A mellkasi folyadékgyülem kezelése

Szerző: Szponzorált tartalom

A mellkasi folyadékgyülem nem egy elterjedt betegség, de aki megtapasztalta személyesen vagy hozzátartozóján, ismerősén keresztül a pleurális effúzió következményeit, tudja, hogy a folyamatos fulladás és a kórházi kezelések mennyire rombolóan hatnak a beteg életminőségére. (x)

tartós katéter beültetésA mellkasi folyadékgyülem kezelésére számos hatékony orvosi eljárás létezik, de ahogy a betegséggel küzdő 46 éves Balázzsal készített interjúból is kiderül, az érinettek nagyon sokszor csak az interneten találnak rá a tartós katéterbeültetés, az otthoni, stresszmentes kezelés lehetőségére. Ez a megoldás nem minden esetben járható út, de Balázs azért jelentkezett, hogy saját példáján keresztül felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos a tartós katéterre vonatkozó információ a mellkasi folyadékgyülemben szenvedők számára.

Hogyan merült fel a tartós katéter beültetés lehetősége?

Ez érdekes tudja, mert amikor a tüdőgyógyintézetben vártam a mentőt, ami a mellhártya kitapasztásra vitt, rákerestem az interneten, hogy mégis mi fog most történni velem, és akkor rátaláltam az Ewicare honlapján egy cikkre, amely végig vette a mellkasi folyadékgyülem kezelési lehetőségeit. Tehát a kórházba érve már tudtam a katéter lehetőségéről, és amikor közölték velem, hogy nem sikerült a mellhártya kitapasztás, nem omlottam össze, mert azt gondoltam, jöhet a következő opció. Persze az én esetemben ez sem volt triviális, mert a folyadékgyülem nálam többrekeszes, ami azt jelenti, hogy a tüdőm cellákat hozott létre, ebben ül a folyadék, és emiatt nem tudták a teljes mellűri folyadékot lecsapolni korábban. Ennek is nyilván köze volt ahhoz, hogy miért alakult ki nálam az állandó fulladás.

A mellkasi folyadékgyülem

A magánrendelőben hogyan fogadták ezt a többrekeszes helyzetet?

A katéter behelyezése alapvetően nem egy bonyolult beavatkozás, a magánrendelőben ambuláns körülmények között hajtják végre. Az orvos nagyon lelkiismeretesen addig küzdött a katéter csövével bennem, amíg el nem érte és meg nem lékelte ezeket a rekeszeket. Így maga a katéter behelyezése is nagy megkönnyebbülést jelentett.

Erre az interjúra Ön jelentkezett nálunk. Miért?

Azért szerettem volna elmondani a történetemet, mert visszatekintve van bennem egy kis frusztráció. Ha korábban tudtam volna erről a lehetőségről, rengeteg energiát, időt, fájdalmat és kényelmetlenséget megtakaríthattam volna. Én úgy számolom, legalább egy évet késtem, és ez az egy év értelemszerűen nem azonos egy egészséges évvel. Jelen pillanatban a tartós katéter beültetésről tulajdonképpen csak internetes kutatás során értesülhetnek az érintettek, és sajnos ennek a műfajnak megvannak az árnyoldalai, sokszor joggal nem bízunk az itt talált információkban. Pedig a katéter egy teljesen új korszakot nyitott a betegségem hordozásában.

Hogyan telnek ma a hétköznapjai?

A katéterrel megszűnt a kórházbajárás, családi segítséggel 3-4 naponta lecsapolunk nagyjából 9 deciliter folyadékgyülemet, és teljesen OK vagyok. Általában estére időzítjük a csapolást, mert bármennyire barátságos eljárásról is van szó, azért komoly fizikai terhelést jelent, és utána már nem nagyon lehet aktív programot szervezni. Pedig az aktivitásra szükség van. A házunk egy hatalmas telken áll, ahol csodálatos gyümölcsfák, szőlő terem, illetve van veteményesünk is. Annyi a munka, hogy a feleségemmel kettőnknek egészségesen is sok lenne. Persze érzem, hogy nem vagyok 100%-os, többször kell pihennem, de az életminőségem összehasonlíthatatlanul jobb lett. Annyira, hogy a miénk mellett három másik kertet is vállaltam. A napokban vakoltam is. És híztam 10 kilót!

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nemszteroid gyulladáscsökkentők Nemszteroid gyulladáscsökkentők

Mikor alkalmazhatóak és mikor nem? Mire kell figyelni használatukkal kapcsolatban?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Az idegsebészet - ha funkcionális

A funkcionális idegsebészet az idegsejtek, ezáltal az idegrendszer fiziológiás működésének helyreállítására specializálódott terület az...

Fülzúgás és halláskárosodás...

A WHO jelenleg vizsgálja a COVID-19 elleni védőoltással kapcsolatos lehetséges hallásproblémákat, mivel egyes esetekben fülzúgásról...

Mi okozhat mellkasi folyadékgyülemet?

Mellkasi folyadékgyülemről beszélünk, amikor a mellhártya lemezei között megnő a folyadék mennyisége. A jelenség lehet egyoldali vagy kétoldali...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.