• Öngyilkossági szerződés

    Dr. Veress Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra

    Az öngyilkosságnak ez a formája általában 2-3 embert érint, akik együtt, vagy külön helyszínen, de azonos időben halnak meg. A szerződő felek leggyakrabban házastársak, családtagok, szerelmi kapcsolatban élők, barátok, akik hasonló érzelmi problémákkal küzdenek.

     A téma cikkei


    6/1 Öngyilkosság - A sötétbe vivő út
    6/2 Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?
    6/3 Öngyilkosság és öngyilkos szándék - Mi állhat a háttérben?
    6/4 Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?
    6/5 Öngyilkossági hajlam - Kezelések és gyógyszerek
    6/6 Öngyilkossági szerződés

    Az öngyilkossági szerződés nem azonos a csoportos öngyilkossággal, melyet általában többen, egymást csak futólag vagy egyáltalán nem ismerő emberek követnek el. Ezekben az esetekben nem az ismeretség és a másik problémájának az átérzése a motiváló tényező, hanem valamilyen vallási, katonai vagy politikai ideológia.

    Az öngyilkossági szerződés meglehetősen ritka, de becslések szerint minden századik öngyilkosság ilyen. Főleg nehéz sorsú fiatalok vagy sok viszontagságot túlélő idősek választják a halál ezen formáját. A fiatalabbaknál fontos szerepe van a mintakövetésnek, de sokszor az is előfordul, hogy romantikusnak találják az ilyen halált. Többeket az vonz, hogy nagy médiaérdeklődés övezi ezeket az elhalálozásokat. Az elkövetés módja igen változatos, az áldozatok leggyakrabban gyógyszertúladagolással, önakasztással, vonat elé ugrással vetnek véget az életüknek.

    Hirdetés

    A halál ezen formájának választása általában nem csak az élet eldobásáról szól, hanem más, mögöttes szándék is húzódik a háttérben. Az elkövetők nyomot akarnak hagyni maguk után, valakinek lelkiismeretfurdalást akarnak okozni, esetleg tettüket büntetésnek szánják. Az is előfordul, hogy egy érzelmileg vagy anyagilag megterhelő helyzetből akarnak kilépni. Az öngyilkosság lehetséges alternatíva azokban az esetekben is, amikor az illetők nem látnak más kiutat, illetve jogilag nem menekülhetnek egy adott szituációból, mert felelniük kell valamilyen korábbi tettükért.

    Sorstársakat keresnek

    A fentiekből is látható, hogy az öngyilkossági szerződés résztvevői általában érzelmileg megterhelő helyzetben élő emberek, akik rosszabb esetben valamilyen pszichés problémával, depresszióval, szorongással is küzdenek. Életüket sokszor reménytelennek és kilátástalannak vélik. Ebben a helyzetben a környezettől sem kapják meg az elvárt figyelmet és segítséget, így problémáikkal elkezdik a hozzájuk hasonló emberek társaságát keresni.

    Öngyilkosság - A sötétbe vivő út


    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet.
    Öngyilkosság - A sötétbe vivő út>>

    Az így szövődött barátságokban olyan közös tevékenységeket, szórakozást, hobbit keresnek, amivel kölcsönösen tudnak egymásnak segíteni. Egyre több időt töltenek együtt, és egyre nyíltabban beszélnek az őket ért sérelmekről, illetve megosztják egymással a legbensőbb vágyaikat, gondolataikat, beleértve az erőszakos és öngyilkossági fantáziáikat is. A közös beszélgetések alatt az öngyilkosság sem tűnik már olyan félelmetesnek, mégis a felek közti kapcsolat ezen a ponton még egymás segítéséről és életben tartásáról szól, nem a halálról. Azonban egyszer csak eljön egy pont, amikor szembesülnek azzal, hogy nem tudnak egymásnak segíteni, nem tudják közösen megoldani a problémákat, és a külvilág is érzéketlen a segélykiáltásaikkal szemben.

    Nem akarnak egyedül öngyilkosok lenni

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?


    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosságot, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.
    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk? >>

    Ezen a ponton olyan reményvesztettnek érzik magukat, hogy a haláltól való félelem eltörpül az élet nehézségei mellett, és megszületik az öngyilkossági szerződés. Egyikőjük sem mer és akar egyedül meghalni, de közösen ez is könnyebbnek tűnik. Gyakori jelenség, hogy a szerződő felek szeretnének értelmet adni a haláluknak, így többnyire nyílvános helyet választanak helyszínül. Ezzel üzenni szeretnének másoknak: fájdalmat okozni szeretteiknek vagy megbüntetni az őket cserbenhagyókat.

    Az öngyilkosságnak ez a formája a szokatlansága miatt általában nagy sajtóvisszhangot kap, ami csak fokozza a társadalom és a közvetlen környezet megdöbbenését. Emiatt a fokozott érdeklődés miatt sok esetben a közös öngyilkosság mintaként szolgál, és mások is hasonló halált választanak. Különösen gyakori ez a mintakövetés a tizenévesek között, akik gyakran a közösségi médiát is segítségül hívják a sorstársak felkeresésében.

