Felfekvés - kezelje hatékonyan és természetesen

Szerző: Szponzorált tartalom

A hosszú napokat, heteket ágyban töltő, ágyhoz kötött betegeknél könnyen kialakulhat felfekvés. Különösen veszélyeztetettek az idős, bénult, (gerinc és medence) balesetet szenvedett betegek, a kórosan legyengültek, illetve a szklerózis multiplexben vagy agyvérzésben szenvedők. A kellemetlen tünetek azonban sokszor megelőzhetőek. (x)

Mi is a felfekvés?

A felfekvés a bőr és a bőr alatti szövetek lokális sérülését, illetve a tartós nyomás, súrlódás, vagy ezek kombinációja által okozott szövetelhalást jelenti. Legtöbbször a tartósan ágyban fekvő beteg ápolása során merül fel. Akár egy nap alatt is kialakulhat, de többnyire napok, akár egy hét is eltelhet addig, hogy valaki az első stádiumba essen.

Hogyan ismerhető fel?

Először piros, enyhén gyulladt bőrfelület jelentkezik a fekvő beteg testén. Ez hamar átfordul és viszkető, égő sebek, hámhiány jelennek meg, amelyeket egyre erősödő fájdalom kísér. A tünetek súlyossága, kellemetlensége annak függvénye, hogy mennyire előrehaladott stádiumról beszélünk.

  1. stádium: A bőr meleg tapintású, elvékonyodott, sérülékeny, a beteg fájdalomról panaszkodik.
  2. stádium: Részleges hámhiány a bőr felületén, eredményesen kezelhető.
  3. stádium: Hámhiány és seb keletkezik. Nagy mennyiségű bőrveszteség, elhalás történik és a bőr már nem látható.
  4. stádium: Ebben a fázisban már teljes bőrhiány van mélyre terjedő roncsolódással, szövetelhalással, akár csontig hatoló necrosissal, ami már az idegek elhalása miatt nem minden esetben okoz fájdalmat.

Előzze meg a felfekvés tüneteit!

A tartósan fekvő beteg felfekvésének elkerülése érdekében fontos a megfelelő vérkeringés fenntartása. Ez elsősorban nyomásmentesítéssel érhető el, de jelentősen fokozható a bőr vérellátása forgatással, mozgatással, lehetőség szerinti kiültetéssel, az ágyban végezhető tornával és masszázzsal, illetve a veszélyeztetett területek rendszeres kezelésével. A fekvő beteg ne feküdjön állandóan hanyatt, gyakran fordítsuk hol a bal, hol a jobb oldalára.

Óvjuk a beteg bőrét rendszeres fürdetéssel és mosdatással. A bőrt minden esetben töröljük gondosan szárazra, ezután érdemes bőrregeneráló gélt lágyan, de alaposan bemasszírozni a bőrbe, melynek frissítő, nyugtató hatása van. A fekélyek megelőzésében és kezelésében a gyógynövényeknek is kiegészítő szerepe lehet.

Kialakult szövetelhalás, felülfertőződés komoly gondot jelenthet, antibiotikum adás mellett sok esetben sebészeti ellátás – necrectomia – szükséges. Decubitus matrac, felfújható speciális alátét sokat segít a decubitusok megelőzésében.

A Dermolex gél gyógynövény hatóanyagai (például aloe vera, bíborkasvirág, közönséges bojtorján, orvosi zsálya kivonat) kiváló segítséget nyújtanak a tartósan ágyhoz kötött betegek bőrápolásában és a felfekvés megelőzésében. Összetevői felfrissítik és regenerálják az igénybevett bőrt.

A Dermolex gél hatékonyságát az alábbi tulajdonságok szavatolják

A mentol és az alkohol élénkíti, fokozza a vérkeringést. A gélben található antiszeptikus, gyulladáscsökkentő gyógynövények regenerálják a bőrt. Az aloe vera és a glicerin gondoskodik a megfelelő hidratáltságról. A gél helyreállítja a bőr megváltozott PH értékét. A kezelt testfelületet azonnal megnyugtatja és hűsíti.

A Dermolex gél gyorsan felszívódik és mivel hozzáadott színezék- és illatanyag-mentes, nem hagy maradandó nyomot sem a ruhán, sem az ágyneműn. További előnye, hogy érzékeny, allergiára hajlamos bőr esetén is használható, illetve mentol tartalmának köszönhetően hűsíti az igénybe vett bőrt.

A Dermolex gél kellemes, friss illatú gyógynövény alapú aromái miatt napi 1-2 használattal jelentős eredmény érhető el. A gél alkalmazása mindazoknak ajánlott, akik balesetből kifolyólag, idős korból adódóan vagy műtét után tartósan ágyhoz kötöttek, mozgásuk hosszú távon, vagy átmenetileg korlátozott, illetve idősebb embereknél inkontinencia esetén, mivel a hosszan hordott pelenka is kidörzsölheti a bőrt.

A Dermolex gél hatékonyságát klinikai vizsgálat igazolja.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Fejlettebb vakcinákra lenne szükség...

A koronavírus omikron-variánsának napjainkban terjedő, a legtöbb új eset kialakulásáért felelős változata ellen tervezett, kifejezetten az adott...

Ha köhögnünk vagy tüsszentenünk...

A mindennapi életben a köhögés nem tűnik fontos vagy bonyolult dolognak, ám egy műtét utáni lábadozáskor már közel sem egyszerű vagy...

A felfekvés fokozatai és megelőzése

A decubitus, más néven felfekvés vagy nyomási fekély sok tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős beteget érint. Az otthonukban ápolt betegeknél...

Felfekvés megelőzése, kezelése

A felfekvés (latinul decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó...

Betegápolási tanácsok felfekvésben...

A felfekvés vagy más néven decubitus vagy nyomási fekély a bőr és a bőr alatti szövetek lokális sérülését, illetve a tartós nyomás...

A felfekvés (decubitus) kezelése

A nyomási fekély, azaz a felfekvés komoly népegészségügyi probléma, mely kihívást jelent a lakosság, az egészségügyi-szociális...

Felfekvés gondos ápolás mellett - Az...

Idős, fekvőbeteg édesanyámat otthon ápolom. Egy kisebb kiterjedésű felfekvés alakult ki nála a hátán, a rendszeres és gondos ápolás mellett is....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.