A HPV okozta méhnyaki elváltozások kezelése és megelőzése

Szponzorált tartalom
megjelent:

A HPV, azaz a humán papillomavírus az összes rosszindulatú daganatos megbetegedés 5 százalékáért felelős. Szerencsére a HPV által okozott méhnyaki elváltozások megelőzésére, kezelésére ma már létezik segítség. (x)

Mi a HPV?

A HPV valójában nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amely a bőrön és a nyálkahártyákon képes sejtburjánzást okozni. A szakértők szerint akár több mint 200 vírus is tartozhat ebbe a víruscsaládba, amelyek között van alacsony és magasabb kockázatú HP-vírus is. A legtöbb alacsony kockázatú típus nem vezet betegséghez, az érintettek gyakran arról sem szereznek tudomást, hogy megfertőződtek. Vannak olyan, szintén alacsonyabb kockázatú HP-vírusok is, amelyek genitális szemölcsöket és ritkán előforduló légúti papillomatózist okozhatnak (a légutakban jóindulatú tumorok növekedését). A magasabb kockázatú HPV-knek különböző rosszindulatú daganatok kialakulásában van szerepük – a méhnyakrák kialakulásáért például egyértelműen ezt a vírust lehet felelőssé tenni.

A HPV leggyakrabban szexuális úton terjed, ez igaz az orális és az anális közösülésre is. Emellett azonban tudnunk kell, hogy a HPV legalább 72 óráig életképes a szabad levegőn, így akadály nélkül terjedhet emberről emberre, akár egy közösen használt törölköző vagy intim borotva segítségével. Ezért fontos, hogy HPV elleni védőoltással megakadályozzuk a vírus terjedését és annak következményeit.

Ezt jelenti, ha a HPV-lelet pozitív

Fontos tudnunk, hogy önmagában a pozitív HPV-eredmény nem halálos ítélet, és nem is egyértelmű rákdiagnózis. Ha pozitív lett a HPV-leletünk, akkor az azt jelenti, hogy a méhnyakrák kialakulásának kockázata nagyobb, mint azoknál, akikben a HPV nincs jelen. Amennyiben pozitív lett a HPV-szűrésünk eredménye, mindenképpen gyakoribb citológiai nyomon követésre lesz szükség, hogy lehetőség legyen a fertőzést és az annak nyomán esetlegesen kialakult rákmegelőző állapotokat korai stádiumban kezelni.

Ez történik a szűrés után

Egyáltalán nem biztos tehát, hogy egy HPV-fertőzés mindenképpen méhnyakrákkal végződik. Az is gyakran előfordul, hogy a következő két évben az immunrendszer le tudja győzni a kórt, és a vírus kiürül a szervezetből. Ám amennyiben pozitív lett a lelet, a citológiai vizsgálatokra nem évente, hanem félévente lesz szükség, hogy az orvos szemmel tudja tartani a problémát.

A fertőzés nyomon követése a megfelelő gyógymód kiválasztását is segíti. Ma már a rendelkezésünkre állnak olyan helyi, illetve orális kezelések, amelyek segíthetnek a HPV-fertőzés leküzdésében, ráadásul a méhnyakrák-megelőző állapot is szinte minden esetben gyógyítható a citológiai vizsgálatot követően. Apró kimetszéssel sikeresen megakadályozható a rák kialakulása.

Méhnyaki elváltozások kezelésére és megelőzésére: Colpofix

ColpofixA Colpofix® egy innovatív hüvelyi gélspray a HPV okozta méhnyaki elváltozások kezelésére és megelőzésére. Hatását a méhnyak-hüvely transzformációs zónája élettani körülményeinek befolyásolásával fejti ki.

A Colpofix® hüvelyi gélspray egyedülálló permetformátuma lehetővé teszi a készítmény egyenletes és hatékony eloszlását a hüvelyhámon, visszafolyás nélkül.

Az adagolófej ergonomikus kialakításának köszönhetően a méhnyak könnyen elérhető.

Egy 999 nő bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a Colpofix-szel kezelt nők 95,7%-ában elősegíti az enyhe fokú méhnyakelváltozások visszafejlődését és az újbóli hámképződést, mindössze 6 hónap alatt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
HPV
A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Felelős a közönséges szemölcsök és a nemi szemölcsök (condylomák) megjelenéséért, valamint a méhnyakrák kialakulásáért. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése, miközben a vírus egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.