A mellkasi folyadékgyülem kezelése

Szponzorált tartalom
megjelent:

A mellkasi folyadékgyülem nem egy elterjedt betegség, de aki megtapasztalta személyesen vagy hozzátartozóján, ismerősén keresztül a pleurális effúzió következményeit, tudja, hogy a folyamatos fulladás és a kórházi kezelések mennyire rombolóan hatnak a beteg életminőségére. (x)

tartós katéter beültetésA mellkasi folyadékgyülem kezelésére számos hatékony orvosi eljárás létezik, de ahogy a betegséggel küzdő 46 éves Balázzsal készített interjúból is kiderül, az érinettek nagyon sokszor csak az interneten találnak rá a tartós katéterbeültetés, az otthoni, stresszmentes kezelés lehetőségére. Ez a megoldás nem minden esetben járható út, de Balázs azért jelentkezett, hogy saját példáján keresztül felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos a tartós katéterre vonatkozó információ a mellkasi folyadékgyülemben szenvedők számára.

Hogyan merült fel a tartós katéter beültetés lehetősége?

Ez érdekes tudja, mert amikor a tüdőgyógyintézetben vártam a mentőt, ami a mellhártya kitapasztásra vitt, rákerestem az interneten, hogy mégis mi fog most történni velem, és akkor rátaláltam az Ewicare honlapján egy cikkre, amely végig vette a mellkasi folyadékgyülem kezelési lehetőségeit. Tehát a kórházba érve már tudtam a katéter lehetőségéről, és amikor közölték velem, hogy nem sikerült a mellhártya kitapasztás, nem omlottam össze, mert azt gondoltam, jöhet a következő opció. Persze az én esetemben ez sem volt triviális, mert a folyadékgyülem nálam többrekeszes, ami azt jelenti, hogy a tüdőm cellákat hozott létre, ebben ül a folyadék, és emiatt nem tudták a teljes mellűri folyadékot lecsapolni korábban. Ennek is nyilván köze volt ahhoz, hogy miért alakult ki nálam az állandó fulladás.

A mellkasi folyadékgyülem

A magánrendelőben hogyan fogadták ezt a többrekeszes helyzetet?

A katéter behelyezése alapvetően nem egy bonyolult beavatkozás, a magánrendelőben ambuláns körülmények között hajtják végre. Az orvos nagyon lelkiismeretesen addig küzdött a katéter csövével bennem, amíg el nem érte és meg nem lékelte ezeket a rekeszeket. Így maga a katéter behelyezése is nagy megkönnyebbülést jelentett.

Erre az interjúra Ön jelentkezett nálunk. Miért?

Azért szerettem volna elmondani a történetemet, mert visszatekintve van bennem egy kis frusztráció. Ha korábban tudtam volna erről a lehetőségről, rengeteg energiát, időt, fájdalmat és kényelmetlenséget megtakaríthattam volna. Én úgy számolom, legalább egy évet késtem, és ez az egy év értelemszerűen nem azonos egy egészséges évvel. Jelen pillanatban a tartós katéter beültetésről tulajdonképpen csak internetes kutatás során értesülhetnek az érintettek, és sajnos ennek a műfajnak megvannak az árnyoldalai, sokszor joggal nem bízunk az itt talált információkban. Pedig a katéter egy teljesen új korszakot nyitott a betegségem hordozásában.

Hogyan telnek ma a hétköznapjai?

A katéterrel megszűnt a kórházbajárás, családi segítséggel 3-4 naponta lecsapolunk nagyjából 9 deciliter folyadékgyülemet, és teljesen OK vagyok. Általában estére időzítjük a csapolást, mert bármennyire barátságos eljárásról is van szó, azért komoly fizikai terhelést jelent, és utána már nem nagyon lehet aktív programot szervezni. Pedig az aktivitásra szükség van. A házunk egy hatalmas telken áll, ahol csodálatos gyümölcsfák, szőlő terem, illetve van veteményesünk is. Annyi a munka, hogy a feleségemmel kettőnknek egészségesen is sok lenne. Persze érzem, hogy nem vagyok 100%-os, többször kell pihennem, de az életminőségem összehasonlíthatatlanul jobb lett. Annyira, hogy a miénk mellett három másik kertet is vállaltam. A napokban vakoltam is. És híztam 10 kilót!

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.