Akár -12 dioptria is korrigálható lézeres szemműtéttel

Sasszemklinika - Támogatott tartalom
megjelent:

Dr. Árvay Anita, a Sasszemklinika vezető főorvosa több mint 100 000 lézeres szemműtét tapasztalata alapján mondja el, hogy mekkora dioptria esetén javasolt a lézeres látásjavítás. (x)

Legyen szó rövid- vagy távollátásról, összességében minden második ember látásjavításra szorul ma Magyarországon. Sokan közülük az átlagosnál jóval nagyobb dioptriával élik mindennapjaikat. Ők nagyfokú rövid- vagy távollátóként azért nem mernek belevágni a lézeres szemműtétbe, mert attól tartanak, hogy „túl rossz” a szemük, nem alkalmasak a beavatkozásra. Nekik szeretnénk segíteni a döntésben. Tévhitek helyett nézzük a tényeket. Dr. Árvay Anitát, a Sasszemklinika vezető főorvosát kérdeztük.

Mekkora dioptria korrigálható a lézerkezeléssel?

Rövidlátóknál, vagyis mínuszos dioptria esetén -12 dioptriáig, távollátoknál, azaz pluszos dioptria esetén +5,5 dioptriáig tudjuk lézerrel korrigálni a látást. A cilinderes hibák esetén a kezelés felső határa 5,5 dioptria. Létezik alsó határ is, 1 dioptria alatt a lézeres szemműtét nem javasolt. Az, hogy kinek hány dioptriát lehet ténylegesen korrigálni, mindig a páciens vizsgálati adataitól függ.

Túl a 100 000. kezelésen

Sasszemklinika - Túl a 100 000. kezelésen

Miért vannak kezelési határok?

A szem stabilitásához meg kell hagyni egy bizonyos szaruhártya vastagságot. Azért nem lehet -12 dioptriánál nagyobb dioptriát korrigálni, mert azt is figyelembe kell venni, hogy a szaruhártya vastagságának hány százalékát távolítjuk el. Alsó határ, azaz 1 dioptria alatt jellemzően azért nem végzünk kezelést, mert a páciens nem érzékelne jelentős javulást.

Van megoldás, ha a dioptriám meghaladja a felső kezelési határt?

Amennyiben a dioptria meghaladja a fenti kezelési határokat, akkor is szóba jöhet a lézerkezelés. Ezeknél az eseteknél mérlegeljük, hogy tudunk-e érdembeli javulást elérni. Például ha egy 30 évnél fiatalabb -13 dioptriás páciensnek le tudjuk csökkenteni -2 vagy -3 dioptriára, és a páciens is elfogadja, hogy a műtétet követően is szemüveget kell viselnie, de ezúttal már jóval gyengébbet, akkor az ő esetében elvégezzük a műtétet. Ugyanakkor bizonyos kor fellett vannak olyan eljárások - például a műlencseműtét - amelyekkel jobb eredménnyel lehet korrigálni a nagyobb dioptriákat is.

Magas dioptria esetén melyik kezelés az ideális?

A Sasszemklinikán kezelt pácienseknél mindig az egyén számára legoptimálisabb kezeléstípust javasoljuk az előzetes vizsgálati eredményeinek figyelembevételével. A mérlegelésnél az első és legfontosabb szempont: a biztonság. A második szempont, hogy melyik kezeléssel tudjuk a legjobb eredményt elérni.

Ugyanakkor a klinikánkon végzett több mint 100 000 kezelés tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy nagyobb dioptriák esetén a kétlézeres eljárással jobb eredményt tudunk elérni, ilyen például a Sasszem FEMTO kezelés. Ennek oka, hogy a kezelés a szaruhártya mélyebb rétegeiben történik, ahol a regeneráció is kevésbé aktív és a gyógyulási idő rövidebb.

De ne feledkezzünk meg azokról sem, akiknek kicsi dioptriájuk van.

Lézeres szemműtét

Van megoldás, ha a dioptriám az alsó határ, azaz -1 vagy +1 alatti?

A szemüveg nélküli látása nem mindenkinek ugyanolyan -1 vagy +1 dioptriánál. Van, aki -1 es dioptriánál szemüveg nélkül is egész jól lát távolra, például 60-70%-osan. De van, akinek a látása ilyen dioptria mellett szemüveg nélkül csak 20-30%-os.” Az utóbbi esetekben a vizsgálati eredmények alapján mérlegelhető a lézeres szemműtét elvégzése, mert valóban érzékelhető különbséget érhetünk el a kezelést követően.

Új kérdés merült fel Önben a lézeres szemműtéttel kapcsolatban? Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatra Magyarország vezető szemészeti lézerklinikáján, a Sasszemklinikán, ahol megválaszoljuk kérdéseit.

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász; Dr. Fodor Erzsébet, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.