• A Fekete hattyú pszichológiája

    Szerző: Medipress

    A mozikban nagy sikerrel futó Fekete hattyú című filmben Nina a Hattyúk tava balettelőadásra készülve anyja hatására olyannyira átszellemül, hogy saját bőrét kezdi tépdesni, és azt képzeli, hogy szárnyai nőttek.

    Az öncsonkítás, a paranoiás tévképzetek és a vizuális hallucináció vajon egy ismert pszichotikus rendellenesség, vagy egyéb mentális probléma részei lehetnek? Lehetséges, hogy a túlzott stressz, a tökéletességre való törekvés, és egy basáskodó szülő hatására alakulnak ki az emberben ezek a rendellenességek?

    Dr. Dolores Malaspina, a New York-i Egyetem pszichiátria professzora szerint ebben az esetben nem lehet pszichózisról beszélni.

    Hirdetés

      "Stabilak az instabilitásban" - A borderline személyiségzavarról


    A borderline személyiségzavarban szenvedők nehezen kezelik érzelmi, indulati életüket. Rendkívül gyakoriak a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Mind depressziós, mind mániás tünetek előfordulhatnak. Szinte állandó jelleggel szoronganak, viszont a szorongásoldókhoz nagyon gyorsan hozzászoknak.
    Kapcsolataikban is rendkívül változékonyak, hol erősen kötődnek, hol önállóságukat bizonygatják bármi áron. Irányításra, támogatásra szorulnak, de alig tűrik azt. Indulataikat nehezen, szinte egyáltalán nem tudják kontrollálni, gyakoriak az agresszív megnyilvánulások. Viselkedésük szélsőséges, kiszámíthatatlan. Indulatosak, gyakran manipulatívak, jeleneteket rendeznek.
    Bővebbn a borderline személyiségzavarról>>

    Meglátása szerint Nina borderline személyiség, a rá jellemző súlyosan neurotikus, mániákusan megrögzött személyiségjegyekkel, aki kisebb pszichotikus kitörésektől szenved.

    Irreálisak a filmben látható hallucinációk

    A filmvásznon látott vizuális hallucinációk nagyon ritkák és ebben a formában nem is realisztikusak, a néző sokkal inkább hatásvadász vízióként, vagy fantáziaként tekint ezekre a vizuális betétekre, mint valódi hallucinációként - mondja a professzor.

    Malaspina elfogadja a film pszichológiai szimbolizmusát: a fekete és a fehér hattyú szépen jeleníti meg Nina belső konfliktusát.

    Rachel Loewy, a San Francisco-i Egyetem pszichiátere egyetért Malaspinával abban, hogy Nina borderline személyiség, de szerinte a főszereplő hallucinációi és képzelgései arra utalhatnak, hogy Nina teljesen elvesztette a valósághoz fűződő viszonyát.

    Loewy úgy véli, hogy ha Nina meg van róla győződve, hogy hattyúvá változott, akkor valószínűleg pszichotikus rendellenség áll a háttérben, ugyanis a stressz bizonyos esetekben kiválthat pszichotikus eseményeket az eleve sérülékeny emberekből.

    A gyógyító szavak


    A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak>>

    (Medipress)
     

    Módosítva: 2011.02.18 12:08, Megjelenés: 2011.02.18 12:08
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Alvászavar

    Alvászavar

    B. M., szakfordító

    Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

    A barátok szerepe

    A barátok szerepe

    Habis Melinda

    Az elszigeteltség fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

    Lekerültünk az öngyilkossági statisztikák éléről

    Az öngyilkossági statisztikákban hosszú ideig az elsők között szerepelt hazánk, ám a legutóbbi adatok azt mutatják: világszinten már nincs az első tízben, illetve az európai országok között az első háromban Magyarország.

    Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

    Pszichés hátfájás - A fájdalom szubjektív

    A fájdalomérzetet nagyban befolyásolja gondolkodásunk, ez érvényes a hátfájásra is. Az emberek fájdalomküszöbe különböző. Egyikünk, ha beüti a fejét, csak megrázza magát, és tovább megy, más valaki meg azonnal jeges borogatással enyhíti a fájdalmat.

    Szakítás utáni kilátástalanság - A pszichológus válaszol

    Kicsit több mint egy éves kapcsolatomnak lett nemrég vége, miután megcsalt a párom. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Stockholm-szindróma: A kínzó és kínzott viszonya

    A tartós fogvatartással járó esetekben azt gondolhatnánk, hogy az áldozatok gyűlölik a fogvatartóikat, és mindent megtesznek azért, hogy minél hamarabb szabaduhassanak. Azonban ezekben a pszichológiai helyzetekben az emberek néha teljesen másként reagálnak, mint az elvárható lenne.

    Perfekcionizmus, maximalizmus: A gyakorlás segít leküzdeni

    Állandóan a tökéletességre törekedni nagyon megterhelő és kimerítő. A perfekcionisták és maximalisták nem tudják megfékezni igyekezetüket, és ezért sokszor nem készülnek el időben feladataikkal. Az önmagukkal és másokkal szembeni teljesíthetetlen elvárásaik miatt állandóan elégedetlenek.

    Hogyan lehet megbirkózni a traumatikus élményekkel?

    Egy erőszakos, traumatikus esemény hatására a világ kiszámíthatatlanná, veszélyessé, ijesztővé válik. A sérülések és balesetek traumatikus nyomot hagynak a sérülteken és hozzátartozóikon, de azokat is érinti, akik egészségügyi szakemberként, önkéntesként vagy csak egyszerű szemtanúként próbálnak meg segíteni az áldozatokon.

    Börtönpszichológia - Mi vár az elítéltre?

    Hajdanán a bebörtönzés egyetlen célja az erkölcstelen viselkedés büntetése volt. Az évszázadok során ez a szemlélet jelentősen megváltozott, és mára már nem a testi és lelki kínzás a börtönök fő feladata, hanem a megtévedt emberek környezetből való kiemelése, az elrettentés és végül a társadalomba való visszailleszkedés segítése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.