túlzott kényeztetés épp úgy, mint a hűvösebb, szigorúbb neveltetés. Másoknak pedig azt kell megélniük, hogy szüleik nélkül vagy félárván nevelkednek, ami ugyancsak hatással van a felnőtté válásra.

Az anya- és az apakomplexusok hatásai a felnőtté váló utódokra

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-11-28 19:33
Sokan élnek egész életükben azzal a feldolgozatlan lelki teherrel, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek voltak önálló, egészséges önbizalommal, önbecsüléssel teli életet élni. Ennek egyik legfőbb oka, hogy szüleiktől nem megfelelő mintát kaptak a kiegyensúlyozott élethez.

Az anyasebnek, az apasebnek gyógyulnia kell a stabil léthez

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-11-06 17:03
Bizonyára sokan érezték már azt, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek önálló életet élni, bennragadtak a szülők igényének kiszolgálásában, s bűntudatot éreznének, ha leválnának róluk. Sokan érzik azt, hogy egy anyát nem lehet magára hagyni, főként nem akkor, ha bajban van, ha beteg, ha kiszolgáltatott, magányos, lelkileg megerősítésre szorul.

"Segítség! Kamaszodik a fiam!" - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - 2010-02-17 15:06
"A fiam 13 éves és kamaszodik. Korábbi önmagáoz képest zárkózottabb, nem beszél velem, a múltkoriban a cigarettát is kipróbálta. Már a sport sem érdekli. Mit tegyek?" - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.