Gyors és hatékony módszerek a gyermekek orrdugulásának enyhítésére

Szponzorált tartalom
megjelent:

Amikor beköszönt az ősz, majd a tél, szinte nincs is olyan gyermek, aki ne fázna meg, emiatt pedig ne fújná folyamatosan az orrát. Ha támad a nátha, akkor a legtöbb, amit tehetünk, a tünetek enyhítése. De melyek a leginkább hatékony módszerek erre a gyermekek esetében? (x)

Segítség néhány nap alatt

Az orrdugulás azonnali enyhítésére a leghatékonyabb módszer egy megfelelő korú gyermek esetében az orrcsepp, illetve az orrspray. Mindkét módszer hasonlóan működik, a különbség mindössze az érkező segítség formájában, állagában tapasztalható. Az orrcsepp és az orrspray egyaránt gyors és hatékony enyhülést nyújtanak, hiszen hatékonyan segítenek szűkíteni az orrnyálkahártya ereit, hogy könnyebb legyen a lélegzés, így a dugulásnak öt nap alatt szinte minden esetben el kell múlnia. A használat éppen ezért legyen csupán alkalmi, kúraszerű, semmiképp se épüljön be a napi rutinba. Mindkét módszerről itt lehet bővebben tájékozódni: https://www.otrivin.hu/jobb-kozerzet/orrcsepp-vagy-orrsray-mi-a-kulombseg.html.

Házi praktikák – ahogy a nagymamáink csinálták

náthás kislányÉrdemes kipróbálni azokat a házi praktikákat, amelyeket már a nagymamáink, illetve az ő nagymamáik is ajánlottak. Ilyen például a párologtatás: egy forró fürdő vagy zuhany segít a pára belélegzésében, súlyosabb tünetek esetén pedig a kamillatea gőzével lehet segíteni a gyógyulást. Az orrmosás is ezt szolgálja: a sóoldatos tisztítás kitakarítja a letapadt, leragadt orrváladék jelentős részét, így hozva megkönnyebbülést a beteg számára. Arra azért készüljünk fel, hogy nem ez lesz a gyerek kedvence. Fontos a bőséges folyadékpótlás is, erre meleg tea, meleg almalé, esetleg mézes víz lehet alkalmas. Minél többet iszik a gyerek, annál jobb, hiszen a bő folyadékbevitelnek köszönhetően hígul majd az orrváladék, amely így könnyebben távozik a járatokból. Hogy ezt elősegítsük, gyengéd masszázst is alkalmazhatunk az orrnyeregnél, hiszen ez a mozgás segíti az elzáródott orrváladék mozgását. Ne felejtsd el: a csecsemők és kisgyermekek esetében egyes kezelések és gyógyszerek nem alkalmazhatók!

A varázsszó: pihenés

Hatékony gyógymód még a pihenés is, amelyre sokan nem fordítanak elegendő figyelmet. Ahogyan a felnőttnek, úgy a gyermeknek is illik az otthonában, ágyban maradnia betegen, hiszen így a szervezet minden energiáját a gyógyulásra összpontosíthatja. Egy gyermek esetében ilyenkor lehet megengedőbb a szülő: ha a kicsi szót fogad és fekszik, pihen, lehet például mesenézéssel jutalmazni. Ami az alvást illeti, ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a gyermek feje legyen kicsit megemelve – ez segít számára a légzésben, ráadásul a váladéknak is könnyebb az útja kifelé. Ami pedig a szülőknek egy jó tanács: a gyermek betegsége esetén ajánlott otthon sokat szellőztetni, illetve kerülni az irritáló anyagokat, azaz a dohányfüstöt, a vegyszereket vagy az erős szagokat, mivel ezek súlyosbíthatják az orrdugulást.

Számít az életkor?

Igen, az orrdugulás enyhítésének életkortól függően is lehetnek különböző módjai, változhat a kezelések hatékonysága. A csecsemőknél a párologtatás a legkíméletesebb segítség, emellett az orrmosás jöhet szóba. Utóbbiról, illetve a modern világunkban népszerű orrszívó porszívó használatáról érdemes a gyermekorvossal vagy a védőnővel egyeztetni. A kisgyermekeknél már használható orrcsepp és orrspray, de csak olyan, amely kifejezetten számukra készült – a dózisokra ebben az esetben is figyelni kell! Ilyenkor már lehet náluk erőltetni a teaivást, még akkor is, ha esetleg nincs mindig kedvük hozzá. Kellő türelemmel el lehet magyarázni nekik, hogy ha sokat isznak, hamarabb meggyógyulnak, és így hamarabb is mehetnek majd játszani a szabadba. Az idősebb gyermekeknél már szinte minden azonos a felnőtteknél alkalmazott módszerekkel. Az életkor mellett persze az is fontos, hogy mi okozza az orrdugulást – ha bármire gyanakszunk, ha a gyermek állapota nem javul a megfelelő ütemben, és a dugulás súlyos vagy tartós, akkor mindig ki kell kérni a gyermekorvos véleményét, javaslatát.

A szöveg a Haleon együttműködésével készült.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Béltükrözés előtt
Béltükrözés előtt

El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.