A hialuronsav és a gyógynövények szerepe a férfiegészségben

Szponzorált tartalom
megjelent:

A prosztatát érintő tipikus, nem daganatos betegségek közé tartozik a krónikus prosztatagyulladás, a krónikus kismedencei fájdalom szindróma és a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. Kezelésük függ a probléma típusától, súlyosságától és szövődményeitől, de a gyógynövények minden esetben nagy szerepet játszanak a terápiában. (x)

A prosztataproblémák kialakulásának hátterében általában az életmód, az életkor, hormonális változások, genetikai tényezők vagy fertőzések állnak. A megelőzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése, a dohányzás elkerülése, a mérsékelt alkoholfogyasztás és a kiegyensúlyozott, biztonságos nemi élet mind hozzájárul ehhez. A rendszeres orvosi szűrések pedig abban segíthetnek, hogy korán felismerhessük és kezelhessük a kialakult betegséget.

Krónikus bakteriális prosztatagyulladás (CP)

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás (CP) esetében célzott vizsgálatokkal még kimutatható a tünetekért felelős kórokozó (általában valamilyen baktérium). Diagnosztizálása azonban nehéz, hiszen a tüneteknek legalább három hónapja fenn kell állniuk (bár akár éveken keresztül is jelentkezhetnek), és a panaszok változó intenzitással és helyen jelenhetnek meg, ami szintén megnehezíti a felismerést.

Kiket érinthet?

A prosztatagyulladás a nemi érést követően bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a 35-50 éves kor közötti férfiaknál jelentkezik.

Mik a tünetek?

A CP legjellemzőbb tünete a visszatérő, tompa, alhasi fájdalom, a diszkomfortérzet, az akadozó, fájdalmas vizelés, a gyakori, sürgető vizelési inger és a szexuális nehézségek.

Hogyan kezelhető?

A teljes gyógyuláshoz hosszú, akár 6-12 hétig tartó antibiotikumkezelésre van szükség, amelyet a kórokozó érzékenysége alapján az orvos határoz meg. Emellett fontos a fájdalom és a többi kellemetlen tünet enyhítése.

Krónikus kismedencei fájdalom szindróma (CPPS)

CPPS esetén már nincs kimutatható baktérium a prosztatában, csak a fájdalomérzet marad. Az orvos diagnosztizálja ugyan a betegséget, ám annak okát, az előzményeket már nem tudja megmondani.

Kiket érinthet?

30-45 éves korban szokott jelentkezni.

Mik a tünetek?

Állandó diszkomfortérzés, a deréktáji, a comb belső részén érzett vagy az intim területekre kisugárzó, véletlenszerűen megjelenő fájdalom, vizelési és szexuális zavarok (fájdalmas magömlés és/vagy libidócsökkenés). Mindez a mentális egészséget is befolyásolja: tartós fáradtság, stressz, szorongás, alvászavarok és depresszió is jelentkezhet.

Hogyan kezelhető?

A betegség nem gyógyítható, ezért a tünetek hosszú távú enyhítése és a beteg életminőségének javítása a cél. Ez egyénre szabott, komplex terápiát jelent, amelyben a gyógyszeres kezelés, az életmódváltás, a gyógynövények és az alternatív gyógymódok egyaránt szerepet kaphatnak.

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH)

Talán a legismertebb prosztataelváltozás: a megnövekedett méretű dülmirigy összenyomja a húgycsövet, ezzel megnehezíti a vizeletürítést. A húgyhólyagban pangó vizelet miatt nagy a fertőzések, illetve a vesemedence-tágulat kialakulásának a kockázata.

Kiket érint?

Kezdeti tünetei már 40 éves kor után jelentkezhetnek. 60 éves korban a betegség gyakorisága 30-50%, 80 éves kor fölött 88-90%.

Mik a tünetei?

Gyakori éjszakai vizelés (nocturia), nehezen induló, gyenge, fájdalmas, akadozó vizelés, inkontinencia.

Hogyan kezelhető?

A probléma súlyosságától függően életmódváltással, gyógynövényes, gyógyszeres terápiával, végső esetben műtéti beavatkozással lehet kezelni.

Proxelan: hialuronsavval és gyógynövényekkel a prosztata egészségéért

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt helyi hatású készítmény, amely a végbélcsatornában a prosztata közelébe jutva ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma forrása van. Összetevőinek köszönhetően prosztatagyulladás esetén kiegészíti a gyógyszeres terápiát, segít a pangásos állapotokhoz társuló panaszok enyhítésében. Vény nélkül kapható, és akár hosszú távon is alkalmazható.

Proxelan végbélkúp

Miben segítenek a Proxelan összetevői?

Hialuronsav: a hialuronsav olyan, az emberi szövetekben is megtalálható óriásmolekula, amely a saját súlya ezerszeresének megfelelő vizet is képes megkötni. Ez a biológiai „kenőanyag” segíti a szövetek hidratálását, az esetlegesen sérült szövetek regenerálódását és a rugalmasságuk megőrzését.

Tökmagolaj: a benne található fitoszterolok csökkentik a tesztoszteron prosztataméretet növelő hatását, a húgyhólyag izmaira hatva pedig mérsékelik az éjszakai vizelési ingert.

Tömjénfa: helyi gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amelynek köszönhetően csökken a fájdalom, a duzzanat és az ödéma is. Ezen túl érösszehúzó és vérzéscsillapító hatásáról ismert.

Ázsiai gázló: jelentősen csökkenti az ödémát, a vénás pangást, javítja a vérkeringést, elősegíti a sebgyógyulást. Ígéretes gyógynövény, ugyanis egy friss, állatokon végzett tanulmányban igazolták a prosztataméretet csökkentő hatását is. Antioxidánsokban gazdag, amelyek segítik a sejtek védelmét.

Olasz szalmagyopár: az olasz szalmagyopár magja szintén antioxidáns vegyületeket tartalmaz, ödéma- és gyulladáscsökkentő, valamint helyi fájdalomcsillapító hatása van.

Ausztrál teafa: antibakteriális és antimikrobiális, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.