    Próbáljon meg segíteni!

    Az öngyilkosságot választók közül sokan krízishelyzetben vannak, és a halált látják az egyetlen lehetséges alternatívának a helyzet megoldásra. Ez az érzelmi vészhelyzet általában órákig vagy néhány napig tart csak, és ekkor van szükség a legnagyobb segítségre. Ha észreveszi, hogy ismerőse, rokona hasonló problémákkal küzd, akkor ajánlja fel neki a segítségét. Beszélgessenek őszintén, előítéletektől mentesen, és próbálja rávenni, hogy kérjen segítséget. Soha ne legyen erőszakos, és ne próbálja meggyőzni az igazáról az illetőt, mert ő nem abban az érzelmi állapotban van, amikor racionálisan tudna gondolkodni. Próbálja megértetni vele, hogy ez egy átmeneti állapot, melyet külső segítséggel meg lehet oldani. A helyzet nem olyan kilátástalan, mint amilyennek tűnik. Amennyiben lehetősége van rá, a lakásban zárja el azokat a tárgyakat, gyógyszereket, köteleket, fegyvereket, vegyi anyagokat, amik felhasználhatók az öngyilkossághoz, és kövesse fokozott figyelemmel ismerőse sorsát.

    Az öngyilkosság nem megoldás

    Ha Ön van abban a helyzetben, hogy öngyilkosságot fontolgat, akár egyedül, akár társával, keressen valakit, akiben megbízik és akivel tud őszintén beszélni a problémáiról. Ez lehet egy barát, pszichológus, háziorvos, vagy bármilyen szakember, aki tapasztalattal rendelkezik ilyen helyzetekben. Forduljon bizalommal az ingyenesen hívható lelkisegély-szolgálatokhoz is! A beszélgetés előtt fogalmazza meg a problémáit, írja le őket papírra, hogy könnyebben és összeszedettebben tudja elmondani őket a szakembernek. Gondolja végig azt is, hogy milyen segítségre vágyik, mit szeretne kapni a családtagjaitól, mit tudnak tenni Önért, hogy jobban érezze magát. Az öngyilkosság nem megoldás, mert ezzel nem csak a fájdalmakat, de a boldogabb élet esélyét is eldobja magától!

    (WEBBeteg - Dr. Veress Dóra)

    Módosítva: 2011.07.12 20:11, Megjelenés: 2011.07.12 20:11
   • Cikkajánló

    Vízhajtót szed?

    Vízhajtót szed?

    Irinyi-Barta Tünde

    Többféle hatásmechanizmusú vízhajtó létezik. Mire figyeljen az étrendjét illetően?

    Új koronavírus

    Új koronavírus

    MTI

    Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

    Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?

    Hazánkban sajnálatos módon kiugróan magas az öngyilkosságok száma. Ismerjük fel az árulkodó jeleket és szükség esetén segítsünk bajba jutott ismerőseinken!

    Tánc közben szárnyal a lélek: a táncterápia szorongáscsökkentő hatása

    A zene közös létrehozása vagy egy együtt eljárt tánc során olyan energiák szabadulnak fel, melyek erősebbé és boldogabbá teszik a benne részt vevőket, miközben a csoporthoz tartozás érzése is eltölti őket, ami alapvető emberi szükségletünk.

    A mérgező családokban élő gyermekek örök sérüléseket cipelnek

    A felnőttek többnyire azt a mintát követik, amit gyermekként szüleiktől láttak, amivel erősítették önbecsülésüket, testi, lelki fejlődésüket, vagy épp amivel romba döntötték önértékelésüket, a reményt arra, hogy önállóan is értékesnek érezhessék magukat. A szülők folyamatosan azon igyekeznek, hogy a nekik megfelelő, kedvező helyüket megtalálják az élet számos területén.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Öngyilkosság - A sötétbe vivő út

    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet.

    Öngyilkosságra hajlamosít a dohányzás

    Számos tanulmány szerint a dohányzók világszerte nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, és a szuicid cselekmények rizikója dohányzás intenzivitásával egyenes arányban nő. - hangoztatta Jo Geun-ho, a szöuli Eulji Hospital pszichiátere.

    "Naponta foglalkoztat az öngyilkosság gondolata!" - Az orvos válaszol

    "Mostanában szinte mindennap foglalkoztat az öngyilkosság. Nincs munkám, pályakezdőként nem alkalmaznak." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Folyamatos felügyelet szükséges

    Az egészségügyi szolgáltatókkal szemben indított kártérítési perek egyik típusügye az olyan öngyilkossági eset, ami a beteg pszichiátrián történő nem megfelelő felügyeletével hozható összefüggésbe. Az ilyen betegeknél a bírói gyakorlat szigorú, folyamatos, állandó felügyeletet vár el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.