Kollagén porok: a fiatalosabb, feszesebb testért

Szponzorált tartalom
megjelent:

Jó minőségű kollagén porok rendszeres fogyasztásával számos jót teszünk szervezetünkkel, lévén, hogy testünk saját építőanyáról van szó, nem valami idegen csodaszerről. A kollagén ugyanis ahogy az állati, úgy az emberi szervezetben is szinte mindenhol fellelhető: kötőszöveteinkben (a legnagyobb emberi kötőszövet a bőrünk), porcainkban, csontjainkban. (x)

Kollagén jelentőségeA kollagén a szervezet fő proteinje, mely mindenütt ott van és testünk saját maga is előállítja. Rendkívül fontos építőelem: fehérje, mely aminosav láncokból épül fel. Természetes módon is termelődik kollagén az emberi szervezetben, ám sajnálatos módon ez a folyamat életkorunk előrehaladtával drasztikusan csökken, s többek között ezért kezdenek el idősebb korunkra fájni, sajogni az ízületeink, töredezni a körmeink, illetve bőrünk is emiatt válik a korral egyre rugalmatlanabbá, szárazabbá, ráncosabbá – ugyanis a kollagén és a hialuronsav az a két természetes anyag, mely segít például bőrünkben is megkötni a nedvességet, illetve ízületeinket természetes „kenőanyaggal” látja el.

Az egészséges, vitamindús, aktív életmód mellett a kollagén pótlása étrendkiegészítőkkel hozzájárulhat bőrünk fiatalságának megtartásához.

Testünk akkor tudja beépíteni a kívülről bevitt kollagént, ha a benne lévő összes aminosav fel tud szívódni. A felszívódást pedig nagyban segíti az, ha a kollagén hidrolizált, azaz a benne lévő, nehezebben felszívódó aminosavakat a laboratóriumi gyártás során már részlegesen lebontották, „felszabdalták” kisebb részecskékre, így az emésztés során könnyebben felszívódnak és hasznosulnak majd testünkben.

Milyen kollagének léteznek, és melyiket válasszam?

Mivel számos, szerencsére jobbnál jobb készítmény van a piacon, így érdemes alaposan utánanéznünk, mit is válasszunk. Találhatunk többfélét: a természetben egész pontosan 28 féle kollagén létezik, melyből 5 félét szoktunk alkalmazni, ebből is az első három a legnépszerűbb.

Az I-es típusú kollagént halakból és tengeri élőlényekből állítják elő, de ez megtalálható még a tojásfehérjében, szervezetünkben pedig I-es típusú kollagén bőrünk, hajunk, kötőszöveteink, valamint az ínak, az érfalak, illetve fogak fontos építőanyaga. Halkollagén fogyasztását kiemelten ajánlják a szakemberek például gyenge emésztőrendszer esetén, illetve akkor, ha valaki autoimmun betegségben szenved.

A II-es típusú kollagén a „csirkekollagén”, és ez kifejezetten az ízületekre ajánlott, segít, hogy porcaink visszanyerjék rugalmasságukat. Vagyis, ha valaki csak és kizárólag ízületeit szeretné megtámogatni, erősíteni, akkor számára a II-es típusú kollagén fogyasztását ajánljuk.

Térdfájás

A marha kollagén azonban a legkomplexebb kollagén-forrás: magas arányban tartalmazza az I. és III. típusú kollagént is, és kisebb mértékben II.-es típusú, illetve még további egyéb kollagéneket. Tehát, ha szervezetünket komplexen szeretnénk ellátni kollagénnel, azaz, egyaránt fontos az arcbőr rugalmassága, körmeink, fogaink, hajunk erőssége, a csontok, ínak védelme és ízületink egészsége, akkor ezt a szarvasmarha kollagén lesz az, amivel érdemes megpróbálkoznunk.

Milyen formában szedhetünk kollagént?

Léteznek kapszulás, folyékony kollagének, illetve kollagén porok is – természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye, ahogy nyilván a hátránya is. A kapszulát kedvező ára és egyszerű használata miatt kedvelik sokan, azonban itt a kapszula héj is nyilván sok olyan adalékanyagot tartalmaz, amivel előbb meg kell küzdenie szervezetünknek, mielőtt hozzájut az értékes fehérjékhez. A folyékony formuláról azt szoktuk gondolni, hogy hatékonyabb a felszívódása, az által, hogy már eleve folyadék formájában kerül be a szervezetünkbe. A jobb minőségű folyékony kollagén készítményeket sok esetben dúsítják mindenféle vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemekkel - olykor még MSN-t vagy hialuronsavat is tartalmaznak ezek a készítmények - melyek szintén javítják a kollagén felszívódását, illetve további értékes tápanyaghoz juttatják bőrünket, hajunkat, körmeinket, izmainkat és ízületeinket.

A por állagú kollagénekben nincs adalékanyag (kapszulahéj), de nincs is semmiféle hozzáadott vitamin, nyomelem, vagy ízesítő.

Kollagén por szedése

Ha tehát minél tisztább, egyszerűbb terméket keresünk, amiben maga a színtiszta, hidrolizált, magas biológiai értékű kollagént kapjuk, és semmi mást – akkor egy jó minőségű kollagén por lesz az optimális a számunkra.

Ha netalán attól tartanánk, hogy ez kevésbé szívódik fel hatékonyan, mint a folyékony kollagén, ettől sem kell tartanunk, hiszen a kiemelt tápértékű, tiszta kollagén – legelőkön tartott, természetes körülmények között nevelt szarvasmarhák kollagénje – az eddigi legmagasabb, több mint 93%-os fehérjetartalommal rendelkezik, melyet szervezetünk 100%-ban képes hasznosítani, beépíteni.

Ezért, ha különösen aktív életvitelt folytatunk, megdolgoztatjuk izmainkat, ízületeinket, nehéz fizikai munkát végzünk vagy sokat és keményen sportolunk, de mindeközben bőrünk, hajunk, körmeink és emésztőrendszerünk erősítése, támogatása is éppen úgy célunk, akkor érdemes a legtisztább, legmagasabb biológiai fehérjetartalommal rendelkező kollagén porok mellett dönteni.

Azon sem kell aggódnunk többé, hogyan vigyük a be a kollagént változatos módon az étkezésünkkel, ugyanis létezik már olyan innovatív, magas biológiai értékű, kollagén por is, mely hőálló – azaz süthetünk, főzhetünk is vele, így akár reggeli rántottához, turmixokhoz is hozzá adagolhatjuk, hiszen tiszta, íztelen, szagtalan, nem kerülnek bele egyéb kiegészítők, mint pl. édesítőszerek, színezékek, egyéb vitaminok – mint a folyékony változatokba.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.