• Aludja át az éjszakát orrdugulás nélkül

   Szerző: Dr. Budai Marianna PhD. - Szponzorált tartalom

   Az orrdugulás a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt zavarja: az alig átjárható légutak akadályoznak a légzésben, a nyugodt alvásban, a pihenésben, orrvérzéshez vezethetnek és beszélni sem könnyű eldugult orral. (x)

   A betegek számára lényeges, hogy egy orrspray a kellemetlen tüneteket minél hamarabb megszüntesse, és hosszan tartson a hatása. Jó tudni, hogy létezik hatásos, gyors és kíméletes megoldás a panaszokra, mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél.

   Xilometazolin – igazoltan hatásos

   Az igazoltan hatásos megoldást az orrüregben alkalmazott érösszehúzó hatóanyagok jelentik, amik egyik klasszikus képviselője a xilometazolin. Xilometazolinos orrspray - ilyen a Rinomaris orrspray - használata esetén már néhány perccel a kezelés után bekövetkezik a légutak „felszabadulása”, levegőhöz juthat a beteg, és a kedvező hatás akár 6-8 órán át tart. A xilometazolinos orrspray-k legfeljebb napi 2-3 alkalommal történő használata gyors és tartós enyhülést hoz, a terápiás hatás klinikailag igazolt [1].

   A fokozott hatás és a kíméletesség érdekében...

   Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az orrdugulást megszüntetése a lehető legkíméletesebben, az orrnyálkahártya épségének a megóvása mellett következzen be?

   1. Lehetőleg konzerválószerektől mentes orrspray-t használjunk! Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az orrspray-kben található tartósítószerek (pl. benzalkónium-klorid) károsítják az orrnyálkahártya természetes „védelmi” vonalát. A tartósítószerek ugyanis azoknak a mikroszkopikus méretű csillóknak az összehangolt mozgását gátolják, amik az orrba jutott kórokozókat és/vagy porszemcséket távolítják el a garat felé [2]. Hiába „használ” tehát egy orrspray az orrdugulásra, ha a használata közben jelentősen károsodik az orrnyálkahártya normál működése. Érdemes tehát tartósítószert nem tartalmazó terméket használni.
   2. Az orrnyálkahártya és benne található csillók érzékenyen reagálnak a sókoncentrációra és a kémhatásra. Az orrnyálkahártya élettani viszonyaihoz jól illeszkedik az, ha természetes, kíméletes, tengeri sós környezetben jut az orrdugulást megszüntető hatóanyag az orrüregbe. A tengeri sók orrdugulás esetén mutatott jótékony hatása régóta ismert: a tengervizes sók eltávolítják az orrból a fölösleges nyákot és a kórokozókat, mérséklik a gyulladást, és óvják a légutakat borító hám épségét. Orrdugulás, orrfolyás esetén a nyálkahártya-sérülések javításához is hozzájárul a tengersós víz [3].

   Xilometazolin + Adriai-tenger vize

   Az orrdugulás kezelésére ideális kombinációt jelenthet az az orrspray, ami ötvözi magában a tengervíz kíméletes tisztító hatását és az érösszehúzó xilometazolin hatásosságát. A Rinomaris orrspray a xilometazolin mellett az Adriai-tenger orrnyálkahártyához kíméletes sós vizét tartalmazza, ugyanakkor nincs benne tartósítószer. A Rinomaris gyorsan és hosszantartóan szünteti meg az orrdugulást; már pár perc elteltével érezhető lehet a panaszok enyhülése, és ez 6-8 órán keresztül fennmaradhat [1].

   A vény nélkül kapható Rinomaris orrspray-nek létezik felnőtt és gyermek változata; így szabadon lélegezhet valamennyi beteg,- legyen az akár gyermek, akár felnőtt.

   Forrás
   [1] www.ogyei.gov.hu; 2019. nov. 15.
   [2] Konservierungmittel schädigt die Zilien. Pharmazeutische Zeitung 2001/01.
   [3] Bonnomet A. et al. Non‐diluted seawater enhances nasal ciliary beat frequency and wound repair speed compared to diluted seawater and normal saline. Int Forum Allergy Rhinol. 6; 1062-1068. 2016.

   (Szerző: Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész)

   A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

   Xilometazolin-hidroklorid tartalmú vény nélkül kapható gyógyszer.

   Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Penta Pharma Kft.

   Módosítva: 2019.12.11 16:35, Megjelenés: 2019.12.11 16:35