A tragédia lelki tényezői és következményei

Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

A szombaton történt, három halálos áldozatot követelő West Balkán-tragédia kapcsán megkérdezett pszichiáter véleménye szerint az ösztön azt diktálja: először magunkat kell megmentenünk.

Mi okozza a tömegpánikot?

Mint ahogy arról egész Magyarország döbbenettel értesült: hétvégén több ezer ember gyűlt össze egy budapesti diszkóban, ahol pánik tört ki, három lány áldozatul is esett. A jelenséget dr. Cserép Edina, a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) pszichiátere segített megérteni. A szakember elmondása szerint a tömegpánik oka mindig az, hogy az emberek veszélyben érzik magukat. Eluralkodik rajtuk a védtelenség, a magárahagyottság érzése. A kultúra rögzített rendje (előreengedik a nőket, sorbaállnak a kijáratnál stb.) felbomlik.

Három áldozatot követelt a tragédia

Három fiatal vesztette életét szombat éjjel egy budapesti Nyugati téri szórakozóhelyen. Eddig még nem világos okokból pánikhangulat alakult ki a tömegben, amelynek szerepe lehet a fiatalok halálában. A mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani. Az eseményekről részletesen>>

A másik ember egyszerű tárgyi akadállyá válik, amit le kell győzni. Tömegpánik esetén az egyén elveszíti egyéniségét, anonimmá válik, eltűnik az önkontroll. Különösen igaz ez, ha drog, ital befolyása alatt áll. Megoszlik a felelősség is. Az egyén az önmegerősítést nem alkalmazza, nem készít terveket.

Érdemes ilyen helyzetre előre készülni: tudatosan kell higgadtnak maradni, végiggondolni a teendőket. (Az agy és a test felgyorsul, erősebb lesz veszélyes helyzetben.) Tizedmásodpercek alatt fel lehet mérni, mi történt, merre kell menni. Nem szabad a tömeg hatása alá kerülni.

Káros lelki következmények: Poszttraumás stressz, amnézia

Az, aki ilyen élményen megy keresztül, nagyon furcsa élményről számol be. Van, aki csak káoszra emlékszik, pillanatokra, de olyan is, aki teljes amnéziát él át. A megoldás nem a hallgatás: gyógyító hatású, ha beszél erről, akár pszichoterápia keretében is. Ez azért is hasznos, mert valódi oki terápiát nyújt.

Ha valaki ilyen esethez hasonló lelki megrázkódtatást él át, annak poszttraumás stressz is lehet a következménye. Ennek van gyógyszeres kezelése, de pszichoterápiával is ki kell egészíteni.

Tömegpánik: A probléma lélektani háttere

Valós vagy vélt probléma indítja el a tömegpánikot? A dolog pszichiátriai és viselkedéstani részét tekintve teljesen mindegy, az azonos mindkettőben az, hogy a fenyegető vagy fenyegetőnek vélt hatásra az emberek elrugaszkodva a realitásoktól, nem adekvát módon cselekszenek.
Tömegpánik: A probléma lélektani háttere>>

Egyet nem szabad: otthon ülni, összeroskadni. A tömegiszony is esetenként visszavezethető ilyen élményekre. Az ösztöneink bizony nem hősködésre vannak kódolva: egy veszélyhelyzetben az ember saját élete mentésére van kódolva.

A pszichiáter hozzátette: lehet hallani hősökről, akik saját életük kockáztatásával mentenek meg másokat, de nem ez az általános. Ha az érintett már saját magát biztonságban tudja, akkor segíthet másokon.

Érdemes összefogni: egy ilyen tragédia esetén például 4-5 összekapaszkodott embert már sokkal nehezebben gyűr a tömeg maga alá.

A poszttraumás stressz szindróma

A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Egy közeli barát vagy családtag halála, vagy súlyos betegsége, válás, szexuális zaklatás vagy erőszak is kiválthat hasonlót. Sőt a terrorcselekmények szemtanúi, természeti katasztrófák túlélői is a poszttraumás stressz tüneteit mutathatják. A szindróma tünetegyüttese fenyegetheti a budapesti szórakozóhelyen a tragédia idején tartózkodó fiatalokat, akik közvetlen közelből élték meg és voltak részesei a tömeghisztériának.

A fenti eseményeket átélt embereknél 3 nagy tünetcsoport kialakulása jellemző. Ezek egyike az állandósult szorongás és félelemérzés, ami akár a napi tevékenységet is akadályozhatja. A másik jellemző tünet, hogy a beteg újra meg újra akaratlanul is végigéli a történteket, mintegy filmszerűen leperegnek előtte az átélt események. Ezek a szakirodalomban flashbacknek vagy emlékbetörésnek hívott epizódok váratlanul jelentkeznek. A történtek gyakran álmaikban is visszatérnek, alvászavarok is kialakulhatnak. Mindemellett jellemző, hogy a beteg elvonul a külvilágtól, bezárkózik, "beszűkül". Szélsőséges esetben kapcsolataik megszakadnak, munkaképtelenné válnak. Egyfajta "transzállapot" is létrejöhet, melynek segítségével a beteg elmenekül a valós világtól. Nem ritkán depresszióssá vagy alkoholistává válnak, súlyos esetben öngyilkosságot követhetnek el.

A poszttraumás stressz tünetei>>

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

COVID-os volt, és még mindig...

Szakemberek kezdik végre megtalálni annak magyarázatát, hogy a koronavírus fertőzést, majd betegséget követő elhúzódó állapot hogyan és...

Szomatoform vegetatív diszfunkció...

A szomatoform rendellenességek közé összefoglalóan olyan pszichológiai állapotok sorolhatóak, amelyek során egy személy olyan testi tüneteket...

Tömegpánik: A probléma lélektani...

Sokszor hallottuk már a tömeghisztéria pusztító erejéről. Tömeghisztéria okozott tragédiát például Indiában egy zsúfolt templomban, a mekkai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.