Miért és hogyan óvjuk a májunkat?

Szponzorált tartalom
megjelent:

A máj az egyik létfontosságú szervünk: gondoskodik a szénhidrátok lebontásáról, felel a lipidek anyagcseréjéért és képes a tápanyagok raktározására. Emellett tisztítóberendezésként is működik segítve szervezetünket, hogy megszabaduljon a veszélyes anyagoktól. Ne feledjük azonban, hogy a májnak is szüksége van méregtelenítésre. Lássuk, mit tehetünk a májtisztításért! (x)

Egyik legkeményebben dolgozó szervünk a májunk. A már említett szerepek mellett a máj a vesén és a bélrendszeren keresztül távolítja el szervezetünkből a toxinokat, felel az epe-képzésért, a szervezet anyagcseréjének központja. Amikor a szervezetben túl nagy mennyiségű veszélyes anyag halmozódik fel, a májunk nem képes ellátni a feladatát, akkor különböző zavarok léphetnek fel.

Hosszan élt az a meggyőződés, mely szerint kizárólag az alkohol okoz kárt a májban, azonban ez nem teljesen igaz – bár természetesen az alkohol sincs pozitív hatással a májra (alkoholos zsírmáj).

A nem alkoholos zsírmáj megbetegedés azonban egyre több embert érint, hiszen a vízben, levegőben, táplálékban, illetve akár a kozmetikai termékekben is felhalmozódhatnak toxinok, amelyek – rendszeres májtisztítás, regenerálódás nélkül – plusz megterhelést jelenthetnek számunkra. A stressz, a túlzott idegesség pedig további rizikófaktorok lehetnek. Illetve nem szabad figyelmen kívül hagynunk az elhízást, cukorbetegséget vagy a magas koleszterin szintet, mint befolyásoló tényezőket sem.

Milyen tünetei lehetnek a máj túlterhelésének?

A túlterheltségre elsősorban a hasi zsírpárnák felhalmozódása hívhatja fel a figyelmet, illetve az alábbiak megjelenése is árulkodó lehet, és azt jelezheti, hogy szervezetünknek nagyon jól jönne egy gyors májtisztítás:

  • fáradtság
  • energiahiány
  • viszketés
  • hasi fájdalom, duzzadás
  • lábdagadás
  • májkörnyéki fájdalom
  • rossz koncentrációs készség
  • fejfájás

Mit tehetünk a máj megfelelő védelméért? Életmódváltás és májtisztítás

Májtisztítás

Mivel lehetetlen olyan környezetben élni, amely kizárja a fentebb már említett rizikófaktorokat, fokozottan kell ügyelnünk májunk védelmére. Májunk megóvása azonban nem egyszeri feladat, fokozatosan kell rá figyelnünk egy életen keresztül, be kell építeni életmódunkba.

Az egészséges életmód elengedhetetlen: kerülje a zsíros ételek fogyasztását, egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, illetve halat, továbbá folytasson rendszeres testedzést, kerülje a dohányzást és alkoholt is csak mértékkel fogyasszon. Májtisztítás házilag? Számos élelmiszer áll rendelkezésünkre a mindennapos, otthoni májtisztításához. Az alábbi élelmiszerek antioxidáns tartalma segíthet: áfonya, szőlő, olívaolaj, hal, articsóka, kurkuma, máriatövis és gyermekláncfű.

A négy utóbbi élelmiszer különösen nagy segítség lehet a máj méregtelenítésében. Az articsóka antioxidánsban gazdag, segíti a máj optimális működését, a kurkuma segíthez megóvni a májat a toxinoktól, közreműködik a máj regenerációjában. A máriatövis szintén tartalmaz antioxidánst, amely jótékonyan hat a máj állapotára, a szintén májvédő hatású gyermekláncfű pedig védi a májat a méreganyagokkal szemben, segít eltávolítani a toxinokat a szervezetből.

A megfelelő étrend betartása és az életmód optimálisra hangolása segíthet a máj megóvásában, tisztításában. Akkor sem kell aggódni azonban, ha a fent felsorolt élelmiszerek nem, vagy csak ritkán szerepelnek a mindennapi ételeink között, hiszen azokat akár étrend-kiegészítő formájában is bevihetjük szervezetünkbe. Az étrendkiegészítők nem pótolják az egészséges életmódot és a kiegyensúlyozott táplálkozást, ám hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szervezetünk számára optimális mennyiségben álljanak rendelkezésre a szükséges tápanyagok akkor is, ha nem tudunk kellő mértékben figyelni táplálkozásunkra.

A májtisztítás teljesen egyszerű módjáról a következő linkre kattintva talál több információt: goldentree.hu/tanacsok/majtisztitas/

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Oxygen Medical - Dr. Vass Éva, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.