Liberate Life: egy közösség, ahová tartozhat

Szerző: Szponzorált tartalom

Mindannyian különböző értékekkel, lehetőségekkel születünk. Nincs ez másképp akkor sem, ha épp egy velünk született betegségről van szó. A hemofíliát sokáig halálos betegségnek tartották, de manapság a teljes értékű élet is lehetséges. Főleg, ha ebben társakra is lelünk egy támogató honlapon. (x)

Mi a hemofília?

A hemofília egy ritka, veleszületett betegség, amely az X kromoszómához köthető. A betegség velejárója, hogy a véralvadási faktor a normális mennyiség csupán 1-5 százaléka, így az enyhébb sérüléseknél is súlyos vérzés léphet fel.

A betegség tünetei korán, már egy éves korban jelentkezhetnek – ekkor a járni tanuló gyermek könnyen csetlik-botlik, mely során megsérülhet. A betegség súlyossága is eltérő lehet, az enyhe hemofíliában nem mutatkoznak súlyos tünetek, de gyakran léphet fel orrvérzés, ínyvérzés vagy foghúzást követő hosszan tartó utóvérzés.

Hogyan kezelhető?

Míg a 20. századig halálos betegségként tartották számon, ma már adott a megfelelő kezelés a betegek számára. A modern készítmények és a megfelelő kezelés lehetővé teszi, hogy a betegek teljes életet élhessenek. A hemofília kezelésének alapja a faktorpótlás, amely az egészséges emberek véréből kivont nyolcas, illetve kilences faktorral történik. A kivont faktorokat hővel és kémiai módszerekkel kezelik, hogy elkerüljék a fertőzések átvitelét (pl. hepatitisz, HIV-vírus).

Nincs egyedül

Liberate Life

A hemofília nem fertőző betegség, ám magányossá tehet. A kiváltó okok elkerülése ugyanis elszigetelheti a betegségben szenvedőket. A határaink kitalálása, a beilleszkedés, az öngondoskodás megtanulása és a kompromisszumok megteremtése ugyanis csak néhány tényező egy hemofíliával küzdő ember életében.

Azonban ennek nem kellene így lennie. Egy hazánkban nemrég elindult honlap, a Liberate Life segítségeket adhat a betegeknek, és lehetőséget, hogy beszélhessenek a betegségről, a mindennapokról azokkal, akik a legjobban értik azt.

A honlapon megismerhetik mások élettörténeteit, filozófiáját, illetve számos edukációs tartalom is a betegek rendelkezésére áll, ahonnan értesülhetnek a betegséggel kapcsolatos legújabb szakmai eredményekről, tudnivalókról. A honlap nemcsak a betegségben szenvedőknek szól, a családtagok, barátok is bátran mesélhetnek a tapasztalataikról, nehézségeikről vagy épp pozitív megerősítést is adhatnak másoknak.

A hemofília egy életen át tartó betegség, de nem kell, hogy lemondásokkal és kirekesztettséggel járjon. Kérdőjelezzük meg a status quo-t, és éljük a legteljesebb életet!

NP-15530

Módosítva: 2021.07.16 14:33, Megjelenés: 2021.07.16 14:33
Címkék: Hemofília
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Utazási betegség Utazási betegség

Tünetei az utazás közben jelentkező szédülés, hányinger, sápadtság. Mi okozza?

Úti patika - Mit vigyen magával...

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen...

Az immunszuppresszánsok...

Az immunrendszer megfelelő működése létfontosságú az egészséges élethez. Azonban vannak olyan állapotok, amikor előfordulhat, hogy az immunrendszer...

Lehetővé tették a harmadik oltás...

A kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től, ehhez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre -...

Utazás és fogamzásgátlás

Az utazási lehetőségeink kiszélesedésével napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a világ szinte bármely pontja. Szervezetünk azonban...

Számítógép-fejfájás - Mit...

Érdemes-e több óráig mozdulatlanul bámulni a számítógép monitorát nap mint nap? A válasz egyértelműen nem. Sok ember, aki rendszeresen teszi ezt...

Sport és hőség - Mit igyunk?

Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.