Skizofrénia Világnapja – itt az idő, hogy gondoljunk a skizofréniában szenvedőkre

Richter Gedeon Nyrt. - Támogatott tartalom
megjelent:

Május 24-e, a Skizofrénia Világnapja, azokról szól, akik az egyik legsúlyosabb mentális betegségben szenvednek. Ez a nap azért is fontos a Richter számára, mert a skizofréniával kapcsolatos tájékoztatás és felvilágosítás a betegek életminőségének javítása nekünk nem csak kötelességünk, hanem missziónk is. (x)

Kollégáink azért dolgoznak fáradhatatlanul, hogy új terápiás lehetőségeket találjanak, támogassák azon orvosokat és ápolókat, akik pszichiátriai betegekkel foglalkoznak és segítséget nyújtsanak a betegeknek és családjuknak, hogy ezt a krónikus állapotot kezeljék. A Richter a pszichiátriai szakma elkötelezett partnereként folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek által javíthat a skizofréniás betegek életminőségén. Ezért is szolgál örömünkre, hogy nyugat európai partnerünkkel, a Recordatival bemutathatjuk új, angol nyelvű honlapunkat, a schizophrenia.life-ot. Míg a weboldalon az orvosok naprakész szakmai információt találhatnak a skizofréniáról és terápiás lehetőségeiről, addig a betegek és családtagjaik könnyen érthető módon olvashatnak erről a mentális betegségről.

Célunk a weboldal létrehozásával azonos a Skizofrénia világnapjának küldetésével: felhívni a figyelmet a skizofréniára és lerombolni az ezt övező mítoszokat.

Mítosz #1 A skizofrénia ritka betegség

Körülbelül minden 100. ember skizofréniában szenved, ami alapján egyáltalán nem mondható ez a betegség ritkának. Általában fiatal korban, 15 és 30 év közt jelenik meg.

Skizofrénia Világnapja

Mítosz #2 A skizofrénia tudathasadásos személyiségzavar

A skizofrénia szó görög eredetű, jelentése pedig az elme hasadása. A „hasadás” valójában arra utal, hogy a beteg sokszor eltávolodik a realitástól, ami a pozitív tüneteknek köszönhető. Ilyenek például a hallucinációk (amikor a beteg olyan dolgokat hall vagy lát, amik valójában nincsenek ott) vagy a téveszmék (amikor a beteg téves következtetéseket von le, és olyan dolgokban hisz, amelyek nem valósak).

Mítosz #3 A filmek hitelesen mutatják be a hallucináló skizofrén beteget

A filmek sajnos sok esetben eltúlozzák ezeket a viselkedéseket, hogy még drámaibban tudják bemutatni a betegséget. Ez valójában sztereotípia. A hallucinációk valóban gyakori tünetek, ilyenkor a betegek kívülről zavartnak tűnnek és nehéz lehet velük a kapcsolatfelvétel. Azonban a skizofrénia nem csak ennyiből áll, hanem vannak negatív és kognitív tünetek is. Ezek okozhatják a motiváció hiányát, illetve memória -és figyelemzavarokat.

Mítosz #4 A skizofréniában szenvedők veszélyesek és kórházban a helyük

Néhány beteg mutathat agresszív viselkedést de valójában ez nem a legjellemzőbb viselkedési forma, illetve fontos tudni, hogy gyakoribb azoknál, akik nem kapnak megfelelő kezelést.

Ennek a cikknek a megosztásával tehetünk együtt egy lépést annak érdekében hogy leromboljuk a mítoszokat amelyek olyan sok kárt okoznak azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.

Cikkajánló

A skizofrénia tünetei

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Skizofrénia
A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.