Akár -12 dioptria is korrigálható lézeres szemműtéttel

Szerző: Sasszemklinika - Szponzorált tartalom

Dr. Árvay Anita, a Sasszemklinika vezető főorvosa több mint 100 000 lézeres szemműtét tapasztalata alapján mondja el, hogy mekkora dioptria esetén javasolt a lézeres látásjavítás. (x)

Legyen szó rövid- vagy távollátásról, összességében minden második ember látásjavításra szorul ma Magyarországon. Sokan közülük az átlagosnál jóval nagyobb dioptriával élik mindennapjaikat. Ők nagyfokú rövid- vagy távollátóként azért nem mernek belevágni a lézeres szemműtétbe, mert attól tartanak, hogy „túl rossz” a szemük, nem alkalmasak a beavatkozásra. Nekik szeretnénk segíteni a döntésben. Tévhitek helyett nézzük a tényeket. Dr. Árvay Anitát, a Sasszemklinika vezető főorvosát kérdeztük.

Mekkora dioptria korrigálható a lézerkezeléssel?

Rövidlátóknál, vagyis mínuszos dioptria esetén -12 dioptriáig, távollátoknál, azaz pluszos dioptria esetén +5,5 dioptriáig tudjuk lézerrel korrigálni a látást. A cilinderes hibák esetén a kezelés felső határa 5,5 dioptria. Létezik alsó határ is, 1 dioptria alatt a lézeres szemműtét nem javasolt. Az, hogy kinek hány dioptriát lehet ténylegesen korrigálni, mindig a páciens vizsgálati adataitól függ.

Túl a 100 000. kezelésen

Sasszemklinika - Túl a 100 000. kezelésen

Miért vannak kezelési határok?

A szem stabilitásához meg kell hagyni egy bizonyos szaruhártya vastagságot. Azért nem lehet -12 dioptriánál nagyobb dioptriát korrigálni, mert azt is figyelembe kell venni, hogy a szaruhártya vastagságának hány százalékát távolítjuk el. Alsó határ, azaz 1 dioptria alatt jellemzően azért nem végzünk kezelést, mert a páciens nem érzékelne jelentős javulást.

Van megoldás, ha a dioptriám meghaladja a felső kezelési határt?

Amennyiben a dioptria meghaladja a fenti kezelési határokat, akkor is szóba jöhet a lézerkezelés. Ezeknél az eseteknél mérlegeljük, hogy tudunk-e érdembeli javulást elérni. Például ha egy 30 évnél fiatalabb -13 dioptriás páciensnek le tudjuk csökkenteni -2 vagy -3 dioptriára, és a páciens is elfogadja, hogy a műtétet követően is szemüveget kell viselnie, de ezúttal már jóval gyengébbet, akkor az ő esetében elvégezzük a műtétet. Ugyanakkor bizonyos kor fellett vannak olyan eljárások - például a műlencseműtét - amelyekkel jobb eredménnyel lehet korrigálni a nagyobb dioptriákat is.

Magas dioptria esetén melyik kezelés az ideális?

A Sasszemklinikán kezelt pácienseknél mindig az egyén számára legoptimálisabb kezeléstípust javasoljuk az előzetes vizsgálati eredményeinek figyelembevételével. A mérlegelésnél az első és legfontosabb szempont: a biztonság. A második szempont, hogy melyik kezeléssel tudjuk a legjobb eredményt elérni.

Ugyanakkor a klinikánkon végzett több mint 100 000 kezelés tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy nagyobb dioptriák esetén a kétlézeres eljárással jobb eredményt tudunk elérni, ilyen például a Sasszem FEMTO kezelés. Ennek oka, hogy a kezelés a szaruhártya mélyebb rétegeiben történik, ahol a regeneráció is kevésbé aktív és a gyógyulási idő rövidebb.

De ne feledkezzünk meg azokról sem, akiknek kicsi dioptriájuk van.

Lézeres szemműtét

Van megoldás, ha a dioptriám az alsó határ, azaz -1 vagy +1 alatti?

A szemüveg nélküli látása nem mindenkinek ugyanolyan -1 vagy +1 dioptriánál. Van, aki -1 es dioptriánál szemüveg nélkül is egész jól lát távolra, például 60-70%-osan. De van, akinek a látása ilyen dioptria mellett szemüveg nélkül csak 20-30%-os.” Az utóbbi esetekben a vizsgálati eredmények alapján mérlegelhető a lézeres szemműtét elvégzése, mert valóban érzékelhető különbséget érhetünk el a kezelést követően.

Új kérdés merült fel Önben a lézeres szemműtéttel kapcsolatban? Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatra Magyarország vezető szemészeti lézerklinikáján, a Sasszemklinikán, ahol megválaszoljuk kérdéseit.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Labor a betegágy mellett

Az orvosi ellátásban elengedhetetlen a gyors döntés, ami különös hangsúlyt kap a sürgősségi osztály munkájában. Ebben segítenek az ágy mellett...

Koronavírus - kormány április 8-ig...

Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség, le kell venni a terhet a fekvőbetegeket ellátó rendszerről - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a...

Milyen látásproblémák és milyen...

A fénytörési hibákat szemüveg és kontaktlencse mellett lézerrel és bizonyos esetekben szemlencseműtéttel is lehet korrigálni (meg lehet oldani)....

Hogyan zajlik a lézeres szemműtét...

Cikkünkben a lézeres szemműtét típusairól, menetéről, a szükséges előkészületekről és a műtét utáni teendőkről, tudnivalókról olvashat.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.