Aludja át az éjszakát orrdugulás nélkül

szerző: Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész - Támogatott tartalom
megjelent:

Az orrdugulás a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt zavarja: az alig átjárható légutak akadályoznak a légzésben, a nyugodt alvásban, a pihenésben, orrvérzéshez vezethetnek és beszélni sem könnyű eldugult orral. (x)

A betegek számára lényeges, hogy egy orrspray a kellemetlen tüneteket minél hamarabb megszüntesse, és hosszan tartson a hatása. Jó tudni, hogy létezik hatásos, gyors és kíméletes megoldás a panaszokra, mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél.

Xilometazolin – igazoltan hatásos

Az igazoltan hatásos megoldást az orrüregben alkalmazott érösszehúzó hatóanyagok jelentik, amik egyik klasszikus képviselője a xilometazolin. Xilometazolinos orrspray - ilyen a Rinomaris orrspray - használata esetén már néhány perccel a kezelés után bekövetkezik a légutak „felszabadulása”, levegőhöz juthat a beteg, és a kedvező hatás akár 6-8 órán át tart. A xilometazolinos orrspray-k legfeljebb napi 2-3 alkalommal történő használata gyors és tartós enyhülést hoz, a terápiás hatás klinikailag igazolt [1].

A fokozott hatás és a kíméletesség érdekében...

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az orrdugulást megszüntetése a lehető legkíméletesebben, az orrnyálkahártya épségének a megóvása mellett következzen be?

  1. Lehetőleg konzerválószerektől mentes orrspray-t használjunk! Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az orrspray-kben található tartósítószerek (pl. benzalkónium-klorid) károsítják az orrnyálkahártya természetes „védelmi” vonalát. A tartósítószerek ugyanis azoknak a mikroszkopikus méretű csillóknak az összehangolt mozgását gátolják, amik az orrba jutott kórokozókat és/vagy porszemcséket távolítják el a garat felé [2]. Hiába „használ” tehát egy orrspray az orrdugulásra, ha a használata közben jelentősen károsodik az orrnyálkahártya normál működése. Érdemes tehát tartósítószert nem tartalmazó terméket használni.
  2. Az orrnyálkahártya és benne található csillók érzékenyen reagálnak a sókoncentrációra és a kémhatásra. Az orrnyálkahártya élettani viszonyaihoz jól illeszkedik az, ha természetes, kíméletes, tengeri sós környezetben jut az orrdugulást megszüntető hatóanyag az orrüregbe. A tengeri sók orrdugulás esetén mutatott jótékony hatása régóta ismert: a tengervizes sók eltávolítják az orrból a fölösleges nyákot és a kórokozókat, mérséklik a gyulladást, és óvják a légutakat borító hám épségét. Orrdugulás, orrfolyás esetén a nyálkahártya-sérülések javításához is hozzájárul a tengersós víz [3].

Xilometazolin + Adriai-tenger vize

Az orrdugulás kezelésére ideális kombinációt jelenthet az az orrspray, ami ötvözi magában a tengervíz kíméletes tisztító hatását és az érösszehúzó xilometazolin hatásosságát. A Rinomaris orrspray a xilometazolin mellett az Adriai-tenger orrnyálkahártyához kíméletes sós vizét tartalmazza, ugyanakkor nincs benne tartósítószer. A Rinomaris gyorsan és hosszantartóan szünteti meg az orrdugulást; már pár perc elteltével érezhető lehet a panaszok enyhülése, és ez 6-8 órán keresztül fennmaradhat [1].

A vény nélkül kapható Rinomaris orrspray-nek létezik felnőtt és gyermek változata; így szabadon lélegezhet valamennyi beteg,- legyen az akár gyermek, akár felnőtt.

Forrás
[1] www.ogyei.gov.hu; 2019. nov. 15.
[2] Konservierungmittel schädigt die Zilien. Pharmazeutische Zeitung 2001/01.
[3] Bonnomet A. et al. Non‐diluted seawater enhances nasal ciliary beat frequency and wound repair speed compared to diluted seawater and normal saline. Int Forum Allergy Rhinol. 6; 1062-1068. 2016.

(Szerző: Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész)

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Xilometazolin-hidroklorid tartalmú vény nélkül kapható gyógyszer.

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Penta Pharma Kft.

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.