Így kezdjünk újra sportolni hosszabb kihagyás után

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Sokunkkal megesik, hogy a téli hidegben felhagyunk a rendszeres edzéssel, tavasszal azonban, ahogy előbukkannak az első napsugarak és kibújnak az első rügyek, mi is új életre kelünk és visszatérünk az aktív testmozgáshoz. De vajon miért nem megy úgy az edzés, ahogy korábban, és mikor érjük el újra a régi formánkat? A válasz igen összetett, de mi levezetjük! (x)

Mennyi ideig tart újra fitté válni?

mozgásHa már hosszú ideje sportolunk és elértünk egy bizonyos erőnléti szintet, nem meglepő, ha félünk attól, hogy elveszítjük ezt, és újra a nulláról kell kezdenünk az egészet. A folyamatos edzés szüneteltetése életünk során többször is esedékes lehet, hiszen betegségek, sérülések esetén mindenképp le kell állnunk vele, emellett pedig az sem meglepő, hogy egyesek a téli időszakban felhagynak a sportolással.

A jó hír azonban az, hogy kutatások szerint nagyobb erővesztés csupán 3 hónap szünet után történik. Természetesen 3-4 hét kihagyás után fokozatosan elkezdünk veszíteni erőnlétünkből, azonban egy hosszabb kihagyás sem okoz akkora gondot, mint hinnénk. Mivel izmaink emlékeznek, így a sportolás melletti állapotunk rövidebb idő alatt visszanyerhető, mint ameddig szüneteltettük az edzést. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy több tényező is befolyásolja azt, hogy mennyit bírunk, így fokozatosan kell haladnunk előre.

Újrakezdés: így csináljuk!

Ahogy fentebb is írtuk, újrakezdés esetén nem mindegy, hogy mennyi időt hagytunk ki, hiszen nagyrészt ettől függ erőnléti állapotunk, de emellett figyelembe kell vennünk kardiovaszkuláris kapacitásunkat és az inak rugalmasságának állapotát is. Észben kell tartanunk továbbá, hogy ha folyamatosan edzésben vagyunk, akkor a salakanyagok is gyorsabban távoznak a szervezetünkből, így a kihagyás erre is hatással van. Ezekből kifolyólag az újrakezdés során több dologra is oda kell figyelnünk!

1. Fokozatosság

Ha visszatérünk az edzéshez, sokszor beleesünk abba a hibába, hogy onnan akarjuk folytatni, ahol abbahagytuk. Azonban ha ugyanakkora távot próbálunk lefutni, ugyanolyan tempóban, mint korábban, a megszokott súlyokkal vágunk bele az edzésbe és a korábbi ismétlésszámmal próbálunk dolgozni, akkor könnyen kárt okozhatunk testünkben. Mivel elszoktunk ezektől a gyakorlatoktól, így lépésről lépésre kell haladunk a fittség felé.

2. Táplálékkiegészítők

Ha szeretnénk, hogy állóképességünk minél hamarabb visszaálljon az eredeti szintre – és ezután újra növelni tudjuk –, táplálékkiegészítőkkel is támogathatjuk testünket. A Q10-koenzim például nagy segítség lehet, hiszen nem mindennapi módon támogatja a sejtek energiatermelését, ami sportolás közben számos jótékony hatást eredményez. Antioxidánsként meggátolja például a szabad gyökök felhalmozódását a testünkben, így megvéd az oxidatív stressztől.

A Q10 koenzim ennek köszönhetően csökkenti a fáradékonyságot, így segítségével hosszabb ideig bírjuk az edzést, növeli a teljesítményt és fokozza a zsírégetést is, valamint csökkenti az izomfájdalmakat, hiszen a regenerációs folyamatokban is részt vesz.

Emellett segíthet még a glutamin, ami szintén pozitívan befolyásolja az állóképességet, de a testünk regenerálódását is fokozza. Szintén jó ötlet kollagénnel támogatni a szervezetünket, hiszen az inak, a porcok és a szövetek is profitálhatnak a szedéséből.

3. Megfelelő tápanyagok bevitele

Ahhoz, hogy igazán fittek legyünk, arra is oda kell figyelnünk, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe. Az edzés támogatásához elengedhetetlen például a megfelelő fehérjepótlás, valamint a különböző vitaminokban gazdag ételek beépítése étrendünkbe. Elengedhetetlen emellett a hidratálás is, így az elegendő folyadék fogyasztására is ügyelnünk kell, valamint érdemes kerülnünk a cukros és alkoholos italokat.

4. Személyi edző segítsége

Ha úgy érezzük, önerőből nem tudunk visszajutni korábbi szintünkre, akkor sincs gond, egy személyi edző segíthet. Akár a motivációnk csorbult, akár egy kis támogatásra van szükségünk, bátran fordulhatunk szakemberhez, hiszen a célunk eléréséhez lehet, hogy ez a kulcs.

A felépülés fontossága

Ahhoz, hogy fittek legyünk, mindenképp egy egészséges testre van szükségünk, így nem szabad elfelejtenünk, hogy hagynunk kell időt a regenerálódásra is. Újult erővel persze nehéz megálljt parancsolni a testnek, viszont a sérülések elkerülése érdekében nem hagyhatjuk el a pihenést sem. Ahhoz, hogy igazán jó formában legyünk, egy kis szünetre szükségünk van mozgás után és közben is. Sportolás előtt tehát mindenképp melegítsünk be rendesen, a gyakorlatok között hagyjunk elég időt a felkészülésre és nyújtsunk le megfelelően az edzés végén. Ne feledjük azt sem, hogy a heti edzéstervbe 1-2 pihenőnapot is érdemes beiktatnunk.

Összefoglalva tehát, ha hosszabb kihagyás után kezdünk el sportolni, akkor sincsen minden veszve, viszonylag rövid időn belül visszanyerhetjük eredeti formánkat. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy ez nem egyik pillanatról a másikra fog megtörténni, a fent említett tanácsokat meg kell fogadnunk ahhoz, hogy eredményesek legyünk.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.