Poszttraumás stressz szindróma téma

Mire számíthatunk EMDR terápia során?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-10-28 12:03
Pszichoterápia
A szemmozgások deszenzitizálása és újrafeldolgozása (EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)) egy pszichoterápiás technika, amelyet például a szorongás, a pánik és a poszttraumás stressz (PTSD) hatékony kezelésére használnak.

Együttélés a traumával: Emlékbetörések és disszociáció, a PTSD legmegterhelőbb tünetei

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-13 18:03
Poszttraumás stressz szindróma
Az emlékbetörés vagy más néven flashback gyakori tünete lehet a PTSD-ben (poszttraumás stressz zavar) szenvedőknek. Sok, PTSD-ben szenvedő ember nehezen birkózik meg az emlékbetörésekkel és a disszociációval, vagyis hasítással, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha olyan triggerekkel - kiváltó okokkal - találkoznak, amelyek emlékeztetik őket az átélt traumatikus eseményre.

Kezdjünk el talpra állni, előrehaladni és bátran élni!

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-05-31 13:03
A mögöttünk lévő másfél esztendő, mely során a koronavírus-világjárvány életünk szinte minden területén valamilyen kellemetlen nyomot hagyott, ami a lelkünket sem kímélte, megváltoztatta a mindennapjainkat, a kapcsolatainkat.

A poszttraumás stressz szindróma

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2021-04-21 05:06
Poszttraumás stressz szindróma
A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták.

Hogyan éljük túl a COVID-19 okozta lelki sérüléseket?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-02-04 13:03
A közel egy esztendeje tartó koronavírus-világjárvány immár megmutatta a hazai egészségügyi rendszer erősségeit, gyengeségeit, valamint a járvány okozta testi, lelki sérülést elszenvedő emberek tűrőképességének mértékét.

A japán katasztrófa mentális következményei

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-03-18 14:18
A japán természeti katasztrófák mentális egészségre gyakorolt hatásai előreláthatólag akár éveken át tartóak is lehetnek. A Japánban történt katasztrofális eseményeknek a mentális egészségre is kiterjedő hatásával kell számolni. A földrengés, tűz, szökőár és nukleáris válság kockázata mind olyan hatás, melynek következményeit még évek múlva is érezni fogják.

A tragédia lelki tényezői és következményei

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2011-01-19 10:08
A szombaton történt, három halálos áldozatot követelő West Balkán-tragédia kapcsán megkérdezett pszichiáter véleménye szerint az ösztön azt diktálja: először magunkat kell megmentenünk.