Tömegpánik után: amnézia és poszttraumás stressz

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A szombaton történt, három halálos áldozatot követelő West Balkán-tragédia kapcsán megkérdezett pszichiáter véleménye szerint az ösztön azt diktálja: először magunkat kell megmentenünk.

Mi okozza a tömegpánikot?

Mint ahogy arról egész Magyarország döbbenettel értesült: hétvégén több ezer ember gyűlt össze egy budapesti diszkóban, ahol pánik tört ki, három lány áldozatul is esett. A jelenséget dr. Cserép Edina, a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) pszichiátere segített megérteni. A szakember elmondása szerint a tömegpánik oka mindig az, hogy az emberek veszélyben érzik magukat. Eluralkodik rajtuk a védtelenség, a magárahagyottság érzése. A kultúra rögzített rendje (előreengedik a nőket, sorbaállnak a kijáratnál stb.) felbomlik.

Három áldozatot követelt a tragédia

Három fiatal vesztette életét szombat éjjel egy budapesti Nyugati téri szórakozóhelyen. Eddig még nem világos okokból pánikhangulat alakult ki a tömegben, amelynek szerepe lehet a fiatalok halálában. A mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. Az eseményekről részletesen

A másik ember egyszerű tárgyi akadállyá válik, amit le kell győzni. Tömegpánik esetén az egyén elveszíti egyéniségét, anonimmá válik, eltűnik az önkontroll. Különösen igaz ez, ha drog, ital befolyása alatt áll. Megoszlik a felelősség is. Az egyén az önmegerősítést nem alkalmazza, nem készít terveket.

Érdemes ilyen helyzetre előre készülni: tudatosan kell higgadtnak maradni, végiggondolni a teendőket. (Az agy és a test felgyorsul, erősebb lesz veszélyes helyzetben.) Tizedmásodpercek alatt fel lehet mérni, mi történt, merre kell menni. Nem szabad a tömeg hatása alá kerülni.

Káros lelki következmények: Poszttraumás stressz, amnézia

Az, aki ilyen élményen megy keresztül, nagyon furcsa élményről számol be. Van, aki csak káoszra emlékszik, pillanatokra, de olyan is, aki teljes amnéziát él át. A megoldás nem a hallgatás: gyógyító hatású, ha beszél erről, akár pszichoterápia keretében is. Ez azért is hasznos, mert valódi oki terápiát nyújt.

Ha valaki ilyen esethez hasonló lelki megrázkódtatást él át, annak poszttraumás stressz is lehet a következménye. Ennek van gyógyszeres kezelése, de pszichoterápiával is ki kell egészíteni.

Tömegpánik

Valós vagy vélt probléma indítja el a tömegpánikot? A dolog pszichiátriai és viselkedéstani részét tekintve teljesen mindegy, az azonos mindkettőben az, hogy a fenyegető vagy fenyegetőnek vélt hatásra az emberek elrugaszkodva a realitásoktól, nem adekvát módon cselekszenek.
Tömegpánik: A probléma lélektani háttere

Egyet nem szabad: otthon ülni, összeroskadni. A tömegiszony is esetenként visszavezethető ilyen élményekre. Az ösztöneink bizony nem hősködésre vannak kódolva: egy veszélyhelyzetben az ember saját élete mentésére van kódolva.

A pszichiáter hozzátette: lehet hallani hősökről, akik saját életük kockáztatásával mentenek meg másokat, de nem ez az általános. Ha az érintett már saját magát biztonságban tudja, akkor segíthet másokon.

Érdemes összefogni: egy ilyen tragédia esetén például 4-5 összekapaszkodott embert már sokkal nehezebben gyűr a tömeg maga alá.

A poszttraumás stressz szindróma

A szindrómával járó panaszok egyike az állandósult szorongás és félelemérzés, ami akár a napi tevékenységet is akadályozhatja. A másik jellemző tünet, hogy a beteg újra meg újra akaratlanul is végigéli a történteket, mintegy filmszerűen leperegnek előtte az átélt események. Ezek a szakirodalomban flashbacknek vagy emlékbetörésnek hívott epizódok váratlanul jelentkeznek. A történtek gyakran álmaikban is visszatérnek, alvászavarok is kialakulhatnak. Mindemellett jellemző, hogy a beteg elvonul a külvilágtól, bezárkózik, "beszűkül". Szélsőséges esetben kapcsolataik megszakadnak, munkaképtelenné válnak. Egyfajta "transzállapot" is létrejöhet, melynek segítségével a beteg elmenekül a valós világtól. Nem ritkán depresszióssá vagy alkoholistává válnak, súlyos esetben öngyilkosságot követhetnek el. A poszttraumás stressz tünetei>>

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.