Psziché téma

Az emlékezetvesztés (amnézia) tünetei és okai

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
2022-09-04 11:33

Az amnézia emlékezetkiesést jelent, amikor a beteg elméje ép, nincsenek memóriazavarai, ugyanakkor valamilyen oknál fogva képtelen a közeli vagy távoli tapasztalatait felidézni. Mi okozhat emlékezetkiesést, és mit lehet tenni?

Oviból suliba - Készüljünk fel az iskolakezdésre!

WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
2022-08-31 18:03
Iskola

Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is előkészíti.

Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-08-18 17:03
Iskola

Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat.

A munkanélküliség súlyos pszichés következményei

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2021-10-02 09:33

Világszerte és így hazánkban is nagy probléma a munkanélküliség. A munkahelyüket elveszítő embereknek az állástalanság nemcsak anyagi, hanem érzelmi és pszichés következményeivel is szembe kell nézniük.

Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Désfalvi Judit
2021-06-21 20:33

A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

A csecsemőkori kólika a szülőket is megviseli

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
2020-07-13 03:06

A gyerekvárás a legszebb időszak egy család életében, különösen az első gyereküket váró anyukák élik meg nagy izgalommal ezen hónapokat. A rokonok ilyenkor kéretlenül osztják meg a jó tanácsokat, és ma már internetes fórumok történetei is segítenek a felkészülésben.

Minőségi élet pszichés betegséggel? - Lehetséges

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2017-07-24 09:41

Azt, hogy egy jól kezelt pszichés betegséggel ma már akár teljes értékű életet lehet élni, gyakran kétkedve fogadják a családtagok. Pedig kutatási adatok mutatják, hogy a mentális zavarok többségével produktív, kielégítő élet élhető!

Végzetes lehet az infarktus utáni depresszió

Kardioközpont - Dr. Matusovits Andrea, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta
2017-03-27 09:41

Az infarktus és a depresszió kölcsönhatásai eddig is ismertek voltak, mostanra azonban az is bebizonyosodott, hogy a szívbetegség utáni depresszió jelentősen növeli a halálozási kockázatot. Dr. Matusovits Andrea, a Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta éppen ezért az infarktus utáni rehabilitációs program jelentőségét hangsúlyozta.