A hemofília világnapján: fókuszban az ízületi vérzések elkerülése

WEBBeteg
megjelent:

Április 17-e a Hemofília Világnapja. A Hemofília Világszövetség "Hozzáférés mindenkinek: a vérzések megelőzése, mint az ellátás globális standardja" jelmondattal hangsúlyozza, hogy mennyire fontos lenne, hogy minden érintett hozzáférjen a mai modern és korszerű készítményekhez, melyeknek köszönhetően aktív és teljes életet élhetnek.

Nincs annál meghatóbb, mint amikor arról értesülünk, hogy egy vérzékenységgel küzdő gyermek ugyanúgy jár iskolába, játszik a barátaival és ugyanúgy élvezi az életet, mint egészséges társai, egyszerűen azért, mert hozzáfér a megfelelő és korszerű kezelésekhez. A vérzések ellenőrzése és megelőzése kiemelten fontos egy jobb életminőséghez - mondja Cesar Garrido, a Hemofília Világszövetség elnöke.

A hemofília egyelőre nem gyógyítható, viszont kezelhető. A tudomány és a kezelések folyamatos fejlődésének köszönhetően mára a hemofíliások életminősége nagymértékben javult és gyakorlatilag teljes értékű életet élhetnek.

Ez is érdekelheti A mai modern kezeléseknek köszönhetően a vérzékenyek is teljes életet élhetnek

Az ízületi vérzések kialakulása megelőzhető

A súlyos hemofíliások leggyakoribb vérzése az ízületi vérzés. Az ismétlődő ízületi vérzések elindítanak egy ízületi károsodáshoz vezető utat és ebből előbb-utóbb kialakulhat az ízületi károsodással járó hemofíliás artropátia. Ennek a megelőzése nagyon fontos, az ízületek épségének megőrzésében a megelőző terápia részeként adott faktorok és a megfelelő mozgásterápia is jelentős szerepet játszik.

A mozgás és a megfelelő sporttevékenység hangsúlyozására a Magyar Hemofília Egyesület egy kerekasztal beszélgetést szervezett, ahol hematológus szakorvos és gyógytornász segítségével beszélték meg, hogy melyek azok a mozgásformák, amelyek kifejezetten jótékony hatással vannak a hemofíliások életére, illetve mely mozgásformákat célszerű inkább elkerülni.

A beszélgetés legfontosabb tudnivalóit az alábbi kisfilmben mutatjuk be.

Sport és mozgásterápia a hemofíliások esetében video

(WEBBeteg)

Frissítve: 2023.04.17. 13:50, Megjelent: 2023.04.17. 13:50
Címkék: Hemofília téma

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.